Ιαπωνία: Στο μηδέν ο πληθωρισμός

Ενδέχεται να γίνει αρνητικός
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 07:16

ΜΗΔΕΝ πληθωρισμό είχε η Ιαπωνία τον Ιανουάριο, υπονομεύοντας την προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει την επί επτά έτη υποχώρηση των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή – εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων – παρέμειναν αμετάβλητες από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο και διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των 39 οικονομικών αναλυτών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι τιμές αποτυγχάνουν να αυξηθούν από τον Μάϊο του 2006 και την άνοδο 0,1% που ακολούθησε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Οι μισθοί υποχώρησαν τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, σύμφωνα με διαφορετική ανακοίνωση, περιορίζοντας την προοπτική επιτάχυνσης του πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο. Η Bank of Japan (BOJ) αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά σε έξι χρόνια την εβδομάδα που πέρασε και ο διοικητής της, Toshihiko Fukui, είπε, ότι οι περαιτέρω αυξήσεις θα είναι σταδιακές.

Οι μισθοί υποχώρησαν 1,4% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2004, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας. Ο δείκτης απασχόλησης/αιτήσεων, που δείχνει πόσες θέσεις εργασίας είναι διαθέσιμες κατ’άτομο που ψάχνει για δουλειά, υποχώρησε στο 1,06 τον Ιανουάριο από 1,07 τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένα στοιχεία).

Αλλες εκθέσεις έδειξαν σημάδια αναζωογόνησης της κατανάλωσης. Οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 13 μήνες και ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών του 4%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 117,76 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:36 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 117,70 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας υποχώρησε μισή μονάδα βάσης, στο 1,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα