Ισπανία: Νέα μέτρα εξετάζουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για μείωση στους λογαριασμούς

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 16:47
UPD:16:48
REUTERS/JON NAZCA

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να συγκρατήσει την αναταραχή που προκλήθηκε από την έγκριση του Βασιλικού Διατάγματος της Κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευσή του στην Ισπανία, επιμένουν οι εταιρείες ότι η άνοδος των τιμών δεν τους ωφελεί, αλλά αναγνωρίζουν ότι η πρώτη τους πρόθεση να καταφύγουν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν το διάταγμα είναι πιο περίπλοκη από το αναμενόμενο, για το λόγο αυτό εξετάζουν μια δέσμη μέτρων με το οποίο να το αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες.

Όχι μόνο ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος των πελατών στη ρυθμιζόμενη αγορά (PVPC) θα κοπεί αμέσως, αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισπράξει περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 2,6 εκατομμυρίων που σκοπεύει να εισάγει αφαιρώντας τα οφέλη.

«Ούτε νικητές ούτε ηττημένοι»

«Τα μέτρα που θέσαμε στο τραπέζι δεν έχουν ούτε νικητές ούτε ηττημένους. Προτίθενται μόνο να εφαρμόσουν πολιτικές που περιλαμβάνονται στους νόμους που έχουν ήδη εγκριθεί και που δεν θα είχαν καμία σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», εξήγησαν πηγές του κλάδου.

Σε αυτό το ράλι τιμών, οι περισσότεροι επηρεάστηκαν από τους περισσότερους από 10 εκατομμύρια πελάτες που έχουν συνδέσει τα συμβόλαιά τους με τη ρυθμιζόμενη αγορά (PVPC). «Αν και αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού πελατών στη χώρα, η κατανάλωσή τους μόλις αντιπροσωπεύει το 10% της ζήτησης». Επομένως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος για την αντιστάθμιση της αύξησης φέτος θα είναι μεταξύ 600 και 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταρρύθμιση του υπολογισμού της ρυθμιζόμενης τιμής

Όπως ζήτησαν τον Αύγουστο οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, ένα θεμελιώδες μέτρο για να αποτρέψει τους πελάτες από την αστάθεια της αγοράς είναι να τροποποιήσει επειγόντως το σύστημα υπολογισμού PVPC. Αντί να συνδεθεί με την τιμή που έχει οριστεί στην αγορά χονδρικής «θα ήταν αρκετό να εισαγάγουμε στον υπολογισμό της τιμής μια μακροπρόθεσμη αναφορά δύο, τριών ή και πέντε ετών, αφού οι τιμές που ορίζει η εν λόγω αγορά για το 2023 είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές του 2022 », εξηγούν.

Αξιοποίηση αποθεμάτων φυσικού αερίου

Πέρα από αυτή τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η Ισπανία διαθέτει στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου 20 terawatt, ή το ίδιο ποσό, αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης φυσικού αερίου τους επόμενους 6 μήνες της χώρας. Αυτά τα αποθέματα αγοράστηκαν με 22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με τα 70 ευρώ MWh στα οποία διαπραγματεύεται φυσικό αέριο αυτές τις μέρες.

Εάν αυτά τα αποθέματα χρησιμοποιούνταν για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων συνδυασμένου κύκλου που έχουν πλέον τιμές στην αγορά χονδρικής, θα μπορούσε να επιτευχθεί εξοικονόμηση άνω των 7.000 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξετάζει ο τομέας.

«Η αντικατάσταση αυτών των στρατηγικών αποθεμάτων σε τρέχουσες τιμές αγοράς θα κόστιζε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία κανείς δεν χάνει», λένε κυβερνητικές πηγές στη La Vanguardia.

Υπερπληρωμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το τρίτο μέτρο, τεχνικά πολύ πιο περίπλοκο. Οι ανανεώσιμες πηγές έχουν εξασφαλισμένο κέρδος 7,38% έως το 2023. Οτιδήποτε κερδίζουν πάνω από αυτό το ποσοστό είναι υποχρεωμένο να το επιστρέψουν στο Δημόσιο, αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο διακανονισμός αυτός δεν θα γινόταν για άλλα τρία χρόνια.

Το 77% της αιολικής και φωτοβολταϊκής παραγωγής υπόκειται σε αυτόν τον κανονισμό, τον οποίο η αγορά ονομάζει RECORE. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θεωρούν ότι υπάρχει νομικό περιθώριο στην Ισπανία και στην Ευρώπη για να προβλέψουν τη στιγμή κατά την οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να επιστρέψουν αυτά τα κέρδη. Εάν αυτή η απόδοση απαιτούνταν ετησίως, η κυβέρνηση θα αποκτούσε προκαταβολή ύψους 4.000 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στους επόμενους 6 μήνες, σύμφωνα με την εκτίμηση των μεγάλων εταιρειών του κλάδου.

Είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν βρει για να αμβλύνουν τα αποτελέσματα ενός κανόνα που, μπορεί να προσβληθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο μόνο από τις αυτονομίες ή από μια πολιτική ομάδα. Ένα κίνημα που, σύμφωνα με πηγές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχει δημιουργηθεί. «Δεν είναι εύκολο», παραδέχονται.

Πηγή: La Vanguardia



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα