Ρευστοποιήσεις μετά το ράλι

Ο αυξανόμενος αριθμός επισφαλών δανείων κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2007 00:01

ΔΙΕΚΟΠΗ το τετραήμερο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό επισφαλών δανείων στις ΗΠΑ κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την κερδοφορία εταιρειών στον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οριακά πάνω από το κόκκινο κινήθηκε η Wall Street, λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και των εξαγορών. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ περιέχουν όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά για μια κατάρρευση του πιστωτικού τομέα, καθώς συμβάλλουν στον περιορισμό της ρευστότητας με κίνδυνο να επηρεαστούν και άλλες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,5%, στις 1.482,01 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.233,30 μονάδες, μειωμένος κατά 0,19%, στο Παρίσι ο Cac 40 τερμάτισε στις 5.496,07 μονάδες , με απώλειες 0,75% και στη Φραγκφούρτη ο Dax έκλεισε στις 6.715,49 μονάδες, με οριακή πτώση 0,02%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η New Century Financial, η αμερικανική εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της οποίας η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της από την αρχή του έτους, καθώς αδυνατεί να αποπληρώσει τους δανειστές της.

Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, και η Societe Generale, η τρίτη μεγαλύτερη της Γαλλίας, ηγήθηκαν της πτώσης στο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν και στον ενεργειακό τομέα, με επικεφαλής την Total, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες συμπαρατάχθηκαν με τις φθίνουσες τιμές του αργού, οι οποίες υποχωρούν για τρίτη μέρα κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της E.ON, της οποίας η προσφορά ύψους 54 δισ. δολαρίων για την Endesa λήγει στις 29 Μαρτίου, καθώς η Enel απέκτησε πακέτο μετοχών της Endesa.

Οι μετοχές την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν την καλύτερη επίδοση από την αρχή της χρονιάς, ανακτώντας το 1/3 των ζημιών που προκλήθηκαν από το πτωτικό πενταήμερο σερί ντόμινο στις παγκόσμιες αγορές, με αφορμή τους κλυδωνισμούς στην κινεζική χρηματαγορά στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,75%, στις 17.292,39 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα