Market Beat: Η κάθοδος στα διεθνή χρηματιστήρια  προσφέρει χώρο στην φυγή από το ρίσκο   

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 09:33
UPD:09:34
  • Με την ΑΜΚ της ΔΕΗ σε εξέλιξη, η αγορά τον συνήθως πτωτικό Σεπτέμβριο εμφάνισε απώλειες -6,26%. Ήτοι τη δεύτερη σε σκληρότητα μηνιαία πτώση στο 2021 με χειρότερη το -7,36% τον Ιανουάριο. Ωστόσο αυτή ήταν αρκετή για να έχουμε το πρώτο με πτώση -2,58% τρίμηνο για τον Γενικό Δείκτη Τιμών του ελληνικού χρηματιστηρίου.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 στις 8:15 δική μας ώρα διαπραγματεύονται  -0,50% χαμηλότερα.
  • Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ συνέχισε να ενισχύεται στις συναλλαγές του Τόκιο, με την απόδοση να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Σεπτεμβρίου στο 1,48%. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το νόμισμα έναντι έξι μεγάλων αντιπάλων, ήταν χαμηλότερα από το υψηλό ενός έτους της Πέμπτης, των 94,504 μονάδων, και πρόσφατα  ήταν στις 94,326.
  • Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε την Τετάρτη ότι η επίλυση της «σύγκρουσης» μεταξύ υψηλού πληθωρισμού και υψηλής ανεργίας είναι το πιο επείγον ζήτημα της Fed, αναγνωρίζοντας μια αντίθεση στις ενδεδειγμένες κατευθύνσεις που σχετίζονται με τους δύο στόχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για σταθερές τιμές και πλήρη απασχόληση.
  • Η κυριαρχία του reflation trade θεωρείται ως πιθανότερη εξέλιξη μετά την εκτόνωση των πιέσεων στα διεθνή, εξέλιξη που ευνοεί τις Τράπεζες την ραχοκοκαλιά του X.A.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο φόβος πολλών αναλυτών σχετιζόταν με την περίπτωση να εμφανιστεί μια σοβαρή διόρθωση στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια μετά από ένα απροσδόκητα μεγάλης διάρκειας ανοδικό ράλι από το οποίο η αθηναϊκή αγορά απόλαυσε ένα μικρό κλάσμα. Δηλαδή χωρίς την “υποχρέωση” ανάλογων διαστάσεων πτώση. Αλλά η δυναμική του μέσου όρου φέτος τουλάχιστον, ακολουθεί ένα ιδιαίτερο δρόμο και στην πτώση των διεθνών υποχωρεί περισσότερο, ενώ στις ανοδικές φάσεις έχει πολύ μικρά κέρδη και με καθυστέρηση στην εμφάνιση. Συνεπώς αναμένεται σήμερα να επικρατήσει τάσης φυγής από το ρίσκο, καθώς φαίνεται να επαληθεύεται το σενάριο της σοβαρής διόρθωσης σε παγκόσμια κλίμακα. Χθες με πτώση έκλεισαν τον πτωτικό Σεπτέμβριο τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου σε ΗΠΑ και ΕΥΡΩΠΗ, ενώ σήμερα με τις αγορές μετοχών στην Κίνα σε αργία τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολούθησαν την κάθοδο στη Wall Street.

Χθες στην Αθήνα πρώτη “αποστολή” των θεσμικών ήταν η αναζήτηση ισορροπίας πάνω από τις 870 μονάδες. Το ταμπλό έγραψε, προσεχώς θα προβάλλεται εδώ το No Time To Die “δεν προλαβαίνω να… πεθάνω” με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν συναλλαγές στο ίδιο ακριβώς πνεύμα. Για αυτό στο δεκάλεπτο ο τζίρος έπιασε τα 2 εκατ. ευρώ με το πρώτο πακέτο αξίας 0,872 εκατ. για τον ΟΤΕ που υποχωρούσε -0,3% εκείνη την ώρα που ο ΓΔ ήταν στις 870,42 μονάδες με άνοδο +0,5%. Αντίθετα από την παραδοσιακή εμφάνιση των πιέσεων, μετά την κορύφωση εγκαταστάθηκε από τις 11:08 ως τις 13:18  ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.  Ήτοι είχαμε πλάγια κίνηση του μέσου όρου μεταξύ 871 και 873 μονάδων. Έτσι κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια θα είχαν καταφέρει να παρουσιάσουν κέρδη από πωλήσεις θέσεων στις 30/9. Όταν άρχισε η ροή ειδήσεων από τις ΗΠΑ οι θεσμικοί στην Ευρώπη και στην Αθήνα κατάλαβαν πως στις αγορές της Νέας Υόρκης θα επικρατούσαν πιέσεις ενώ ήδη τη διάθεση για ρίσκο είχε ψαλιδίσει η μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη. Οι πιέσεις δυνάμωσαν. Στις 14:35 έστω για λίγο η μεταβολή του μέσου όρου ήταν αρνητική ειδοποιώντας για τη συνέχεια και τονίζοντας την διάθεση για ταύτιση της εικόνας των συναλλαγών στην Αθήνα με αυτή στις αγορές της ευρωζώνης που υποχωρούσαν επίσης. Αλλά συνήθως στην κάθοδο των διεθνών η πτώση στην Αθήνα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις. Αυτό δεν επαναλήφθηκε σε μια σύνοδο που άργησαν να εμφανιστούν οι πιέσεις.  Όμως όλα τα παραπάνω στο πρώτο μέρος δεν εμπόδισαν τις ρευστοποιήσεις να περάσουν την αγορά και να την κρατήσουν σε αρνητικό πεδίο.

Με την ΑΜΚ της ΔΕΗ σε εξέλιξη, η αγορά τον συνήθως πτωτικό Σεπτέμβριο εμφάνισε απώλειες -6,26%. Ήτοι τη δεύτερη σε σκληρότητα μηνιαία πτώση στο 2021 με χειρότερη το -7,36% τον Ιανουάριο. Ωστόσο αυτή ήταν αρκετή για να έχουμε το πρώτο με πτώση -2,58% τρίμηνο για τον Γενικό Δείκτη Τιμών του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Οι επιχειρήσεις φέτος με εκδόσεις ομολόγων και αυξήσεις κεφαλαίου (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Premia, Ελγέκα, Τζιρακιάν ΔΕΗ και άλλες) άντλησαν φέτος για πρώτη φορά αρκετά δις ευρώ επηρεάζοντας κατά περιόδους τη ρευστότητα του συστήματος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Οι σημαντικότερες ΑΜΚ είχαν την ίδια επίδραση στην πορεία του μέσου όρου 

Στο τέλος του πρώτου έγινε η ΑΜΚ της ΠΕΙΡ και ανάμεσα στις συνεδριάσεις από 17 ως τις 29 Μαρτίου ο ΓΔ είχε πορεία σχήματος V καθώς από τις 861 έφθασε στις 823,73 για να επιστρέψει στις 870 μονάδες. Ωστόσο στο πρώτο τρίμηνο εμφάνισε κέρδη +6,93%. Με  -7,36% πτώση τον Ιανουάριο, άνοδο 5,73% τον Φεβρουάριο και κέρδη +9,17% τον Μάρτιο που ήταν η καλύτερη μηνιαία επίδοση φέτος. Το δεύτερο τρίμηνο του έδωσε ακόμα μια ώθηση +2,29% και τον Απρίλιο κέρδισε +5,24% ενώ υποχώρησε τον Μάιο και τον Ιούνιο -1,70% και -1,11% αντίστοιχα. Στη διάρκειά του είχαμε την ΑΜΚ της ΑΛΦΑ και κατά τη διεξαγωγή της πάλι μια πορεία σχήματος V. Η δυναμική της αγοράς  πήρε τον ΓΔ από τις 914,23 μονάδες στις 17 Μαΐου και τον ανάγκασε να υποχωρήσει  εμφανίζοντας σαν χαμηλό τις 852,5  για να επανέλθει στις 7 Ιουνίου στις 907,05 με κλείσιμο στις 902,02. Το τέλος Σεπτεμβρίου βρήκε τη διαδικασία της ΑΜΚ της ΔΕΗ στο μέσον της και πιθανά κοντά στο κατώτερο του V. Έτσι παρά το +0,38% του Ιουλίου, το +3,93% του Αυγούστου η πτώση του Σεπτεμβρίου έφερε το -2,58% ψαλιδίζοντας την απόδοση στο έτος κάτω από το +7% με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο +8,29%. Ενώ  ο FTSEM κράτησε κέρδη +25,20% παρά το γεγονός πως εμφάνισε τη μεγαλύτερη μηνιαία του πτώση κατά -8,62% υπογραμμίζοντας την γενίκευση της τάσης για φυγή από το ρίσκο των ελληνικών μετοχών. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν:

Στα στοιχεία ανάπτυξης και απασχόλησης στις ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% στο β’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 362.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών.

Στις δηλώσεις του Τζέρομ Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κ. Πάουελ, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.  Τόνισε  ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού είναι άμεση απόρροια των επιπλοκών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στις  εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους και στις διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων. Η Γερουσία ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο για να παρατείνει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως τις 3 Δεκεμβρίου, αλλά πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να αποτραπεί το λεγόμενο «shutdown» ως τα μεσάνυχτα.

Το τέλος του Σεπτεμβρίου έφερε βαριές απώλειες στη Wall Street αφού ο Dow Jones υποχώρησε -1,59% ή 546,80 μονάδες στις 33.843,92, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,19% στις 4.307,54 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,44% στις 14.448,57 μονάδες.

Ενώ  η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 1,51%, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1585 δολάρια.

Συνολικά τον Σεπτέμβριο, ο Dow διολίσθησε -4,29%, ο S&P 500 υποχώρησε -4,76%, και ο Nasdaq -5,31%. Αυτός ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Οκτώβριο του 2020 για τον βιομηχανικό δείκτη.

ΕΥΡΩΠΗ

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 3 δεκαετιών αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,1% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 14,3% ενώ οι τιμές των τροφίμων κατά 4,9%. Στο πιο υψηλό σημείο της τελευταίας δεκαετίας έφτασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας INSEE. Σε ετήσια βάση ανήλθε στο 2,7%, από 2,4% τον Αύγουστο. Επιπλέον, κατά 10% ενισχύθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Nationwide Index Price House, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, κατά 0,1%.

Με  τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα στοιχεία πληθωρισμού στην Ευρώπη η πτώση σφράγισε τις αγορές. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις -0,05% στις 454,81 μονάδες ενώ στον Σεπτέμβριο έχασε -3,41%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,31% στις 7.086,42 μονάδες ενώ στον Σεπτέμβριο έχασε -0,47%, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,68% στις 15.260,69 μονάδες ενώ στον Σεπτέμβριο έχασε -3,63% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,62% στις 6.520,01 μονάδες ενώ στον Σεπτέμβριο έχασε -2,40%. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε -0,94% και στο μήνα -0,57% και ο ιταλικός ΜΙΒ έπεσε -0,21% και στο μήνα -1,25%.

ΧΑ

Με πτώση -0,12% τελείωσε ο κατά -6,26% καθοδικός Σεπτέμβριος του 2021

Η αγορά στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αλλά τελευταία του Γ  τριμήνου και του εννεάμηνου, υποχώρησε  σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινήθηκαν επίσης πτωτικά, καθώς οι επενδυτές είχαν να αφομοιώσουν νέα που ψαλίδισαν τη διάθεση για ρίσκο στα διεθνή. Η αγορά είχε μέτριο ημερήσιο τζίρο. Ενώ με νευρικότητα, που οδήγησε την αγορά στη ζώνη των 873 δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για ένα ξεφόρτωμα θέσεων διαρκείας στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών με εγγραφή του πυθμένα 11,6 μονάδες χαμηλότερα και αντίδραση προς το τέλος της συνόδου. Έτσι η αγορά εμφάνισε μικρή πτωτική μεταβολή σε σχέση με τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στο -0,23% και τον Ισπανικό ΙΒΕΧ στο -0,57%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές με σχετικά υψηλό τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 865,34 από 866,35 μονάδες με μεταβολή -0,12% ή 1,01 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 72,021 από 51,212 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 4,647 εκατ. και αφορούσε τις ΕΤΕ (2,034 εκατ. ευρώ) ΟΤΕ (872.079 ευρώ) ΑΛΦΑ (739.024 ευρώ) ΟΠΑΠ (536.000 ευρώ) ΜΥΤΙΛ (238.629 ευρώ) ΛΑΜΔΑ (227.400 ευρώ).

Τη διακύμανση (11,59 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:26 δηλαδή στην τελευταία ώρα, και ήταν οι 861,58 από 860,03 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στο πρώτο δίωρο ήτοι στις 11:37 και ήταν οι  873,17 από 867,16. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 47 από 42 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 63 από 51 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 24. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,364 από 62,520 δις ευρώ την Τετάρτη.

Στην εξέλιξη της συνόδου στο πρώτο μέρος, μόλις συμπληρώθηκε ένα τρίωρο είχαν προκύψει:

•             Η εγγραφή τιμών για τον ΓΔ λίγο ψηλότερα των 873 μονάδων μετά από άνοδο επί μια ώρα και 7 λεπτά.

•             Η πλάγια κίνηση δηλαδή η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης από τις 11:08  ως τις 13:18 ανάμεσα στις 871,4 και τις 873,2 μονάδες.

•             Ακολούθησε η ένδειξη για την εμφάνιση συντονισμένων πιέσεων εν μέσω νευρικότητας και πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις 13:20.

•             Πολλές ενδείξεις ότι η αποκλιμάκωση της τιμής του ΓΔ που ξεκίνησε μετά τις 13:30 θα συνεχιστεί και στο δεύτερο μέρος. Όπως και έγινε.

Από τις 14:39 ως τις 17:20 κινήθηκε πλάγια, με σκαμπανεβάσματα , μεταξύ των 861,6 και 865 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο που εκδηλώθηκε 10 λεπτά πριν τις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος.

Η αγορά απόκτησε πορεία σταθερής πτώσης για αναζήτηση πυθμένα επί δύο ώρες από τις 13:18 ενώ προέκυψε αντίδραση προς το τέλος του δεύτερου μέρους. Ο μέσος όρος  σταμάτησε στις 864,48 μονάδες στις 17:00 ενώ υπήρξε ελαφρά υπεροχή  της ζήτησης έναντι της προσφοράς στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος.  Έτσι το ανώτερο στις δημοπρασίες ήταν οι 865,61 ήρθε στις 17:10 αλλά οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ στο κλείσιμο τις 865,34 μονάδες.

Από χθες ειδοποιήσαμε για τις Τράπεζες πως υπάρχουν σημαντικά τεχνικά εμπόδια στην προσπάθεια να διατηρήσουν στον ΔΤΡ  τιμές πάνω από τις 555 μονάδες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ο ΔΤΡ με ανώτερο μέρας τις 548,65 από 550,38 και μεταβολή τότε +1,12%, εμφάνισε κατώτερο τις 540,14 από 542,40 μονάδες και μεταβολή -0,45%, ενώ έκλεισε στις 543,53 με άνοδο +0,17%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 23,447 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,45%) απασχόλησε 7,971 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,60%) 5,191 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,36%) 1,499 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (-0,02%) 5,763 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,09% στις 2095,08 από 2093,27 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  17,83 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -1,64% επηρεασμένος από το -24,38% της ΑΤΤ και το -12,99% της ΙΝΤΚΑ. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΟΠΑΠ +2,92%, ΑΡΑΙΓ +2,77%, ΔΕΗ +2,50%, ΕΤΕ +1,60%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΒΙΟ -3,71%, ΜΥΤΙΛ -2,08%, ΑΔΜΗΕ -1,67%, ΜΟΗ -1,12% και ΕΥΔΑΠ -1,08%. 

Με την ΑΜΚ της ΔΕΗ σε εξέλιξη, η αγορά τον συνήθως πτωτικό Σεπτέμβριο εμφάνισε απώλειες -6,26%.

Ήτοι τη δεύτερη σε σκληρότητα μηνιαία πτώση στο 2021 με χειρότερη το -7,36% τον Ιανουάριο. Ωστόσο αυτή ήταν αρκετή για να έχουμε το πρώτο με πτώση -2,58% τρίμηνο για τον Γενικό Δείκτη Τιμών του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Οι επιχειρήσεις φέτος με εκδόσεις ομολόγων και αυξήσεις κεφαλαίου (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Premia, Ελγέκα, Τζιρακιάν ΔΕΗ και άλλες) άντλησαν φέτος για πρώτη φορά αρκετά δις ευρώ επηρεάζοντας κατά περιόδους τη ρευστότητα του συστήματος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Οι σημαντικότερες ΑΜΚ είχαν την ίδια επίδραση στην πορεία του μέσου όρου 

Στο τέλος του πρώτου έγινε η ΑΜΚ της ΠΕΙΡ και ανάμεσα στις συνεδριάσεις από 17 ως τις 29 Μαρτίου ο ΓΔ είχε πορεία σχήματος V καθώς από τις 861 έφθασε στις 823,73 για να επιστρέψει στις 870 μονάδες. Ωστόσο στο πρώτο τρίμηνο εμφάνισε κέρδη +6,93%. Με  -7,36% πτώση τον Ιανουάριο, άνοδο 5,73% τον Φεβρουάριο και κέρδη +9,17% τον Μάρτιο που ήταν η καλύτερη μηνιαία επίδοση φέτος. Το δεύτερο τρίμηνο του έδωσε ακόμα μια ώθηση +2,29% και τον Απρίλιο κέρδισε +5,24% ενώ υποχώρησε τον Μάιο και τον Ιούνιο -1,70% και -1,11% αντίστοιχα. Στη διάρκειά του είχαμε την ΑΜΚ της ΑΛΦΑ και κατά τη διεξαγωγή της πάλι μια πορεία σχήματος V. Η δυναμική της αγοράς  πήρε τον ΓΔ από τις 914,23 μονάδες στις 17 Μαΐου και τον ανάγκασε να υποχωρήσει  εμφανίζοντας σαν χαμηλό τις 852,5  για να επανέλθει στις 7 Ιουνίου στις 907,05 με κλείσιμο στις 902,02. Το τέλος Σεπτεμβρίου βρήκε τη διαδικασία της ΑΜΚ της ΔΕΗ στο μέσον της και πιθανά κοντά στο κατώτερο του V. Έτσι παρά το +0,38% του Ιουλίου, το +3,93% του Αυγούστου η πτώση του Σεπτεμβρίου έφερε το -2,58% ψαλιδίζοντας την απόδοση στο έτος κάτω από το +7% με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο +8,29%. Ενώ  ο FTSEM κράτησε κέρδη +25,20% παρά το γεγονός πως εμφάνισε τη μεγαλύτερη μηνιαία του πτώση κατά -8,62% υπογραμμίζοντας την γενίκευση της τάσης για φυγή από το ρίσκο των ελληνικών μετοχών. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η πτωτική δυναμική ενδυνάμωσε τα short στοιχήματα στα ΣΜΕ του FTSE25

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο ως τις 15:00 περίπου και σε θετικό και αρνητικό εναλλάξ στο τελευταίο δίωρο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,01 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,81 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2112,91 μονάδες, ήρθε στις 11:37. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:26 και ήταν οι 2085,31 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2095,08 από 2093,27 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,09% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,576 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 30/9.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 801 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2107,00 μονάδες, κατώτερο τις 2076,00 και τελευταίες πράξεις στις 2087,75, με τιμή κλεισίματος στις 2081,00 από 2086,75 και αυξήθηκαν σε 5332 από 5299 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 104 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2100,00 μονάδες, κατώτερο τις 2079,75 και τελευταίες πράξεις στις 2081,75, με κλείσιμο στις 2079,00 από 2085,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 244 από 223.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν ελαφρά αυξημένοι. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 34 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 36 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 544,25 από 543,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 4 από 4.

Οι νικητές και οι ηττημένοι τίτλοι του FTSE25

Ο μήνας επέτρεψε σε τρεις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί, να εμφανίσουν κέρδη και ήταν οι ΜΠΕΛΑ με +6,09% άνοδο  ενώ ο ΟΠΑΠ έχει +0,75% κέρδη και ακολούθησε η ΕΥΡΩΒ με +0,37%. Στο τρίμηνο την καλύτερη επίδοση εμφανίζουν οι ΟΠΑΠ +9,85%, ΟΤΕ +5,46%, ΜΠΕΛΑ +5,30%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,33%,ΕΥΡΩΒ +1,89%, ΕΤΕ +1,26%, ΤΕΝΕΡΓ +1,23%, ΣΑΡ +0,91% και ΑΛΦΑ +0,41%. Στις μετοχές του FTSE25 τον Σεπτέμβριο με απώλειες από -7% και μεγαλύτερες συναντάμε 13 και είναι οι ακόλουθες: ΔΕΗ -18,25%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -14,89%, ΕΥΔΑΠ -12,56%, ΒΙΟ -12,26%, ΕΧΑΕ -11,59%, ΑΔΜΗΕ -11,47%, ΜΥΤΙΛ -11,32%, ΛΑΜΔΑ -10,49%, ΤΙΤC -9.43%, ΕΛΧΑ -8,66%, ΕΕΕ -8,49%, BIO -7,39% ΟΛΠ -7,16%.   

Στο τρίτο και φαρμακερό τρίμηνο ο τζίρος ήταν περιορισμένος λόγω της συνήθους μείωσης που φέρνουν οι καλοκαιρινές διακοπές ενώ για την πτώση τους σε αυτό ξεχώρισαν αλφαβητικά οι ΑΔΜΗΕ -9,42% με επίδοση έτους -10,96%, ΒΙΟ -7,57% και απόδοση +10,96% στο 2021, ΔΕΗ -9,39% και απόδοση +10,36% στο 2021, ΕΕΕ -12,38% και απόδοση +6,06% στο 2021, ΕΛΧΑ -7,53% και απόδοση +5,53% στο 2021, ΕΥΔΑΠ -7,35% και απόδοση +6,40% στο 2021, ΕΧΑΕ -13,03% και απόδοση -10,91% στο 2021, ΛΑΜΔΑ  -11,92% και απόδοση +4,58% στο 2021, ΜΥΤΙΛ -9,85% και απόδοση +18,49% στο 2021, και ΤΙΤC  -9,77% και απόδοση +4,80% στο 2021. Από αυτές τις μεταβολές διαπιστώνουμε πως υπήρξε διάθεση για κούρεμα των κερδών στο τρίμηνο ή επιχείρησαν οι θεσμικοί να ενθυλακώσουν τα κέρδη που σχημάτισαν οι συνεδριάσεις του Αυγούστου. Όταν οι επενδυτές διαπίστωσαν πως η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν καλύτερη από τις προσδοκίες τους  με την εκτίναξη που παρατηρήθηκε στην τουριστική δραστηριότητα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν  από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2912 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,41 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 31.400 από 31.850.

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2338 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,10 ευρώ και δημιουργήθηκαν 42.537 από 42.707 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 349 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,39 ευρώ και 22.358 από 22.596 ανοικτά ΣΜΕ

Της ΕΥΡΩΒ με 294 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,807 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 30.881 από 31.856.  

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1227 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ,  ΣΜΕ της ΜΙΓ με όγκο 870 ΣΜΕ, αμέσως επόμενα σε όγκο τα 747 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου για ΔΕΗ, και τα 416 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ για τη σειρά Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο έναντι της προηγούμενης συνόδου  και αφορούσε στα 10.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 9.455 για ΟΤΕ, στα 1500 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ , και στα 200  για ΜΟΗ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης 

“Σε χαμηλά 2 μηνών ο Γενικός Δείκτης, που διέσπασε, όπως κόβει το μαχαίρι το βούτυρο, την κρίσιμη στήριξη τιμών που συνέδεεε τα χαμηλά Φεβρουαρίου και Ιουλίου. Το ‘stop’ των 880 μονάδων, απέτρεψε από ‘περιπέτειες’ εκείνους που πειθαρχούν στα σήματα της διαγραμματικής ανάλυσης.  “Αποκούμπια” για τους αγοραστές ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών (857 μονάδες) και ο RSI, που βρίσκεται σε υπερπωλημένα επίπεδα τιμών κάτω από το 30.

Εκτιμούμε ότι η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ θα κρίνεται, από μέρα σε μέρα και θα αποτελέσει το “κλειδί” της εγχώριας επενδυτικής ψυχολογίας, που ούτως ή άλλως αναζητά το “next big thing” για να πιαστεί, ελλείψει σπουδαίας χρηματιστηριακής ειδησεογραφίας.

Σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζουν τις βόλτες τους τα “φαντάσματα” του πληθωρισμού και της σταδιακής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών. Πάντως δε διαφαίνεται διάθεση των “masters of the universe”, κεντρικών τραπεζιτών, να ζορίσουν ιδιαίτερα τις εθισμένες στο φθηνό χρήμα, Παγκόσμιες Χρηματαγορές. Εκ των πραγμάτων η πανδημία δημιούργησε “προστατευτικό τείχος” γύρω από ξένους μετοχικούς δείκτες και real assets (βλ. Εμπορεύματα, Ακίνητα).

Δεν αποκλείεται, στην επέτειο 13 ετών από την κατάρρευση της Lehman Brothers, τα διάφορα “ατυχήματα”, να αποτελούν τελικά “ευτυχήματα” για τους αγοραστικούς κερδοσκόπους. Αυτή την ίσως “προβοκατόρικη θέση” ενισχύει το γράφημα τιμών του Nasdaq, που “δίπλωσε” μέσα σε μερικούς μήνες, από το περίφημο “πανδημικό χαμηλό” του Μαρτίου 2020.

Θεωρούμε ότι μεγάλο κομμάτι της ανόδου οφείλεται στην υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Αυτή η κατάσταση κάνει να ξεχνάμε κάπως το “security selection” και τη θεμελιώδη ανάλυση, καθώς τα προγράμματα “QE”, σε γενικές γραμμές, “σήκωσαν όλες τις βάρκες”. Στα καθ' ημάς, τα Κρατικά ομόλογα έλαμψαν τους τελευταίους μήνες, ενώ το Χ.Α. δεν τα πήγε άσχημα, ειδικά σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Οπότε “για όλους είχε ο μπαξές”, άσχετα του ότι αυτοί οι “όλοι” έλαμψαν δια της απουσίας τους από τα επενδυτικά δρώμενα. Ο ΓΔ δεν εμφανίζει αξιοσημείωτες διαγραμματικές στηρίξεις τιμών μέχρι τις 830 μονάδες. Αυτό είναι το “κακό” Αγοράς που ανεβαίνει χωρίς σοβαρές ενδιάμεσες διορθώσεις - σκαλοπάτια: όταν αρχίζει η πτώση, ψάχνουμε για στηρίξεις με το μικροσκόπιο. Το ‘long’ θα επανατοποθετηθεί σε κλεισίματα άνω των 875 - 885 μονάδων”.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας ακολούθησαν την απότομη πτώση της Wall Street και τα ομόλογα ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή 1/10, καθώς η αίσθηση του επενδυτικού κινδύνου επιδεινώθηκε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επιμείνει ακόμη και μετά την κορύφωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο ιαπωνικός Nikkei στις 8:35 έπεφτε κατά -2,20%, ενώ ο ευρύτερος Topix υποχωρούσε κατά -2,05%. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν -1,90% και ο Kospi της Νότιας Κορέας έχανε -1,56%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού έπεφτε -0,98% και ήταν στις 630,4 μονάδες.  Οι κινεζικές αγορές είναι κλειστές για μια εβδομάδα από την Παρασκευή λόγω των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών έδειξαν πτώση 0,51% για τον S&P 500, μετά από πτώση 1,19% του δείκτη μέσα σε μια νύχτα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq σηματοδότησαν επίσης υποχώρηση 0,49%, προσθέτοντας στην απώλεια κατά -0,43% της Πέμπτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα