Ford: 850 εκατ. δολ. από την πώληση της Aston Martin

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 09:22

ΤΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ σκέλος σπορ αυτοκινήτων πολυτελείας, Aston Martin, αντί ποσού έως 850 εκατ. δολ., θα πουλήσει σε επενδυτές με επικεφαλής τον Βρετανό πρωταθλητή αγώνων αυτοκινήτων David Richards, η Ford Motor Co., η οποία επιδιώκει να αντλήσει μετρητά μετά από τις ζημίες ρεκόρ που εμφάνισε το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg.

Ο Richards, ιδρυτής της Prodrive Ltd., της βρετανικής εταιρείας κατασκευής μερών αυτοκινήτων αγώνων, θα συμμετέχει στην επένδυση της Adeem Investment KSC και της Investment Dar Co., τις δύο ισλαμικές εταιρείες επενδύσεων, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Adeem, Mustaf al-Saleh, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες.

Η ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει το νωρίτερο σήμερα, σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που γνωρίζει καλά το θέμα.

H πώληση θέτει τέλος στην έρευνα έξι μηνών για αγοραστή και ελέγχου δύο δεκαετιών της βρετανικής Aston Martin, γνωστής από τα αυτοκίνητα προτίμησης του πράκτορα 007, James Bond. Η Ford αγόρασε το αρχικό της μερίδιο το 1987 όταν ήταν έτοιμη να εμφανίσει τότε κέρδη ρεκόρ. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχασε πέρυσι 12,7 δισ. δολ., τα περισσότερα στην ιστορία των 103 ετών.

Ο εκπρόσωπος της Ford, Oscar Suris και ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Aston Martin, Ulrich Bez, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Ο εκπρόσωπος της Inventment Dar, Naji Soweidan, είπε ότι τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει, μιλώντας χθες στο Bloomberg.

Η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το μερίδιο 15% στην Aston Martin.

H Aston Martin αποτελεί μέρος της Premier Automotive Group της Ford και πέρυσι εμφάνιζε προ φόρων ζημίες 327 εκατ. δολ., κυρίως από το βρετανικό σκέλος αυτοκινήτων Jaguar.

Ιδρύθηκε το 1913 με την επωνυμία Bamford and Martin Ltd. και μετονομάστηκε σε Aston Martin το επόμενο έτος, μετά την επιτυχία των αυτοκινήτων της σε διαγωνισμό, γνωστό ως Aston Hill Climb, όπως αναφέρεται στο Web site της.

Μετά την ανάληψη της εταιρείας από τον David Brown το 1947, τα αρχικά του αποτέλεσμα μέρος αρκετών ονομάτων μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων και των Aston Martin DB5, που έγινε διάσημο στην ταινία «Χρυσοδάκτυλος» του James Bond το 1964.

Η Aston Martin κατασκεύασε μόλις 16.000 αυτοκίνητα τα πρώτα 88 χρόνια της δραστηριότητάς της, όπως αναφέρεται στο Edmunds.com. Υπό την Ford η παραγωγή της Aston Martin αυξήθηκε από 46 αυτοκίνητα το 1992 στα περίπου 6.500 το 2006. Η Ford έχει πει ότι το σκέλος είναι κερδοφόρο, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα τοιχεία.

Η Aston Martin απέκτησε διεθνή φήμη όταν ο συγγραφέας Ian Felming, έβαλε πίσω από το τιμόνι της τον μυστικό πράκτορα James Bond.

O πράκτορας 007 οδηγούσε ένα Aston Marti DB Mark III στην ταινία «Χρυσοδάκτυλος» του Fleming το 1959.

Η Aston Martin αποτελεί το σήμα με τον μικρότερο όγκο μεταξύ των οχημάτων της Premier Group, που περιλαμβάνει τα Land Rover, τα Volvo και επιπλέον τα Jaguar. Η Ford είπε το 2002 ότι το γκρούπ μπορεί να παράγει το 1/3 των κερδών της αυτοκινητοβιομηχανίας σε πέντε χρόνια, κάτι στο οποίο δεν πλησίασε.

Οι μετοχές της Ford έχουν υποχωρήσει 4,1% από τις 30 Αυγούστου, μία ημέρα πριν τεθεί προς πώληση η Aston Martin, φθάνοντας στα 7,93 δολ. η μία στις 9 Μαρτίου στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYSE).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα