Η ενεργειακή κρίση δεν είναι καθόλου θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που βλέπει τις εταιρείες ενέργειας να είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις βρίσκονται υπ ατμόν για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου ώστε να προστατεύσουν επιχειρήσεις και καταναλωτές. Και ο χειμώνας ακόμη δεν έχει έρθει.Εάν μάλιστα είναι δριμύς, το φάσμα του μπλακάουτ είναι εξαιρετικά απειλητικό όπως επισημαίνει η Goldman Sachs.
Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα σε κάστρο των Άλπεων στη Σλοβενία, με «πρώτο θέμα» την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης. Η Ισπανία έχει ήδη ζητήσει κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου με περιορισμό της οικονομικής κερδοσκοπίας στην αγορά άνθρακα της ΕΕ και κοινή δράση για την αγορά αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Από την αρχή του έτους, οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην «εξαρτημένη» Ευρώπη, αυξήθηκαν κατά 250%, ως αποτέλεσμα ενός «κοκτέιλ» οικονομικών, φυσικών και γεωπολιτικών παραγόντων.
Στην Ευρώπη, ο κρύος χειμώνας και η ψυχρή άνοιξη εξάντλησε τα αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα μια μακρά περίοδος χωρίς ανέμους μείωσε την παροχή αιολικής ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του CO2 σημείωσαν ρεκόρ στα 62 ευρώ
Εξαιτίας αυτών, σε ολόκληρη την Γηραιά ήπειρο, οι τιμές της ενέργειας πηγαίνουν μόνο προς μια κατεύθυνση: προς τα πάνω.
Το ρωσικό «παιχνίδι»
Την ιδια ώρα οι υποψίες για χειραγώγηση της αγοράς από την Ρωσία εντείνονται. Μέσω της Gazprom και του Nord Stream η χώρα παρέχει το 41% του φυσικού αερίου της ΕΕ και εδώ και μήνες αρνείται να αυξήσει τον εφοδιασμό. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως πίεση από την πλευρά της για έγκριση του Nord Stream 2, του αμφιλεγόμενου αγωγού που θα περνά από τη Βαλτική Θάλασσα και θα διπλασιάσει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Ο αγωγός, η λειτουργία του οποίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ που φοβάται ακόμη περισσότερη εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία, έχει ήδη ολοκληρωθεί, με την Gazprom να περιμένει να λυθούν γραφειοκρατικά εμπόδια από το Βερολίνο.
Η αγορά ρύπων
Εκτός από τις γεωπολιτικές ίντριγκες, η άνοδος των τιμών στην ενέργεια οφείλεται και στις τιμές ρεκόρ του CO2, Σύμφωνα με το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και οι βιομηχανίες πρέπει να αγοράζουν άδειες ρύπανσης.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η τιμή CO2 της ΕΕ έφτασε τα 62 ευρώ, έναντι 30 € στην αρχή του έτους.
«Πέντε χρόνια νωρίτερα...»
Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ υπεύθυνο για την πράσινη συμφωνία, Frans Timmermans: «Οι τρέχουσες τιμές της ενέργειας έδειξαν την ανάγκη να επιταχυνθεί η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές. Η ειρωνεία είναι ότι αν είχαμε την πράσινη συμφωνία πέντε χρόνια νωρίτερα, δεν θα ήμασταν σε αυτή τη θέση γιατί τότε θα είχαμε λιγότερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα»
Άμεσες «αντιδράσεις» από τις χώρες της ΕΕ
«Απαντώντας» στον τριπλασιασμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τον περασμένο Δεκέμβριο, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε ηθικό καθήκον να ενεργήσει και υποσχέθηκε να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας στα επίπεδα του 2018, τη χρονιά που ανέλαβε πρωθυπουργός ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ. Η κυβέρνηση περιμένει ότι οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από 2,6 δισ. Ευρώ (2,2 δισ. £) που θα είχαν πάει σε εταιρείες ενέργειας.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για εφάπαξ πληρωμές ύψους 100 ευρώ (£ 86) σε 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Η Ιταλία αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα υποστήριξης 4,5 δισ. Ευρώ για τους καταναλωτές τις επόμενες ημέρες.
Στη Γερμανία, οι τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 50%.Τα ενεργειακά συμβόλαια τείνουν να ανανεώνονται κάθε χρόνο, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τον αντίκτυπο της αύξησης στους λογαριασμούς των 41,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών της Γερμανίας.
Με πληροφοριες από την Guardian