ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ των τριών ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, θα είναι μέλη της αντιπροσωπείας που, υπό τον πρόεδρο Πούτιν, θα παραστούν στην Αθήνα στην αυριανή υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας. Συγκεκριμένα αναμένονται οι: Sergey Bogdanchikov, επικεφαλής της Rosneft, Simon Vainshtock, επικεφαλής της Transneft, και Alexander Dukov, επικεφαλής της Gazpromneft. Η τελευταία είναι θυγατρική της εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και αποτελεί μαζί με τη Rosneft, το πετρελαϊκό σκέλος του ενεργειακού ομίλου, μέσω του οποίου στην ουσία ασκεί το Κρεμλίνο την πολιτική του στο πετρέλαιο.
Παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα που έχει η υπογραφή της συμφωνίας, με σημειολογία καθαρά πολιτική, το βέβαιο είναι ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα που θα προσδιορίζουν τη λειτουργία του αγωγού, τις σχέσεις μεταξύ των ιδρυτριών εταιρειών, θα αρχίσει την επόμενη μέρα.
Η μεικτή εταιρεία
Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις που κάνει ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας, Endrei Dementeyef, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Κοmmersant» της Μόσχας. Σύμφωνα με τα όσα λέει, για την υλοποίηση του προγράμματος θα πρέπει κατ΄ αρχήν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ιδρυτριών μελών της εταιρείας, δηλαδή των τριών ρωσικών επιχειρήσεων, των ΕΛ.ΠΕ και της κοινοπραξίας «Θράκη» από ελληνικής πλευράς (στη Θράκη Α.Ε. συμμετέχουν οι όμιλοι Λάτση και Κοπελούζου) και των δύο βουλγαρικών εταιρειών σχετικά με το καταστατικό της μεικτής εταιρείας. Αυτή έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων να έχει ως έδρα χώρα της Ε.Ε. και η λειτουργία της θα διέπεται από τους νόμους της χώρας εγκατάστασης και τις κοινοτικές οδηγίες.
Για το θέμα της συμμετοχής και άλλων εταιρειών στο πρόγραμμα, ο κ. Dementeyef υπογραμμίζει ότι το θέμα παραμένει ανοικτό για την ελληνική και βουλγαρική πλευρά. Οπως αναφέρει και είναι ήδη γνωστό, στη διακρατική συμφωνία προβλέπεται ότι η μεταβίβαση ποσοστών από μέλη της κοινοπρακτικής εταιρείας, θα μπορεί να γίνει μόνο σε πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ποσότητες πετρελαίου στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Στην ουσία ο Ρώσος υφυπουργός μιλάει για πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες ταυτοχρόνως θα είναι και χρήστες του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Θεωρεί δε ως δεδομένο ότι υποψήφιοι αγοραστές ποσοστών θα είναι οι εταιρείες ΤΝΚ-ΒΡ, η οποία αρχικά ενδιαφερόταν για συμμετοχή στο σχήμα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Καζακστάν Κazmunaigaz, και η αμερικανική Chevron.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
Σιούφας: Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα
Αύριο η χώρα μας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε.
«Μία εκκρεμότητα δεκατεσσάρων ετών ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Η σημασία αυτού του έργου είναι προφανής για όλους. Για την Ελλάδα, για τους πολίτες, για τη χώρα μας και για τη Βουλγαρία που με την κατασκευή και λειτουργία αυτού του αγωγού μπαίνουν στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».
Σε κλοιό η Αθήνα
Σε κλοιό από σήμερα το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας ενόψει της επίσκεψης του ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν. Από σήμερα στις δύο μετά το μεσημέρι τίθενται σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αλλά και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ.. Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου συμπίπτει με το αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και για το λόγο αυτό περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί θα περιφρουρούν το κέντρο προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια κατά την τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, το τελετουργικό της υπογραφής θα μεταφερθεί δύο ώρες νωρίτερα ώστε να έχει ολοκληρωθεί στις 12:00, την ώρα δηλ. που έχει προγραμματιστεί η έναρξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να φθάσει στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών στις 19:00 και αμέσως μετά θα μεταβεί στο εστιατόριο «Διόνυσος», στην Ακρόπολη, όπου θα δειπνήσει με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στην συνέχεια θα κατευθυνθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου και θα διανυκτερεύσει.
Λίγο πριν την άφιξη του προέδρου Πούτιν θα κλείνουν σταδιακά δρόμοι από την Αττική Οδό έως και τη Βασ. Σοφίας, ενώ θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους δρόμους γύρω από το Χίλτον.
Αύριο το πρωί στις 9:45 ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και μία ώρα αργότερα στο Προεδρικό Μέγαρο θα υπογραφεί η συμφωνία του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Πούτιν θα για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το μεσημέρι, όταν θα ξεκινά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/14/1312805.htm .
Τα μέτρα ασφαλείας ενόψει της επίσκεψης Πούτιν και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ, αλλά και του αυριανού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής κατ’ ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα. Ο πρωθυπουργός συνέστησε στον υπουργό «ψυχραιμία και άμυνα», ενώ χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που είχαν:
Πρωθυπουργός: «Πώς βλέπεις να διαμορφώνονται τα πράγματα την Πέμπτη που θα είναι εδώ και ο Πούτιν;»
Β. Πολύδωρας: «Εξίσου άγρια, ίσως και αγριότερα. Εμείς πάντως είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε υπομονή και καλή οργάνωση. Παρότι υπάρχει ανάγκη να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για τον Πούτιν, θα τα βγάλουμε πέρα».
Πρωθυπουργός: «Να είστε ψύχραιμοι και με αμυντική τακτική».