Mitsubishi Heavy: Κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στις ΗΠΑ για την TXU

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 09:57

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων για λογαριασμό της TXU Corp. στο Τέξας των ΗΠΑ, έκλεισε η Mitsubishi Heavy Industries Ltd., κατασκευάστρια του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Ιαπωνίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ιαπωνική εταιρεία ηγείται έργου στον τομέα πυρηνικών στο εξωτερικό.

Τα εργοστάσια θα αρχίσουν να λειτουργούν από το 2015 έως το 2020, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Mitsubishi Heavy προς το Χρηματιστήριο του Τόκυο. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Nikkei 225.

H TXU, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στο Τέξας, είπε στις 31 Αυγούστου ότι ενδέχεται να αναζητήσει άδειες για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, ικανών να παράγουν 2.000 μεγαβάτ έως 6.000 μεγαβάτ ηλεκτρισμού σε μία από τις τρεις περιοχές, καθώς επιδιώκει να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες ενεργείας στην πολιτεία.

Η Exelon Corp., η μεγαλύτερη διαχειρίστρια σταθμών πυρηνικής ενεργείας των ΗΠΑ, είπε στις 29 Σεπτεμβρίου ότι θα επιδιώξει την έγκριση για την κατασκευή εργοστασίου στο Τέξας, την πολιτεία των ΗΠΑ που καταναλώνει την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα.

Η Mitsubishi Heavy έχει κατασκευάσει τους 23 από τους 55 αντιδραστήρες που λειτουργούν στην Ιαπωνία. Πέρυσι, έχασε από την ιαπωνική Toshiba Corp. στην εξαγορά της Westinghouse Electric Co., των ΗΠΑ, της οποίας η τεχνολογία είναι η βάση για τη λειτουργία του ημίσεως των πυρηνικών σταθμών στον κόσμο.

Η συμφωνία με την TXU είναι αρχική και πρέπει να υπογραφεί, σύμφωνα με την Mitsubishi Heavy. Η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, έγραψε νωρίτερα σήμερα για τη συμφωνία αυτή.

Η Hitachi Ltd., η τρίτη σε μέγεθος κατασκευάστρια πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας, είπε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα συνεργαστεί με την General Electric Co., τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας στον κόσμο, για τη δημιουργία δύο εργοστασίων πυρηνικής ενεργείας στο Τέξας για λογαριασμό της NRG Energy Inc., ένα έργο αξίας 5,2 δισ. δολαρίων.

H Mitsubishi Heavy, που παράγει εκατοντάδες προϊόντα, από πλοία, αεροσκάφη έως κλιματιστικά, εκτιμά ότι το σκέλος συστημάτων ηλεκτρισμού θα αποτελέσει περισσότερο του ημίσεως των λειτουργικών της κερδών την τρέχουσα χρήση που λήγει αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 8 Φεβρουαρίου.

Οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας από τα υλικά για πυρηνική ενέργεια είναι 200 δισ. γιέν, περίπου το 7% των συνολικών πωλήσεών της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα