ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Τσιτουρίδης είναι υπεύθυνος για το «γαλάζιο» σκάνδαλο

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2007 19:02

«Εάν εφαρμοζόταν ο νόμος Ρέππα, υπήρχε ένας ορίζοντας ασφαλείας του συστήματος, τουλάχιστον ως το 2020.

Η Νέα Δημοκρατία, ενώ υποδύεται ότι τηρεί το νόμο Ρέππα, στην πραγματικότητα, τον υπονομεύει. Το πιο αποφασιστικό από όλα, πέρα από την αλυσίδα υπονομεύσεων αυτού του νόμου, είναι το θέμα της χρηματοδότησης. Η υποχρηματοδότηση, αλλά και η επιβάρυνση με τις εθελούσιες εξόδους, με την επίλυση ζητημάτων τραπεζών εις βάρος του ΙΚΑ, δημιουργεί μια εκρηκτική συνθήκη», τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και τα Ταμεία», που έδωσαν σήμερα η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, ο Γραμματέας του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, ο εισηγητής ΚΤΕ Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Τάσος Χωρέμης και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Πέτρος Ευθυμίου.

«Το ΙΚΑ έσπασε τον κουμπαρά που υπήρχε και που επρόκειτο να καλύψει μεσοπρόθεσμες ανάγκες μετά το 2015, για να καλύψει τρέχουσες δαπάνες. Το ίδιο συμβαίνει με πολλά άλλα ταμεία. Το ΙΚΑ, για πρώτη φορά φέτος, απ’ ό,τι φαίνεται, θα παρουσιάσει έλλειμμα. Που οφείλονται όλα αυτά; Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες με ονοματεπώνυμο.

Υπάρχει μία πολύ μεγάλη αύξηση, δραματική αύξηση της πρόωρης συνταξιοδότησης... Η εισφοροδιαφυγή κάνει άλματα. Οι φαρμακευτικές δαπάνες και οι δαπάνες υγείας καλπάζουν ανεξέλεγκτα. Τα χρέη του δημοσίου στα ταμεία υπερδιπλασιάστηκαν. Η κυβέρνηση προχώρησε σε χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλοοφειλέτες, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες μάλιστα είχαν προαναγγελθεί ένα εξάμηνο πριν, ουσιαστικά, προτρέποντας προς εισφοροδιαφυγή.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εντάσσει τα ειδικά ταμεία στο ΙΚΑ, χωρίς τις προϋποθέσεις που προέβλεπαν οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ. Το Ταμείο της Αγροτικής Τράπεζας εντάχθηκε στο ΙΚΑ με μηδέν αποθεματικό. Το Ταμείο των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, το ίδιο. Και τώρα, φαίνεται ότι αντίστοιχο δρόμο θα πάρουν τα ταμεία του ΟΤΕ και της Εθνικής... Τον τελευταίο καιρό, την κατάσταση ήρθαν να συμπληρώσουν οι καταγγελίες για διαφθορά, κυρίως στις προμήθειες του ΙΚΑ. Εχουμε ζητήσει απ’ τον υπουργό να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία. Για ποιο λόγο ο κ. Τσιτουρίδης δεν καταθέτει στη Βουλή, όπως ζητήσαμε, τις προμήθειες του ΙΚΑ; Έχει κάτι να κρύψει; Για ποιο λόγο δεν το κάνει;

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες με το γαλάζιο σκάνδαλο στο επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, είναι απολύτως χαρακτηριστικά... Ο κύριος Τσιτουρίδης είναι απολύτως πολιτικά και προσωπικά υπεύθυνος γι αυτό το γαλάζιο σκάνδαλο. Που οφείλεται αυτή του η ευθύνη, δεν είναι δικό μας θέμα να το ερευνήσουμε», τόνισε η κα Δαμανάκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα