ΕΒΕΑ: Αύξηση νέων επιχειρήσεων - Μείωση των «λουκέτων»

Ανησυχία για την κατάσταση με τις συνεχείς διαδηλώσεις και το παρεμπόριο
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 15:34

Για κάθε μία επιχείρηση που διακόπτει τη δραστηριότητά της, περισσότερες από τέσσερις κάνουν έναρξη δραστηριότητας. Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία του μητρώου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας για το 2006.

Συγκεκριμένα, το 2006 στο Ε.Β.Ε.Α., το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, έκαναν έναρξη δραστηριότητας 13.105 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρομεσαίες, ενώ διαγράφησαν 2.974 επιχειρήσεις και άλλες 74 κήρυξαν πτώχευση (στην περίπτωση της πτώχευσης η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ανήκουν στην κατηγορία των ανώνυμων εταιρειών). Σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2005, είχαν εγγραφεί στα Μητρώα του ΕΒΕΑ 11.018 επιχειρήσεις, ενώ είχαν διαγραφεί 3.285 και 142 είχαν κηρύξει πτώχευση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που ιδρύονται και ταυτόχρονα μειώνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που διακόπτουν τη λειτουργία τους, ενώ σημαντική μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των πτωχεύσεων, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 50% (από 142 το 2005 σε μόλις 74 το 2006). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει, όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, τη σαφή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που οφείλεται στη γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξέφρασε τον προβληματισμό του με την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας με τις διαδηλώσεις αλλά και τη δράση του παραεμπορίου, που, όπως είπε, έχουν πλήξει σημαντικά τις επιχειρήσεις και τόνισε ότι το ΕΒΕΑ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την επίλυση των καυτών αυτών προβλημάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις - μέλη του και όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα