Γαλλία: Ο έλεγχος των τιμών της ενέργειας, ο στόχος του Καστέξ

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 10:54
UPD:10:58
REUTERS/GONZALO FUENTES

Η ώθηση στον «ενεργειακό έλεγχο» δεν ήταν αρκετή για να σβήσει τη φωτιά για τις τιμές στη Γαλλία. Λιγότερο από δεκαπέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση έκτακτης αναπροσαρμογής των 100 ευρώ για 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσει τον εκτοξευόμενο ενεργειακό λογαριασμό των Γάλλων.

Σήμερα το απόγευμα της Πέμπτης στο TF1, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε πάγωμα των ρυθμιζόμενων τιμών φυσικού αερίου για τους επόμενους επτά μήνες, καθώς και ανώτατο όριο στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% για τους καταναλωτές έως τον Φεβρουάριο του 2023, μέσω μιας απότομης φορολογικής μείωσης. Μια «δασμολογική ασπίδα», σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, αυτές οι ανακοινώσεις ήταν ακόμη πιο επείγουσες καθώς οι τιμές αυξάνονται κάθε μήνα για περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Μετά τις βίαιες αυξήσεις το καλοκαίρι, οι τιμές του φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη αυξηθεί κατά 12,6% αυτήν την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου. Ποτέ δεν είδε. Και το κίνημα επρόκειτο να συνεχιστεί: η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια θα είχαν αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, εάν δεν είχε παρέμβει.

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την αύξηση στο 4% σε μια περίοδο που θα πήγαινε από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023. Αυτή η «ασπίδα» θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την αντιμετώπιση μιας αύξησης των τιμών που θα μπορούσε να είχε φτάσει το 12% την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Μπάρμπαρα Πομπίλι.

Ένα έλλειμμα περίπου 4 δις

Και πάλι εδώ, η συνοδεία του Πρωθυπουργού διασφαλίζει ότι η συσκευή δεν θα τιμωρήσει τα δημόσια οικονομικά. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί ωστόσο από τη μείωση του εσωτερικού φόρου επί της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (TICFE), ο οποίος βαρύνει τους λογαριασμούς των συνδρομητών. Μια σχετική τροποποίηση θα κατατεθεί στο οικονομικό νομοσχέδιο. Αυτό θα πρέπει να αντιπροσωπεύει έλλειμμα περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Λιγότερο από επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, το θέμα των λογαριασμών ενέργειας είναι εκρηκτικό για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway για το «Les Echos», η αγοραστική δύναμη είναι σήμερα το κύριο μέλημα των Γάλλων στην προοπτική αυτών των εκλογών. Αυτό το ζήτημα, το οποίο πήρε λίγο πίσω στις προεδρικές εκλογές του 2017 (η απασχόληση ήταν προτεραιότητα), είναι ακόμη πιο σημαντικό από την ασφάλεια. Και η ανησυχία είναι γενική: τα πλούσια νοικοκυριά θα ψηφίσουν επίσης σύμφωνα με τις απαντήσεις στο πρόβλημα της αγοραστικής δύναμης.

Πενταετές τραύμα

Εάν η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να αντιδράσει γρήγορα, είναι επίσης επειδή θέλει να αποφύγει σε αυτό το σπίτι μια νέα κίνηση του τύπου "κίτρινα γιλέκα", ένα από τα τραύματα της πενταετίας, που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 ως αντίδραση στην αύξηση της τιμής. καυσίμων κινητήρων που προκύπτουν από την αύξηση του φόρου εσωτερικής κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων (TICPE).

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει ακόμη περισσότερο να προβλέψει και να αποτρέψει την κοινωνική δυσαρέσκεια σε αυτό το θέμα, καθώς πιστεύει ότι έχει ήδη κάνει πολλά κατά την πενταετή θητεία όσον αφορά την αγοραστική δύναμη και ότι ο χάρτης της οικονομικής πολιτικής θεωρείται ένα από τα καλύτερα πλεονεκτήματά του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Les Echos



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα