Είναι η Evergrande η «κινεζική Lehman Brothers»;

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 13:44
UPD:14:42
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS

Η κρίση στον όμιλο ακινήτων Evergrande, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, είναι απίθανο να γίνει η απειλεί να γίνει η «κινεζική Lehman Brothers», σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, της Barclays και της UBS.

Η Barclays υποστηρίζει ότι το περιβάλλον της αγοράς δεν είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Lehman Brothers, με τη UBS να προσθέτει ότι τα default επίπεδα είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας. Η Citi από την άλλη αναμένει ότι οι policymakers θα παρέμβουν.

«Οι προϋποθέσεις απλώς δεν υπάρχουν», έγραψαν σε σημείωμά της τη Δευτέρα οι αναλυτές της Barclays. Για να γίνει κάτι τέτοιο, έγραψαν ότι απαιτείται απότομη αύξηση της πιστωτικής δυσχέρειας μακριά πέρα από τον τομέα των ακινήτων, οι τράπεζες να μην είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη και τεράστια λάθη πολιτικής.

«Οι policymakers πιθανότατα θα υποστηρίξουν την ουσία της πρόληψης του συστηματικού κινδύνου για να αγοράσουν χρόνο για την επίλυση του κινδύνου χρέους και θα προωθήσουν οριακή χαλάρωση για το συνολικό πιστωτικό περιβάλλον», έγραψαν αναλυτές της Citi. Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες μπορεί να πέσουν θύματα, σημείωσαν.

Η ανάλυση της Citi για την έκθεση των τραπεζών σε δάνεια σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων υψηλού κινδύνου υποδηλώνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος είναι  υψηλότερος για την China Minsheng Banking, την Ping An Bank και την China Everbright Bank.

Εν τω μεταξύ, οι Bank of Nanjing , Chongqing Rural Commercial Bank  και Postal Savings Bank of China είναι λιγότερο ευάλωτες και «θα βλέπαμε κάθε πτώση ως μια βελτιωμένη ευκαιρία να αγοράσουμε ποιοτικά ονόματα», έγραψαν οι αναλυτές.

Η Jefferies Financial Group, τέλος, βλέπει επίσης «λίγες πιθανότητες συστημικού κινδύνου» από την Evergrande και συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές σε πτώση. Πρόσθεσε επίσης τις εγχώριες μετοχές της Postal Savings Bank στις κορυφαίες επιλογές της, αναφέροντας τις προοπτικές των κερδών του δανειστή και τη χαμηλότερη έκθεση στον τομέα των ακινήτων. Στις άλλες μετοχές της Jefferies με αξιολόγηση αγοράς είναι η China Construction Bank και η Bank of Ningbo.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα