ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ εβδομαδιαίες απώλειες, σε σύνολο τεσσάρων εβδομάδων, οδεύει να σημειώσει ο χαλκός στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι η ζήτηση του μετάλλου από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσής του στον κόσμο, ενδέχεται να μειωθεί φέτος, δημιουργώντας πλεόνασμα στην παραγωγή.
Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκα στην Κίνα τον Φεβρουάριο με τον χαμηλότερο ρυθμό έξι ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Η ζήτηση για τα βιομηχανικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, βελτιώνεται, καθώς αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή.
Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), υποχώρησε 45 δολ. ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 6.065 δολ. ο μετρικός τόνος στις 9:14 π.μ., τοπική ώρα. Κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα σημαίνει 3,8% εβδομαδιαία πτώση, μετά από άνοδο 8,5% την εβδομάδα που πέρασε.
Οι τιμές του χαλκού που χρησιμοποιείται στην κατασκευή καλωδίων και αγωγών, τετραπλασιάστηκαν τα πέντε τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Αυτή η ζήτηση ανάγκασε τις μεταλλουργίες να παράγουν περισσότερο μέταλλο και να ξεκινήσουν νέα project, δημιουργώντας πλεόνασμα 847.000 τόνων πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Merrill Lynch & Co., που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου.
Τα αποθέματα του χαλκού που ελέγχονται από το LMΕ αυξήθηκαν για πρώτη συνεδρίαση σε σύνολο πέντε συνεδριάσεων, κατά 1.900 τόνους, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στους 207.300 τόνους, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου. Αυτά είναι ίσα με παγκόσμια κατανάλωση λιγότερη των πέντε ημερών.
Επίσης στο LME, το αλουμίνιο υποχώρησε 35 δολ., φθάνοντας στα 2.760 δολ. ο τόνος, το νικέλιο παρέμεινε αμετάβλητο στα 41.500 δολ. και ο μόλυβδος σημείωσε απώλειες 20 δολ., φθάνοντας στα 1.900 δολ. ο τόνος. Ο ψευδάργυρος υποχώρησε 20 δολ.., φθάνοντας στα 3.455 δολ. ο τόνος, ενώ αμετάβλητος στα 13.350 δολ. ο τόνος, παρέμεινε ο κασσίτερος.