Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 12:24
UPD:13:33
REUTERS/MOHAMED AZAKIR

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, καταγράφοντας υψηλό 13 ετών τον Σεπτέμβριο την ώρα που το μπλοκ παλεύει με το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% τον περασμένο μήνα φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Τον Αύγουστο ήταν στο 3,0%.

Μία πρόγευση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη είχαν δώσει χθες Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία όπου ο πληθωρισμός  «χτύπησε» νέα ιστορικά ρεκόρ τον Σεπτέμβριο- με τη Γερμανία να καταγράφει αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 4,1%, τη Γαλλία κατά 2,7% και την Ιταλία 3%.

Η άνοδος οφείλεται στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, με την ανοδική πορεία των ενεργειακών να μην αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Αναλύοντας τα κύρια στοιχεία που τροφοδοτούν τον  πληθωρισμό στην ευρωζώνη, η Eurostat αναφέρει ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση στις τιμές ενέργειας κατά 17,4% (έναντι 15,4%τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από βιομηχανικά αγαθά μη ενεργειακά με αύξηση 2,1% (σε σύγκριση με2,6% τον Αύγουστο), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό με αύξηση 2,1% (έναντι 2,0% τον Αύγουστο) και τις υπηρεσίες με αύξηση τιμών κατά 1,7% (σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα