Το Σαν Φρανσίσκο και το Πεκίνο διαμορφώνουν τον επιχειρηματικό κόσμο του αύριο

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 09:00
UPD:11:02
REUTERS/TINGSHU WANG

Οι καινοτομίες για τον επιχειρηματικό κόσμο του αύριο θα εμφανιστούν κυρίως εκτός ΕΕ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης της fintech Finom. Η γερμανική WirtschaftsWoche έχει λάβει τη μελέτη αποκλειστικά εκ των προτέρων.

 Σαν Φρανσίσκο, Πεκίνο, Νέα Υόρκη: αυτές είναι οι πρωτεύουσες για δημιουργική αλλαγή στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η πρώτη πόλη εντός της ΕΕ είναι το Παρίσι το οποίο βρίσκεται στην όγδοη θέση.

Η κατάταξη 100 πόλεων από όλο τον κόσμο χωρίζεται σε επτά τομείς καινοτομίας όπως η έρευνα / ανάπτυξη, η νεοσύστατη δραστηριότητα και οι οικονομικοί πόροι, καθώς και 12 βιομηχανικούς τομείς , όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η βιοτεχνολογία.

Το Λονδίνο, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα στον κόσμο , βρίσκεται στην τέταρτη θέση και προηγείται όλων των ευρωπαϊκών πόλεων ,παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει  από την ΕΕ.

Η καλύτερη γερμανική πόλη είναι το Βερολίνο και βρίσκεται στην 13η θέση.

Ο στόχος της  Finom στη μελέτη, ήταν «να μάθει αν ορισμένες πόλεις χρησιμεύουν ως βασικοί άξονες για επιχειρηματική καινοτομία», ανέφερε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάλομ Νόβικοφ . Όπως εξήγησε, στο παρελθόν «επιτυχημένοι και καινοτόμοι επιχειρηματίες και εταιρείες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της οικονομίας στην πατρίδα τους».

Όπως η Στουτγάρδη , όπου οι Γκότλιμπ Ντέμλερ και Ρόμπερτ Μπος δημιούργησαν τη βιομηχανική ανάπτυξη στα τέλη του 19ου αιώνα. Το αποτέλεσμα: Μέχρι σήμερα, η πόλη επωφελήθηκε από ένα υψηλό επίπεδο απασχόλησης και εκτεταμένη τεχνογνωσία στη βιομηχανία. Οι εταιρείες της Στουτγάρδης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας εξακολουθούν να είναι επιτυχημένες, αλλά δέχονται έντονη πίεση από την κλιματική αλλαγή και τους στόχους αντιμετώπισή της .Στην κατάταξη, η πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης κατατάσσεται μόνο στην 34η θέση.

Ανησυχία για την ΕΕ

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση , τα αποτελέσματα της μελέτης προκαλούν μια την ανησυχία ότι η ΕΕ μένει πίσω στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ στον τομέα των τεχνολογιών. Και αυτό γιατί άλλοι βρίσκονται στην κορυφή.

Πίσω από το Λονδίνο βρίσκονται η Βοστώνη, η Σαγκάη και το Τόκιο. Η Βοστώνη έχει την ειδικότητά της στη βιομηχανία βιοτεχνολογίας. Καμία άλλη πόλη-μέρος δεν είναι πιο καινοτόμος  σε αυτό. Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας διαθέτει στο βιομηχανικό περιβάλλον τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία Finom πίσω από το Χανκτζού (11η), στην Κίνα.

Ο Νόβικο σημείωσε ότι ορισμένα αποτελέσματα ήταν αρκετά αναμενόμενα. Στην πραγματικότητα, το Λονδίνο, για παράδειγμα, είναι γνωστό για τις καινοτομίες fintech. Η απόδοση του Πεκίνου προκαλεί όμως ιδιαίτερη έκλπηξη. Η κινεζική πρωτεύουσα κατατάσσεται πρώτη στις βιομηχανίες τεχνητής νοημοσύνης ,καθώς οι κυβερνητικοί οργανισμοί ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους για έρευνα και ανάπτυξη. Τα περισσότερα χρήματα για χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι επίσης διαθέσιμα στο Πεκίνο. «Αυτό δείχνει ότι σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις ρέουν στην πόλη», ανέφερε ο Νόβικοφ.

Το Σαν Φρανσίσκο συχνά θεωρείται η πόλη με το πιο ευχάριστο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις . Αλλά οι περισσότερες εταιρείες με αξία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ήταν στο Πεκίνο το 2020. Με 93 τέτοιες εταιρείες, η κινεζική πρωτεύουσα διαθέτει 25 περισσότερες  από ό, τι το Σαν Φρανσίσκο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα