Η Ισπανία αυξάνει την πίεση στις Βρυξέλλες για τις τιμές του ρεύματος

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 14:43
UPD:14:46
REUTERS/ANDREA COMAS

Πνιγμένη από την αύξηση των τιμών, η Ισπανία μεταφέρει στις Βρυξέλλες την πίεση για την αγορά ενέργειας. Η τρίτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τερέθα Ριμπέρα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη, σε ένα διάλειμμα της άτυπης συνάντησης των 27 υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία, ότι οι περισσότερες χώρες έχουν εκφράσει την «ανησυχία» τους για την εξέλιξη σχετικά με τις τιμές της ενέργειας και υποστήριξε την ιδέα μιας κοινής απάντησης υπό την ηγεσία της Επιτροπής. Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων που μπορούν να υιοθετήσουν οι χώρες για να σταματήσει η αύξηση των τιμών, αλλά υπερασπίστηκε το τρέχον σύστημα.

Η Ισπανία με επιστολή της στην Κομισιόν ζητά έναν «σχεδιασμό ενός ευέλικτου συνόλου κατευθυντήριων γραμμών» σε κοινοτικό επίπεδο, με τις οποίες τα κεφάλαια μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ξαφνικής αύξησης των τιμών της ενέργειας. Η επιστολή, που υπογράφηκε μαζί με την πρώτη αντιπρόεδρο και επικεφαλής της Οικονομίας, Νάντια Καλβίνιο, παρείχε προτάσεις όπως η κεντρική αγορά φυσικού αερίου ή ο περιορισμός της κερδοσκοπίας στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Η Ισπανία φιλοδοξεί επίσης να θέσει την ευρωπαϊκή συζήτηση για την αγορά ενέργειας στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπως εξήγησε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Χουάν Γκονζάλες-Μπάρμπα, πριν ξεκινήσει. ραντεβού με τους ομολόγους του στο Συμβούλιο. Η πρόταση, που είχε ήδη προταθεί την περασμένη εβδομάδα από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, αποσκοπεί να αξιολογήσει εάν οποιοδήποτε στοιχείο του τρέχοντος κανονιστικού πλαισίου για τον καθορισμό των τιμών στην αγορά ενέργειας μπορεί να βελτιωθεί.

Στήριξη από άλλες χώρες

Η ισπανική πρωτοβουλία έχει τη ρητή υποστήριξη ορισμένων χωρών, όπως η Ιταλία. Και πολλά άλλα κράτη μέλη φαίνονται έτοιμα να ακούσουν και να συζητήσουν. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι είναι ανοιχτοί να προβούν σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. «Οι ανησυχίες της Ισπανίας για την ενέργεια είναι οι ανησυχίες της Ευρώπης για την ενέργεια: όλοι υποφέρουν από υψηλές τιμές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου», λέει μια διπλωματική πηγή στην El País. Το πρόβλημα είναι ως επί το πλείστον ένα αποτέλεσμα προσφοράς σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη, οπότε δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, δυστυχώς». Αυτή η πηγή υποθέτει ότι θα είναι ένας «σκληρός χειμώνας επειδή οι πολίτες δεν αποδέχονται τις υψηλές τιμές και δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η πολιτική».

Οι Βρυξέλλες, μέχρι τώρα, είχαν παραμείνει στην ίδια γραμμή παρακολούθησης των τιμών - την κορυφή της οποίας θεωρεί βραχυπρόθεσμο φαινόμενο - αλλά χωρίς δράση. Η πίεση από τις πρωτεύουσες, με επικεφαλής τη Μαδρίτη, και η συνεχής άνοδος των τιμών φαίνεται να έχουν αρχίσει να κάνουν το φόρο τους. «Η συζήτηση σήμερα το πρωί ήταν πολύ παραγωγική και οι περισσότεροι υπουργοί ενέργειας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας στο σύνολο της ΕΕ», δήλωσε η Ριμπέρα από τη Σλοβενία.

Μια άλλη έμπειρη διπλωματική πηγή προβλέπει από τις Βρυξέλλες ότι η αύξηση της τιμής θα επεκταθεί σε περισσότερες χώρες της ΕΕ, εμποδίζοντας επίσης τη συζήτηση για το φιλόδοξο πράσινο πακέτο με το οποίο το κοινοτικό μπλοκ στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% το 2030 και στην επίτευξη πλήρους απορρυπαντισμού οικονομία του κοινοτικού μπλοκ το 2050.

Η Επίτροπος Σίμσον επιβεβαίωσε στην εμφάνιση της μετά τη συνάντηση στη Σλοβενία ​​τη γενική ανησυχία των υπουργών για την άνοδο των τιμών, την οποία ορισμένες χώρες ήδη αισθάνονται και άλλες φοβούνται. Ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες εβδομάδες, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει ένα είδος οδηγού με τα μέτρα που μπορούν να υιοθετήσουν οι χώρες βραχυπρόθεσμα" για να σταματήσει το ενεργειακό πλήγμα «σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ». Αυτή η «εργαλειοθήκη» θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η μείωση του ΦΠΑ. Έχει επίσης ανακοινώσει μια πιο ήρεμη συζήτηση για τον περιορισμό της κλιμάκωσης των τιμών σε «μακροπρόθεσμη βάση» με λύσεις που επιδιώκουν τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. 

Νέες «ταλαντώσεις» στις τιμές του ρεύματος

Εν τω μεταξύ, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα υποστεί νέα ταλάντωση αυτή την Πέμπτη στην Ισπανία και θα ανέλθει στα 165,19 ευρώ μεγαβατώρα (MWh) κατά μέσο όρο. Η υψηλότερη τιμή θα σημειωθεί μεταξύ εννέα και δέκα το βράδυ, ώρα κατά την οποία θα φτάσει τα 192,52 ευρώ / MWh, ενώ η χαμηλότερη θα καταγραφεί μεταξύ τεσσάρων και έξι το πρωί, με 132,30 ευρώ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 145 και 190 ευρώ MWh.

Αυτές οι τιμές επηρεάζουν τους καταναλωτές που καλύπτονται από το ρυθμιζόμενο τιμολόγιο (PVPC), περίπου 10,5 εκατομμύρια, ενώ απαλλάσσονται όσοι βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά (περίπου 17 εκατομμύρια) και οι οποίοι διαπραγματεύονται την τιμή με τους εμπόρους. Ωστόσο, οι καταναλωτές σε αυτό το τμήμα θα δουν επίσης τον αντίκτυπο της αύξησης στα συμβόλαιά τους αργότερα. 

Η αύξηση προκαλείται από την τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, ο αντίκτυπος της οποίας αναμένεται τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Το αέριο είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου, οι οποίες είναι αυτές που καθορίζουν την τιμή στην αγορά χονδρικής καθώς είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που εισέρχεται στην προσφορά χονδρικής.

Αντιδράσεις από τις μεγάλες εταιρείες

Η κυβέρνηση, εκτός από αυτό το αίτημα προς τις Βρυξέλλες, απάντησε στην αύξηση των τιμών με μια σειρά μέτρων για να αποτρέψει την απότομη αύξηση του φυσικού αερίου να επηρεάσει τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να μην πληρώσει περισσότερα από ό, τι το 2018.

Τα μέτρα έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις στις εταιρείες του κλάδου, ιδιαίτερα στις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες τις αποκαλούν αδικαιολόγητες και ξεκινούν, σε περίπτωση μειωμένου εισοδήματος, από φόρους που δεν είναι πραγματικοί. Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, από τα 2.600 εκατομμύρια Endesa και Iberdrola θα αντιπροσωπεύουν το 80% (δηλαδή, λίγο περισσότερο από 2.000 εκατομμύρια).

Αυτό οδηγεί πολλά εργοστάσια να έχουν λειτουργικές απώλειες, κυρίως επειδή η ενέργεια πωλείται πρακτικά σε μέση τιμή 60 ευρώ MWh. Λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον ισχυρισμό, κυβερνητικές πηγές αναρωτιούνται αν είχαν και αυτές την κάλυψη των τιμών πέρυσι, όταν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας παραπονέθηκαν ότι χάνουν χρήματα σε πυρηνικούς σταθμούς και η τιμή χονδρικής ήταν περίπου 30 ευρώ MWh.

Πηγή: El País



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα