Ταϊλάνδη: Η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε δύο χρόνια

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2007 09:13

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, σημείωσε το τελευταίο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη της Ταϊλάνδης, καθώς το στρατιωτικό καθεστώς έδωσε περισσότερο χώρο στην Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού για τρίτη φορά φέτος, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξης.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομίας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,2% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2006, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας από ανάπτυξη με ρυθμό 4,7% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση στην Μπανγκόκ. Αυτός, ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2005 που ήταν στο 3,5%.

Η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε από το τέταρτο τρίμηνο και ενδέχεται να περιοριστεί και άλλο, μετά την παραίτηση την εβδομάδα που πέρασε του υπουργού Οικονομικών της Ταϊλάνδης, Πριντιγιαθόρν Ντεβάκουλα. Με στόχο τη στήριξη των δαπανών και την ενθάρρυνση των επενδύσεων, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε την εβδομάδα που πέρασε για δεύτερη φορά τα επιτόκια μέσα στο έτος. Την Ταϊλάνδη κυβερνά στρατιωτική κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης SET υποχώρησε 1,1%, φθάνοντας στις 671,57 μονάδες στις 12:30 μ.μ., τοπική ώρα, κατά το μέσον της συνεδρίασης. Το νόμισμα της Ταϊλάνδης, μπατ, σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 35,27 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στη χώρα, στις 12:31 μ.μ., ώρα Μπανγκόκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα