Essar Group: Προς πώληση μεριδίου στην Vodafone

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 09:15

ΣΤΗΝ πώληση του μεριδίου της 33% στο venture της με την Vodafone Group Plc μέσα σε τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο της συμφωνίας των μετόχων, ενδέχεται να προχωρήσει η Essar Group της Ινδίας, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Οι δύο εταιρείες είναι έτοιμες να συμφωνήσουν για τους όρους του venture τους, Hutchison Essar Ltd., σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Vodafone είπε τον Ιανουάριο ότι θα καταβάλλει 11,1 δισ. δολ. για μερίδιο ελέγχου στην ινδική εταιρεία από την Hutchison Telecommunications International Ltd. του Χονγκ Κονγκ.

Τον περασμένο μήνα, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Vodafone, Arun Sarin, είπε ότι θέλει να διατηρήσει ως συνεργάτιδα την Essar Group μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του μεριδίου 67% στην Hutchison Essar, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας από την Vodafone. Ο αντιπρόεδρος της Essar Group, Ravi Ruia, είπε τον μήνα που πέρασε ότι δεσμεύεται με την ινδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Ο εκπρόσωπος της Vodafone, Mark Pursey και της Essar Group, Manish Kedia αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα των διαπραγματεύσεων.

Στον Ruia ενδέχεται να επιτραπεί η πώληση του μεριδίου της Essar Group στη Vodafone τουλάχιστον στην ίδια τιμή που καταβάλλει η Vodafone για το μερίδιο 67%, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Στις 11 Φεβρουαρίου η Vodafone συμφώνησε να αγοράσει το μερίδιο του δισεκατομμυριούχου του Χονγκ Κονγκ, Li Ka-shing στην Hutchison Telecommunications. Η Vodafone, η οποία πλειοδότησε της Reliance Communications Ltd. και της Hinduja Group στη δημοπρασία για την Hutchison Essar, θα αποκτήσει πρόσβαση στη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, που τον Φεβρουάριο απέκτησε 6 εκατ. καινούργιους χρήστες.

Η Hutchison Essar ανταγωνίζεται κυρίως με την Bharti Airtel Ltd., την Reliance Communications Ltd. και την κρατική Bharat Sanchar Nigam Ltd. στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, της οποίας ο πληθυσμός υπερβαίνει το 1,1 δισ. κατοίκους.

Η εταιρεία πρόσθεσε 928.821 συνδρομητές τον μήνα που πέρασε, αυξάνοντας τη βάση χρηστών στα 25,34 εκατ. πελάτες ή περίπου το 16% της ινδικής αγοράς.

Οι ινδικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν τις φθηνότερες τιμές για κλήσεις από κινητό σε κινητό στη χώρας, έως 2 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ το λεπτό, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης στη χώρα, όπου μόνο 15 στους 100 ανθρώπους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Οι μετοχές της Vodafone υποχώρησαν 0,7%, φθάνοντας χθες στις 138 πένες η μία στο Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα