Αναθερμαίνεται η αγορά κατοικίας - Δανεισμός tailor made από την Τράπεζα Πειραιώς

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 18:05
UPD:18:11

H αναθέρμανση της στεγαστικής πίστης είναι γεγονός και αυτήν την τάση επιθυμούν πάσει θυσία να εκμεταλλευτούν οι τράπεζες που διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα «παρκαρισμένη» στην ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια και σημαντικό κόστος.Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ρευστότητα 12 δις. ευρώ στην ΕΚΤ που της στοιχίζει με βάση τα αρνητικά επιτόκια 60 εκατ. ευρώ ετησίων.

Είναι λοιπόν καλύτερη η χορήγηση στεγαστικών με απόδοση σημείωσε ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Banking της τράπεζας Πειραιώς και προσέθεσε ότι «προτιμάμε τη σημερινή αγορά με τα 800- 900 εκατ ευρώ νέες εκταμιεύσεις το χρόνο, από τα 11 δισ ευρώ εκταμιεύσεις του 2007.»

Όλα τα παραπάνω ελέχθησαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς για τη στεγαστική πίστη.

Αν και οι δανειολήπτες είναι συντηρητικοί οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων θα είναι ικανοποιητικές.

Βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2021 ήταν αυξημένες κατά 4,6% (προσωρινά στοιχεία ΤτΕ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκτασιν αύξηση των τιμών σε   όλη την επικράτεια. Η συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι Ελληνικές Τράπεζες και η πρόθεση τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν το δανεισμό.Σημαντική ώθηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων  δίνουν οι πρόσφατες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις περιοχές όπου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις.

Εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν μέχρι το τέλος του έτους να συντάξουν συμβόλαια αγοράς ακινήτων   ώστε να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από τον φόρο 3% επί της    αντικειμενικής αξίας. Πολλοί ιδιοκτήτες αναμένεται να επωφεληθούν και να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, κυρίως σε περιοχές όπου καταγράφηκαν αυξήσεις όπως: 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Άγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου.

Η αγορά κατοικίας πλέον είναι πιο συμφέρουσα από την ενοικίαση.  Οι εκταμιεύσεις στεγαστικών της τράπεζα το 2021,  όπως είπαν στελέχη της τράπεζας, θα είναι περί τα 260 εκατ. ευρώ και τα 7 στα 10 δάνεια που χορηγούνται είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Την τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία τόνισε ο επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλίας Λεκκός καθώς η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης. Παράλληλα η  συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες και η πρόθεση τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν το δανεισμό.

Σήμερα, στην αγορά κατοικίας στρέφονται άνθρωποι ηλικίας 25-44 ετών, οι οποίοι έχουν κατά κύριο λόγο σταθερό εισόδημα (δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί) και μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι με τουλάχιστον 20% την αγορά ακινήτου και δανειστούν το υπόλοιπο ποσό. Στην περίπτωση αύξησης της ιδίας συμμετοχής, το επιτόκιο εκτοκισμού διαμορφώνεται χαμηλότερα.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ευρεία γκάμα προϊόντων στεγαστικών δανείων, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών στέγασης. Ως υποστηρικτής των «πράσινων λύσεων» στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, προσφέρει ειδικά προνόμια στους δανειολήπτες που επιλέγουν ακίνητα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (έκπτωση 0,15%, χωρίς έξοδα).    

Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των στεγαστικών δανείων της είναι η προνομιακή και απόλυτα προσωποποιημένη τιμολόγηση των προϊόντων της. Είναι η μόνη τράπεζα που προσφέρει στον πελάτη το «δικό του» επιτόκιο σύμφωνα με το συναλλακτικό του προφίλ, ενώ παράλληλα ο δανειολήπτης μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την τιμολόγηση τροποποιώντας τη διάρκεια ή και το ποσό του δανείου του.

Το 2021, ο ένας στους 2 πελάτες της τράπεζας που πήραν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, το πήραν με τελικό επιτόκιο κάτω του 2,2%.

Στην παρουσίαση της τράπεζας μετείχαν επίσης π κ. Γιάννης Γραμματικός, Γενικός Διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks και η κα Ειρήνη  Μαρία Μικροπούλου, Senior Director, Retail Banking & Distribution Networks



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα