36-72 δόσεις: Τα SOS της ρύθμισης - Τον Ιανουάριο 2022 η πρώτη δόση

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 06:51
REUTERS/Dado Ruvic

Θέμα χρόνου αποτελεί η ενεργοποίηση της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις το διάστημα 1 Μαρτίου 2020 - 31 Ιουλίου 2021, θα μπορούν να τις τακτοποιήσουν είτε σε 3 χρόνια άτοκα είτε σε 6 χρόνια με επιτόκιο 2,5%.  Αλλά ακόμα και τώρα να κάνουν την αίτηση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου μέσω της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Η αίτηση για ρύθμιση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986. Όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσία.

Οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση

Η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα στη ρύθμιση υπάγονται οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες :

–  των οποίων η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021,

–  οι οποίοι έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση, για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021,

– που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021,

–  οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19»,

– που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Οφειλές εκτός ρύθμισης

Δεν υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων οι εξής οφειλές :

*  φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,

*  οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και

*  δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Απώλεια ρύθμισης    

Η ρύθμιση χάνεται οπότε και υποχρεωτικά ο φορολογούμενος θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση καταβολή του υπολοίπου των χρεών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, αν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης

ή

β) καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο  μηνών.

Η υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να :

·        μπορεί να πάρει αποδεικτικό ενημερότητας.

·        να αναβληθεί η εκτέλεση ποινής φυλάκισης για μη καταβολή οφειλών άνω των 100.000 ευρώ προς το Δημόσιο που επιβλήθηκε κατά το άρθρο 25 του ν. 1882/1990 ή, εφόσον η εκτέλεση μιας τέτοιας ποινής άρχισε, διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.

·        να ανασταλεί η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο οφειλές που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 75 του ν. 4821/2021. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Αν ο οφειλέτης απωλέσει τη ρύθμιση, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που τα χρέη ξεπερνούν συνολικά τα 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ. Όσες οφειλές ρυθμιστούν σε έως 36 δόσεις, είναι άτοκες. Για ρύθμιση χρεών από 37 έως 72 δόσεις, επιβαρύνονται με τόκο 2,5% ετησίως. Στην περίπτωση που καθυστερήσει η καταβολή δόσης θα υπάρχει επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα