Μετά την Evergrande, έρχονται και άλλες

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 10:17
UPD:10:17
REUTERS/TINGSHU WANG

Η αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων του κινεζικού κολοσσού Evergrande πυροδότησε μία κρίση στον κλάδο του real estate στην Κίνα, η οποία, ωστόσο, φαίνεται πως βαθαίνει.

Ακόμη μία εταιρεία δεν πλήρωσε ομόλογο το οποίο έληγε τη Δευτέρα. Ο λόγος για την Fantasia Holdings, κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα η οποία δραστηριοποιείται στις επενδύσεις σε ακίνητα, στις υπηρεσίες λειτουργίας ακινήτων, υπηρεσίες πρακτορείων ακινήτων και στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Η εταιρεία είχε διαβεβαιώσει πριν από λίγες εβδομάδες τους επενδυτές ότι δεν είχε «ρευστότητα», και, όπως γνωστοποίησε,  «δεν έκανε την πληρωμή» τη Δευτέρα για ένα κουπόνι αξίας 206 εκατ. δολαρίων που έληγε εκείνη την ημέρα.

Η Fantasia ανέστειλε επίσης τη διαπραγμάτευση των μετοχών της πριν ανοίξουν οι αγορές την Τρίτη στο Χονγκ Κονγκ. Να σημειωθεί ότι έχει χάσει το 60% της χρηματιστηριακής αξίας της από τις αρχές του έτους.

Η εξέλιξη αυτή, αν και θεωρείται ότι το πρόβλημα  ης Fantasia θα είναι μικρότερο σε σύγκριση με της Evergrande, προκαλεί ανησυχίες ότι η κρίση στην Evergrande θα μεγαλώσει επηρεάζοντας περισσότερους κατασκευαστές ακινήτων στην Κίνα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της ασιατικής αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης. Το Πεκίνο πιέζει τον κλάδο των ακινήτων για να μειώσει τη μόχλευση μετά από δεκαετίες επέκτασης που συνέβαλαν στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το αξιόχρεου της Fantasia Holdings. Υποβάθμισαν όμως και την Sinic Holdings λόγω ρίσκου από την τεταμένη κατάσταση των ταμειακών της ροών. Ανησυχία και για την Guangzhou R&F.

Ο Fitch Ratings δήλωσε τη Δευτέρα ότι υποβάθμισε την αξιολόγηση της Fantasia σε CCC- από B, λέγοντας ότι η κατάσταση ταμειακών ροών της εταιρείας «θα μπορούσε να είναι πιο σφιχτή από ό, τι περιμέναμε προηγουμένως». Η Fantasia έχει συνολικές υποχρεώσεις 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την οικονομική της κατάσταση για το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον οίκο , CCC σημαίνει «σημαντικός πιστωτικός κίνδυνος», με «πραγματική πιθανότητα» αθέτησης. Η βαθμολογία Β σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αθέτησης, αλλά παραμένει περιορισμένο περιθώριο ασφάλειας.

Στο μεταξύ η S&P Global Ratings υποβάθμισε το πρωί της Τρίτης την Sinic Holdings από CCC+ σε CC. Σύμφωνα με τον οίκο, CCC σημαίνει ότι η εταιρεία είναι επί του παρόντος ευάλωτη και εξαρτάται από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις. CC σημαίνει ότι η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Ενώ δεν αθετήσει πληρωμές, θεωρείται πιθανό ότι θα συμβεί. Η Sinic έχει συνολικά χρέη 14,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής της κατάστασης. Οι μετοχές της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων έχουν σταματήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η Guangzhou R&F είναι άλλη μία εταιρεία που μπήκε στο ραντάρ των επενδυτών. Η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι την άντληση έως και 2,5 δισεκατομμύρια δολαρίων με δανεισμό από μεγάλους μετόχους και πουλώντας μια θυγατρική.

Ο Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές του από σταθερές σε αρνητικές τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση εν μέσω συνεχιζόμενων αναχρηματοδοτήσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT, CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα