Με προϋποθέσεις η έξοδος από την επιτήρηση

Εως τον Ιούλιο η τελική απόφαση από Κομισιόν και Ecofin
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2007 09:16
UPD:12:17

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ή το αργότερο τον Ιούλιο θα αποφασιστεί η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κοινοτική επιτήρηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε το 2006 κάτω του 3% και η μείωση αυτή είναι διατηρήσιμη.

H διαδικασία άρσης της επιτήρησης συζητήθηκε χθες στις Βρυξέλλες σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον αρμόδιο Επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια, και τον πρόεδρο του άτυπου συμβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις αυτές που έγιναν πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, μετά από αίτημα του πρωθυπουργου, το κλίμα ήταν ιδιαιτέρα θετικό.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η κλασική, δηλαδή η κυβέρνηση θα κοινοποιήσει εντός του Απριλίου τα τελικά στοιχεία για την εξέλιξη του δημόσιου ελλείμματος το 2006 και την πορεία υλοποίησης του Προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2007. Το επόμενο στάδιο είναι η έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων στις αρχές Μαΐου.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε από τις χθεσινές συναντήσεις είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει υπόψη της για την αξιολόγηση της Ελλάδας τόσο τα παλαιά στοιχεία, όσο και αυτά της αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 25% που εξετάζεται αυτήν την περίοδο από τη Eurostat. Η κυβέρνηση έστειλε στο τέλος Ιανουαρίου όλες τις πληροφορίες που είχε ζητήσει η Επιτροπή για την αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Μετά τις εαρινές προβλέψεις και εφόσον επιβεβαιωθούν οι σημερινές εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει εισήγηση στο Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN για την άρση της κοινοτικής επιτήρησης.

Αν και τόσο η κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή αποφεύγουν να αναφερθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, στις Βρυξέλλες διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι η άρση της επιτήρησης θα αποφασιστεί τον Ιούνιο επί γερμανικής προεδρίας. Ταυτόχρονα θα αρθεί η επιτήρηση και άλλες δύο χώρες, τη Γερμανία και τη Μάλτα.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή, για διαδικαστικούς λόγους, η άρση της επιτήρησης τον Ιούνιο, τότε η απόφαση θα ληφθεί τον Ιούλιο, δηλαδή σε κάθε περίπτωση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα