- Η καταιγίδα των πιέσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ αρχίζει να απειλεί τα ασιατικά ομόλογα, δηλαδή ομόλογα αναδυόμενων οικονομιών. Ακόμα και τα ομόλογα της Ινδίας και της Ινδονησίας θα χτυπηθούν, αλλά σχετικά λιγότερο. Αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Bloomberg τα ομολόγα αυτών των χωρών έχουν δώσει κέρδη 3% ως 5% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ τα ομόλογα της Ν. Κορέας και της Ταϊλάνδης ζημίες μεταξύ -4,5% ως -5%.
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 στις 8:15 δική μας ώρα διαπραγματεύονται +0,76% υψηλότερα.
- Τα επιτόκια στα 10ετή αναφοράς των ΗΠΑ έχουν κερδίσει 25 μονάδες βάσης σε πέντε συνεδριάσεις και ο δείκτης δολαρίου με μια αλυσίδα τεσσάρων ημερών συνεχίζει το ράλι και ήταν τελευταία στις 94,314 μονάδες. Οι αναλυτές της Monex Europe θεωρούν πιθανό να ισχυροποιείται ως το τέλος του 2021.
- Οι νομοθέτες των ΗΠΑ συνεχίζουν να διαφωνούν για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, αλλά αντιμετωπίζουν προθεσμία την Παρασκευή για να αποτρέψουν την προσέγγιση της αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, κάτι που περιόρισε επίσης τα κέρδη στις αμερικανικές μετοχές την νύχτα που πέρασε.
- Η πρόσκρουση – προσέγγιση των βασικών δεικτών στα επίπεδα που βρίσκονται οι ΚΜΟ 200 ημερών προκάλεσε μια μικρών διαστάσεων αντίδραση χθες ενώ τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια που λειτουργούσαν παράλληλα είχαν άνοδο. Σήμερα προσδοκάται μια επιχείρηση ωραιοποίησης των θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς έχουμε το τέλος του εννεάμηνου.
- Η κυριαρχία του reflation trade στα διεθνή ευνοεί τις Τράπεζες την ραχοκοκαλιά του X.A.
Οι θεσμικοί χθες στα πλαίσια της τακτικής τους να μαζεύουν μετοχές σε μέρες, που η αρνητική μεταβολή στον ΓΔ είναι σαν παραφωνία στα κέρδη των βασικών δεικτών της ευρωζώνης έδωσαν πορεία στην αγορά με δυναμική που ήταν υπόδειγμα ελεγχόμενης νευρικότητας. Το μοτίβο που χρησιμοποιούν είναι σχεδόν μόνιμο, σε μέρες που η τάση δεν είναι δεδομένη, αλλά αναζητείται ώρα με την ώρα. Όπως συνήθως συμβαίνει στις συνεδριάσεις μετά την εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου και το περιγράφουμε σχολαστικά επί μέρες, για να δώσουμε την οπτική των ισχυρών παραγόντων που κυριαρχούν στις συναλλαγές. Μια εκτίναξη μετά το άνοιγμα που οδηγεί σε κορύφωση του ΓΔ στο πρώτο τέταρτο ή μισάωρο και αμέσως μετά, ξεσπούν πιέσεις που οδηγούν στην εγγραφή του πυθμένα, για τη μέρα. Αυτός είναι συνήθως χαμηλότερα από το κατώτερο της προηγούμενης. Τότε οι εντολές πώλησης θέσεων από τους αδύναμους συμμετέχοντες και τους ιδιώτες που ηρωικά κρατιούνται στη διαπραγμάτευση, οδηγούν στο την προσφορά μετοχών και μόλις εκτονωθεί ο φόβος, οι ισχυροί μαζεύουν ότι έχει πέσει προς πώληση στον πάγκο της αγοράς.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Σε αυτή την τακτική αντιτάσσονται ορισμένοι εγχώριοι αναλυτές. “Η αγορά δεν κινείται με βάση τα νέα παρά μόνο βραχυπρόθεσμα. Πάντα προεξοφλεί ή διορθώνει σε εύθετο χρόνο και για δικούς της λόγους. Ποιος θα μας έλεγε ότι η ΔΕΗ θα ανακοίνωνε ένα τόσο θετικό νέο με την πώληση του ΔΕΔΗΕ και μία ανακοίνωση για ΑΜΚ να την έριχνε από τα υψηλά της 30%. Καλώς ή κακώς η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και χρόνους”. Σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σε ημερήσιο ενδοσυνεδριακό σχόλιο τονίζοντας αρχικά:
Συνήθως όλοι αγχώνονται όταν η αγορά έχει ήδη κάνει την μεγαλύτερη διαδρομή της πτωτικής της κίνησης και ψάχνουν να βρουν τις αιτίες. Φυσικά οι ερωτήσεις δεν εγείρονται ποτέ, όταν ανεβαίνει. Όταν λοιπόν έχουν έρθει σε αυτό το στάδιο η αγορά συνήθως καταγράφει τα χαμηλά της επίπεδα. Από την στιγμή που κάποιος θέλει να εισέλθει σε αυτή τη φάση έχει και καλές πιθανότητες να κερδίσει. Μπορεί να φταίει η άγαρμπη ΑΜΚ της ΔΕΗ πιθανόν να έγινε κατοχύρωση κερδών, μπορεί να είναι χειραγώγηση για να βρεθούν πωλητές που δεν υπήρχαν. Δεν έχει καμία σημασία. Οι τιμές καταγράφονται. Σκοπός είναι να καταλάβουμε ότι πλέον δεν είμαστε σαν οικονομία στην ίδια κατάσταση που ήμασταν τα τελευταία 10 χρόνια. Περιμένουμε πάνω από 20 μονάδες ανάπτυξη το 2021-2023 και από μόνο του σαν δεδομένο και ανεξαρτήτως τι θα συμβεί ενδιάμεσα στις ξένες αγορές είναι το θετικό. Να θυμίσουμε ότι οι ξένες αγορές από το 2008-2022 ανεβαίνουν με την Ελληνική απλά να ακολουθεί βραχυπρόθεσμα την τάση τους χωρίς ουσιαστικά να κινείται με τους ίδιους ρυθμούς ανοδικά. Σίγουρα αρκετές επιμέρους αποτιμήσεις έχουν γίνει απαιτητικές παρόλα αυτά η λογική λέει ότι θα μπορούν άνετα να τις δικαιολογήσουν οι αντίστοιχες εισηγμένες το επόμενο διάστημα.
Οι διαχειριστές που χρησιμοποιούν τη διαμόρφωση της ψυχολογίας των συναλλασσόμενων για να πιέσουν τις αποτιμήσεις στηρίζονται σε κάτι απλό. Στην απογοήτευση που δημιουργεί η αίσθηση πως η Αθήνα είναι το μαύρο πρόβατο των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, που με τη σειρά της οδηγεί σε πώληση θέσεων από τον φόβο πως τα χειρότερα έπονται. Για τη στήλη, που είναι με την πλευρά των αισιόδοξων παραγόντων της κεφαλαιαγοράς, σύντομα θα ακολουθήσει μια άνοδος στηριγμένη στο ενδιαφέρον για τις τράπεζες.
Η χθεσινή σύνοδος ήταν από την άποψη της στατιστικής ως ένα σημείο ανατριχιαστική. Καθώς οι βασικοί δείκτες πλησίασαν επικίνδυνα τις σημαντικότερες τεχνικά στηρίξεις τους. Δηλαδή τους ΚΜΟ 200 ημερών απλό και εκθετικό και μάλιστα για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τις 11:20 που εμφανίστηκαν οι 855 μονάδες δεν υπήρξε μια έντονη ανοδική αντίδραση. Για πολλούς το κλείσιμο 11 μονάδες ψηλότερα δεν θεωρείται αρκετό.
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημειώνει: Παραδομένη στα χέρια των πωλητών και τις εξωγενείς πιέσεις, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά έφτασε στην κύρια στήριξη των 855 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Τα αντανακλαστικά των αγοραστών, αν και αμυδρά, έδωσαν την αναμενόμενη αντίδραση από το κρίσιμο τεχνικό σημείο, υποβοηθούμενοι από την σημερινή αντίδραση των Διεθνών Αγορών.
Οι σκεπτόμενοι αισιόδοξα αναλυτές θεωρούν ότι η τακτική που επέλεξαν οι ισχυροί θεσμικοί, προκάλεσε το πέρασμα από τον απλό ΚΜΟ200 ημερών. Τον λαμβάνουν υπόψη άπαντες οι εμπλεκόμενοι σε αγοραίες συναλλαγές, ήταν ελεγχόμενο. Και αφού “έκανε τη δουλειά του” πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις, μετά, με εντολές του στυλ “όλα εδώ” από τις 16:53 ως τις 17:10 που ξεκίνησαν οι δημοπρασίες, πήρανε τον δείκτη από τις 863,4 και τον έστειλαν στις 867,16 για να κλείσει στις 866,35. Ανεβάζοντας την αποτίμηση από όπου θα ξεκινήσουν σήμερα οι μετοχές που τους ενδιαφέρουν.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς κινήθηκε οριακά χαμηλότερα στο 1,53% αν και νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως το 1,49% ενώ την Τρίτη είχε πιάσει υψηλό ημέρας στο 1,56% προκαλώντας ισχυρές πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
O Dow Jones ενισχύθηκε +0,26% ή 90,73 μονάδες στις 34.390,72, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,16% στις 4.359,46 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,24% στις 14.512,44 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+3,5%) και Merck & Co (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,2%) και Dow Inc. (-1%). Προχθές ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 12 Μάιου και ο Nasdaq από τις 18 Μαρτίου.
Τους επενδυτές προβληματίζουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ότι το Κογκρέσο έχει περιθώριο μέχρις τις 16 Οκτωβρίου να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο χρέους γιατί αλλιώς θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1599 δολάρια με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η τιμή του χρυσού που έπιασε χαμηλό έξι μηνών, σημειώνοντας πτώση 0,8% και η τιμή του πετρελαίου WTI κατά -0,6%.
ΕΥΡΩΠΗ
Κατά 16,5% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Γερμανία τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Η πιο μεγάλη άνοδος από το 1981 όταν τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς είχε ενισχυθεί κατά 17,4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ήταν 1,4% υψηλότερα.
Αμετάβλητος διατηρήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένοντας στις 116,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέμεινε σχετικά σταθερός και στην Ευρωζώνη αφού πρόσθεσε +0,2 μονάδες, φτάνοντας στις 117,8. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το sell off που προκάλεσαν οι αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,59% στις 455,03 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,14% στις 7.108,16 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,77% στις 15.365,27 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,83% στις 6.560,80 μονάδες. Ενώ στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε +1,25%, και ο ιταλικός ΜΙΒ +0,64%.
ΧΑ
Μετά από πρόσκρουση του ΓΔ σε σημαντικότατες στηρίξεις (ΚΜΟ200) κέρδη +0,73%
Η αγορά στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ενισχύθηκε σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινήθηκαν επίσης ανοδικά, καθώς οι επενδυτές είχαν να αφομοιώσουν νέα που αφορούν την Αθηναϊκή αγορά ενώ επέστρεψε η διάθεση για ρίσκο στα διεθνή. Η αγορά είχε σχετικά καλύτερο ημερήσιο τζίρο. Ενώ με νευρικότητα, που οδήγησε την αγορά στη ζώνη μεταξύ του απλού και του εκθετικού ΚΜΟ200 ημερών, υπήρξε σαφής ανοδική τάση μετά την πρόσκρουση στις 854,86 μονάδες. Έτσι η αγορά εμφάνισε υπολογίσιμη ανοδική μεταβολή σε σχέση με τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στο +0,57% και τον Ισπανικό ΙΒΕΧ στο +0,50%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 866,35 από 860,03 μονάδες με μεταβολή +0,73% ή 6,32 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 51,212 από 48,915 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 1,500 εκατ. και αφορούσε τις ΕΤΕ (868.110 ευρώ) ΕΧΑΕ (631.800 ευρώ).
Τη διακύμανση (12,3 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 11:22 δηλαδή στην πρώτη ώρα, και ήταν οι 860,03 από 871,71 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος ήτοι στις 17:10 και ήταν οι 867,16 από 874,74. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 42 από 17 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 51 από 91 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 24 από 15. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,520 από 62,074 δις ευρώ την Τρίτη.
Στην εξέλιξη της συνόδου στο πρώτο μέρος, μόλις συμπληρώθηκε ένα τρίωρο είχαν προκύψει:
- Η εγγραφή τιμών για τον ΓΔ λίγο χαμηλότερα των 864 μονάδων στις 10:43.
- Το βούλιαγμα ως τις 11:12 στις 854,86 έγινε γρήγορα με μεγάλη καθοδική κλίση. Ένδειξη για την εμφάνιση συντονισμένων πιέσεων εν μέσω σταθερής ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
- Πολλές ενδείξεις ότι η κλιμάκωση της τιμής του ΓΔ που ξεκίνησε μετά τις 11:30 θα συνεχιστεί και στο δεύτερο μέρος. Όπως και έγινε.
Από τις 13:30 ως τις 16:12 κινήθηκε πλάγια, με σκαμπανεβάσματα , μεταξύ των 862 και 864 μονάδων, ως την άνοδο που εκδηλώθηκε 10 λεπτά πριν τις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος.
Η αγορά απόκτησε πορεία κατακόρυφης πτώσης για αναζήτηση πυθμένα και χτυπώντας στις 854,86 ανάμεσα στον απλό ΚΜΟ 200 που είναι στις 857,7 μονάδες και τον εκθετικό ΚΜΟ200 που είναι στις 850,5, προέκυψε αντίδραση προς το τέλος του δεύτερου μέρους. Ο μέσος όρος σταμάτησε στις 865,88 μονάδες στις 17:00 ενώ υπήρξε ελαφρά υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος. Έτσι το ανώτερο στις 867,16 ήρθε στις 17:10 αλλά οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ στο κλείσιμο τις 866,35 μονάδες.
Από χθες ειδοποιήσαμε για τις Τράπεζες πως υπάρχουν σημαντικά τεχνικά εμπόδια στην προσπάθεια να διατηρήσουν στον ΔΤΡ τιμές πάνω από τις 555 μονάδες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ο ΔΤΡ με ανώτερο μέρας τις 550,38 από 558,37 και μεταβολή τότε +0,65%, εμφάνισε κατώτερο τις 542,40 από 546,85 μονάδες και μεταβολή -0,81%, ενώ έκλεισε στις 542,59 με πτώση -0,78%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 12,323 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-1,35%) απασχόλησε 4,895 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,79%) 3,200 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,51%) 0,974 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (-0,64%) 2,386 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,79% στις 2093,27 από 2076,92 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 2 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,54%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΜΥΤΙΛ +4,35%, ΟΤΕ +4,11%, ΤΕΝΕΡΓ +2,67%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,16%, ΜΠΕΛΑ +2,16%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΑΛΦΑ -1,35%, και ΑΔΜΗΕ -1,03%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Οι προσδοκίες για αντίδραση στα ΣΜΕ του FTSE25 έγιναν ορατές όχι κυρίαρχες
Αυτή την εποχή οι εκτιμήσεις για την τάση με τη βοήθεια των μεταβολών των θεμελιωδών μεγεθών ή ακόμα και των εταιρικών αποτελεσμάτων δεν δίνουν έγκυρες ειδοποιήσεις και εγκαίρως. Για αυτό οι περισσότεροι επαγγελματίες προσεγγίζουν την αγορά με βάση την τεχνική ανάλυση. Η χθεσινή σύνοδος ήταν από την άποψη της στατιστικής ως ένα σημείο ανατριχιαστική. Καθώς οι βασικοί δείκτες πλησίασαν επικίνδυνα τις σημαντικότερες τεχνικά στηρίξεις τους.
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ με περισσότερο χρόνο παραμονής στο θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,94 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 16,35 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2095,19 μονάδες, ήρθε στις 17:10. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:20 και ήταν οι 2064,29 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2093,27 από 2076,92 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,79% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,574 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος περιορίστηκε στα 484 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2090,00 μονάδες, κατώτερο τις 2061,25 και τελευταίες πράξεις στις 2090,00, με τιμή κλεισίματος στις 2086,75 από 2074,50 και έπεσαν σε 5299 από 5316 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 128 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2082,00 μονάδες, κατώτερο τις 2061,25 και τελευταίες πράξεις στις 2079,00, με κλείσιμο στις 2085,75 από 2071,75 και οι ανοικτές θέσεις αυξήθηκαν στις 223 από 179.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν μειωμένοι. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2000 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξε χέρια ένα συμβόλαιο η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 543,25 από 547,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4 από 3.
Τεχνικά, η κρούση με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και η είσοδος του ΓΔ σε υπερπουλημένες τιμές, αυξάνει τις πιθανότητες αντίδρασης τις επόμενες συνεδριάσεις. Η ζώνη των 880 μονάδων θα μας απασχολήσει σε ενδεχόμενη αντίδραση, ενώ μια συζήτηση για την υπέρβαση των 900 μονάδων και επαναφορά της Αγοράς σε ανοδική τροχιά, φαντάζει πρόωρη.
Η μεγάλη συσσώρευση 100 μονάδων των τελευταίων έξι μηνών μεταξύ 830 - 930 μονάδων παραμένει σε ισχύ, με το κάτω όριο των 830 μονάδων να μην έχει αποφευχθεί προς το παρόν. Απώλεια των 855 μονάδων του ΓΔ, θα τον οδηγήσει αναπόφευκτα στην βάση των 830 - 825 μονάδων, όπου ενδεχομένως να αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία.
Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, όπου και εκείνος με την σειρά του “βλέπει” τον ΚΜΟ των 200 ημερών στις 536 μονάδες. Το ανοδικό “χάσμα” της 23ης Αυγούστου και το χαμηλό της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης στις 534 και 525 μονάδες αντίστοιχα, οριοθετούν μια ζώνη στήριξης στην περιοχή των 536 - 525 μονάδων. Η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην βάση των 500 μονάδων του κλαδικού δείκτη, ενώ ακύρωση του σήματος πώλησης έρχεται μόνο με την υπέρβαση των 560 μονάδων.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 1999 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 42.707 από 42.413 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1842 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,39 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 31.850 από 31.992.
Της ΕΥΡΩΒ με 872 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,809 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 30.856 από 31.394.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 206 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,39 ευρώ και 22.596 από 22.683 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα ΣΜΕ της ΜΙΓ με όγκο 840 ΣΜΕ, αμέσως επόμενα σε όγκο τα 575 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου για ΔΕΗ, τα 558 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ και τα 449 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ για τη σειρά Δεκεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανεβασμένο και αφορούσε στα 100.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 5.000 συμβόλαια για ΜΟΗ, στα 3.000 για ΤΙΤC, στα 2.000 για ΟΤΕκαι στα 1000 για ΟΠΑΠ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Παραδομένη στα χέρια των πωλητών και τις εξωγενείς πιέσεις, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά έφτασε στην κύρια στήριξη των 855 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Τα αντανακλαστικά των αγοραστών, αν και αμυδρά, έδωσαν την αναμενόμενη αντίδραση από το κρίσιμο τεχνικό σημείο, υποβοηθούμενοι από την σημερινή αντίδραση των Διεθνών Αγορών.
Το κοκτέιλ αρνητικών ειδήσεων, συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους στις Αγορές, με την Evergrande, τον πληθωρισμό και φυσικά την Ενεργειακή κρίση να πρωταγωνιστούν. Σε αυτή τη μεγάλη λίστα ήρθε να προστεθεί και το ταβάνι χρέους (debt ceiling) των ΗΠΑ, αν και οι πιθανότητα ανακήρυξης στάσης πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, φαντάζει ιδιαίτερα απίθανη.
Τεχνικά, η κρούση με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και η είσοδος του ΓΔ σε υπερπουλημένες τιμές, αυξάνει τις πιθανότητες αντίδρασης τις επόμενες συνεδριάσεις. Η ζώνη των 880 μονάδων θα μας απασχολήσει σε ενδεχόμενη αντίδραση, ενώ μια συζήτηση για την υπέρβαση των 900 μονάδων και επαναφορά της Αγοράς σε ανοδική τροχιά, φαντάζει πρόωρη.
Η μεγάλη συσσώρευση 100 μονάδων των τελευταίων έξι μηνών μεταξύ 830 - 930 μονάδων παραμένει σε ισχύ, με το κάτω όριο των 830 μονάδων να μην έχει αποφευχθεί προς το παρόν. Απώλεια των 855 μονάδων του ΓΔ, θα τον οδηγήσει αναπόφευκτα στην βάση των 830 - 825 μονάδων, όπου ενδεχομένως να αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία.
Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, όπου και εκείνος με την σειρά του “βλέπει” τον ΚΜΟ των 200 ημερών στις 536 μονάδες. Το ανοδικό “χάσμα” της 23ης Αυγούστου και το χαμηλό της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης στις 534 και 525 μονάδες αντίστοιχα, οριοθετούν μια ζώνη στήριξης στην περιοχή των 536 - 525 μονάδων. Η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην βάση των 500 μονάδων του κλαδικού δείκτη, ενώ ακύρωση του σήματος πώλησης έρχεται μόνο με την υπέρβαση των 560 μονάδων. Όσο οι ανησυχίες παραμένουν και η τεχνική εικόνα των κύριων διεθνών δεικτών διατηρείται πτωτική, δεν βλέπουμε κάτι ιδιαίτερα αισιόδοξο στο άμεσο μέλλον. Διαγραμματικά, ο πτωτικός κυματισμός στους Αμερικανικούς δείκτες δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο των διεθνών δεικτών και την Εγχώρια Αγορά ειδικότερα.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές ήταν ήρεμες σήμερα Πέμπτη 30/9 αν και εμφάνιζαν μεικτή εικόνα, μετά από τις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε αυτή την εβδομάδα η Κίνα. Το δολάριο διατηρήθηκε σε υψηλό άνω του ενός έτους έναντι των σημαντικότερων ανταγωνιστών του, υποστηριζόμενο από την παρατεταμένη αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου και από τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας της MSCI στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +0,22%, ενώ ο Nikkei έχανε -0,10% αφού το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας επέλεξε τον δημιουργό ήπιας συναίνεσης Fumio Kishida ως νέο ηγέτη και νέο πρωθυπουργό της χώρας. Στις ασιατικές αγορές υπάρχουν αντιθέτου κατεύθυνσης κινήσεις οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν -0,66%, αλλά ισορροπήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από αύξηση κατά +1,60% στην Αυστραλία.
Τα κινεζικά blue chip κέρδιζαν στις 8:35 ώρα Ελλάδος +0,71% αφού τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίς σήμερα έδειξαν ότι ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας επέστρεψε στην ανάπτυξή του τον Σεπτέμβριο μετά την υποχώρηση εκ των μέτρων κατά της επιδημίας του COVID-19. Ωστόσο, η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε απροσδόκητα, καθώς οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών και οι διακοπές ρεύματος συνέχισαν να πιέζουν τους κατασκευαστές.
Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα λόγω της επιδείνωσης της κρίσης ενέργειας σε συνδυασμό με τους φόβους για παγκόσμια επιβράδυνση, πλήγωσαν τις ασιατικές μετοχές την Τετάρτη. Ωστόσο, ο δείκτης δολαρίου - που μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι κυριότερων νομισμάτων - έφτασε στο ισχυρότερο επίπεδο σε βάθος σχεδόν 18 μήνες έναντι του γεν και 14 μηνών έναντι του ευρώ. Διατήρησε αυτά τα κέρδη στις ασιατικές συναλλαγές και ήταν τελευταία στις 94,314 μονάδες.