Αυστραλία: Διπλάσιος των προβλέψεων ο ρυθμός ανάπτυξης

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2007 09:34

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ περισσότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, αναπτύχθηκε η οικονομία της Αυστραλίας το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές και οι εταιρείες αύξησαν τις δαπάνες τους.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 1% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, όταν η αύξηση ήταν 0,3%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο, 25 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας θα είχε ρυθμό 0,5%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Glenn Stevens, που διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, είναι πιο πιθανόν να αποφασίσει την αύξησή τους φέτος, επειδή υπάρχει η απειλή του πληθωρισμού. Οι τιμές ρεκόρ των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής πέρυσι, τροφοδότησαν τις επενδύσεις και την απασχόληση, στη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα στον κόσμο, ωθώντας στα ύψη τις κατασκευές και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Το δολάριο της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 77,64 σεντς έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:43 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα, από 77,51 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,65%.

Το ΑΕΠ, το σύνολο όλων των αγαθών και των υπηρεσιών που παρήχθησαν στην Αυστραλία, αυξήθηκε 2,8% το τρίμηνο που έληξε στις Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσια ανάπτυξη της χώρας θα είχε ρυθμό 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα