ΟΠΕΚ: Απίθανο να μειώσει τις προμήθειες

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2007 09:41

Ο ΟΠΕΚ παραγωγός του 41% του πετρελαίου παγκοσμίως, κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγει να μειώσει την παραγωγή κατά τη διάρκεια της σύσκεψής του την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ένταση με τις ΗΠΑ και το Ιράν αύξησε τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ, του οποίου τα μέλη συναντώνται στη Βιέννη στις 15 Μαρτίου, μείωσε την παραγωγή του κατά τις δύο προηγούμενες συσκέψεις του. Οι υπουργοί Πετρελαίου από το Κουβέϊτ, το Ιράν, το Κατάρ, την Αλγερία, τη Λιβύη και την Ινδονησία, είπαν τον περασμένο μήνα ότι δεν είναι απαραίτητες περαιτέρω μειώσεις, καθώς το αργό διαπραγματεύθηκε κοντά στα 60 δολ. το βαρέλι τις πέντε τελευταίες εβδομάδες, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα πλέον των δύο μηνών την 1η Μαρτίου.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν, η δεύτερη σε μέγεθος χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, έχουν διαφορές για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το Ιράν λέει ότι η έρευνα αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας, ενώ οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η χώρα ενδέχεται να εμπλέκεται στην παραγωγή όπλων.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει τις προμήθειες τις δύο προηγούμενες συσκέψεις του, συνολικά κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να αντισταθμίσει την υποχώρηση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης. Ο ήπιος καιρός ώθησε τα συμβόλαια του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη στα 49,90 δολ. το βαρέλι στις 18 Ιανουαρίου. Η τιμή τους χθες έκλεισε στα 58,91 δολ. το βαρέλι, 25% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε 34 σεντς υψηλότερα, 0,6%, στα 59,24 δολ. το βαρέλι στις 2:40 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

«Δεν θα μειώσουμε την παραγωγή για να την μειώσουμε», είπε χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέϊτ, σεΐχης, Ali- Jarrah al-Sabah, μιλώντας από τηλεφώνου, συμπληρώνοντας: «Η αγορά είναι ευνοϊκή για καταναλωτές και παραγωγούς στα σημερινά επίπεδα τιμών, οπότε είμαστε ικανοποιημένοι».

Τον Φεβρουάριο ο ΟΠΕΚ ολοκλήρωσε περίπου το 60% της μείωσης των προμηθειών που συμφώνησε το προηγούμενο έτος κατά τις συσκέψεις του στη Ντόχα του Κατάρ και την Αμπούζα της Νιγηρίας. Τα 10 μέλη του Οργανισμού που ακολούθησαν την συμφωνία, αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή στα 25,8 εακτ. βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα των 27,5 εκατ. τον Σεπτέμβριο. Αντλησαν περίπου 26,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

«Η συμμόρφωση είναι πολύ καλή», ειπε ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohamed al-Hamli, που είναι φέτος πρόεδρος του ΟΠΕΚ, μιλώντας στις 12 Μαρτίου στο Ντουμπάϊ, συμπληρώνοντας ότι αυτή βελτιώνεται κάθε στιγμή.

Μαζί με το Ιράκ και την Αγκόλα, τα δύο μέλη που δεν υποσχέθηκαν μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου, η παραγωγή και των 12 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, ήταν 29,89 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου του Οργανισμού και το Ιράν, άντλησαν 8,6 εκατ. και 3,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα αντιστοίχως, λιγότερα από τον προηγούμενο μήνα.

Οι ΗΠΑ έχουν δύο αεροπλανοφόρα, το USS John C. Stennis και το USS Dwight D. Eisenhower, στην Αραβική Θάλασσα, κοντά στα Στενά του Χορμούζ. Περίπου το 1/5 του πετρελαίου παγκοσμίως περνά μέσα από τα Στενά, που χωρίζουν το Ιράν από την Αραβική Χερσόνησο.

Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ είχαν δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή ήταν το 2003, για την εισβολή στο Ιράκ.

Η εξασφάλιση της πλεύσης των τάνκερ από τα Στενά του Χορμούζ χωρίς πρόβλημα είναι μία από τις αποστολές που έχουν οι δύο ομάδες στην περιοχή, δήλωσε ο Brad Johanson, κυβερνήτης του Stennis σε συνέντευξή του στις 7 Μαρτίου.

Μία επίθεση στο Ιράν από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, θα ωθήσει υψηλότερα τις τιμές πετρελαίου, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λονδίνο ο Charles Robertson, επικεφαλής των αναδυομένων αγορών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική της ING Bank NV, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει μια φοβερή φημολογία τις τελευταίες εβδομάδες ότι πιθανόν να γίνει επίθεση».

Οι Ιρανοί ηγέτες σχεδιάζουν να ανταποδώσουν εάν δεχθούν επίθεση. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Robert Gates είπε στις 2 Φεβρουαρίου ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να επιτεθούν στο Ιράν και το Ισραήλ έχει πει ότι προτιμά μία μη στρατιωτική λύση.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Kazem Vaziri-Hamaneh, είπε ότι ο ΟΠΕΚ μάλλον δεν θα μειώσει την παραγωγή εάν οι τιμές πετρελαίου συνεχίσουν να ανεβαίνουν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, IRNA στις 18 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα