Nokia, Motorola: Διεύρυνση της ηγετικής θέσης στην αγορά κινητών

Καθώς η ζήτηση στην Ασία ώθησε τις πωλήσεις τους σε επίπεδα ρεκόρ
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 10:37

ΔΙΕΥΡΥΝΑΝ την ηγετική τους θέση στην παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων οι δύο μεγαλύτερες κατασκευάστριες στον κόσμο, Nokia Oyj και Motorola Inc., καθώς η ζήτηση από την Ασία αύξησε τις πωλήσεις τους σε επίπεδα ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο.

Το μερίδιο αγοράς της Nokia αυξήθηκε στο 36,2% από 35% πριν από ένα έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ερευνών Gartner Inc. Το μερίδιο της Motorola, αναρριχήθηκε στο 21,5% από 17,8%, ενώ της Samsung Electronics Co. της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, υποχώρησε στο 11,3% από 12,1%.

Η Gartner προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων φέτος θα είναι περίπου 1,2 εκατ., μετά την αναρρίχηση των εξαγωγών κατά 21% πέρυσι, αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης από αναδυόμενες αγορές, όπως την Κίνα και την Ασία. Η Nokia και η Motorola, αύξησαν επίσης διαδοχικά και στο σύνολο της χρήσης, όπως έκανε και η Sony Ericsson Mobile Communications Ltd.

«Συνολικά βλέπουμε τη Nokia και τη Motorola να αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς», ανέφερε η Carolina Milanesi, κύρια αναλύτρια της Gartner, σε συνέντευξη που παραχώρησε, συμπληρώνοντας: «Αυτοί οι δύο παίκτες είναι παρόντες σε όλες της περιοχές, τις τιμές και τις τεχνολογίες».

Το τέταρτο τρίμηνο οι πωλήσεις κινητών αυξήθηκαν 21%, φθάνοντας στα 284,2 εκατ. κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με την Gartner. Το 2006 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 990,8 εκατ. κινητά και στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Nokia και Μotorola παρουσίασαν νέα κινητά τηλέφωνα με στόχο την απόκτηση μεριδίου αγοράς. Ενώ η Nokia επικέντρωσε το ενδιαφέρον σε πιο λεπτά μοντέλα και η αμερικανική ανταγωνίστριά της, επικεντρώθηκε στις συσκευές πολυμέσων, που αναπαράγουν μουσική και έχουν κάμερες.

Η Sony Ericsson, που υπερέβη την LG Electronics Inc. και κατέστη η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων το πρώτο τρίμηνο, αύξησε το μερίδιο αγοράς της στο 9% από 6,9% πριν από ένα έτος. Το venture μεταξύ της ιαπωνικής Sony Corp. και της σουηδικής Ericsson AG με έδρα το Λονδίνο, προσήλκυσε καταναλωτές με τις κάμερες υψηλής ανάλυσης στα τηλέφωνα και με τα κινητά που χρησιμοποιούν το σήμα Walkman της Sony.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα