Ράλι οκταμήνου στην Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος και η Wall Street
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2007 00:01

TO MEΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΑΛΙ του τελευταίου οκταμήνου κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακτώντας μέρος απωλειών του προηγούμενου τριημέρου εν μέσω της επιτάχυνσης των εξαγορών, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκε και η Wall Street, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προσφέρουν διασφαλίσεις ότι η κρίση στην αγορά δανείων υψηλού ρίσκου δεν θα εξαπλωθεί στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αγορές. Μερικοί επενδυτές νομίζουν ότι οι περιπτώσεις κήρυξης στάσης πληρωμών στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου θα εξαπλωθούν σε όλο το φάσμα της πιστωτικής αγοράς, αλλά αυτό δεν προβλέπεται να γίνει», δήλωσαν στρατηγικοί αναλυτές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 1,83%, στις 1.453,57 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,21%, στις 6.133,20 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 διαμορφώθηκε τελικά στις 5.389,85 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 1,77% και στη Φραγκφούρτη ο Dax αποκόμισε κέρδη της τάξης του 2,14%, στις 6.585,47 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,7%, στις 357,74 μονάδες, με όλους, και τους 18 επιμέρους κλάδους του, να καταγράφουν κέρδη.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν σε 17 από τις 18 δυτικοευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Μόνη εξαίρεση η Ισλανδία, η οποία επηρεάστηκε αρνητικά από την υποβάθμιση της σύστασης της Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Στις πρωταγωνίστριες της ημέρας συγκαταλέγεται η Altadis, καθώς η Imperial Tobacco Group προσέφερε 11,5 δισ. ευρώ για την εταιρεία. Επίσης, η Cadbury Schweppes σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας, μετά τη γνωστοποίηση ότι θα διασπάσει τον όμιλο σε δύο εταιρείες, ενώ επίσης η Bayer αποκόμισε σημαντικά κέρδη, καθώς ανακοίνωσε ενισχυμένα κέρδη τετάρτου τρίμηνου.

Τα υψηλά κέρδη της Bear Stearns έρχονται μετά τα αποτελέσματα της Lehman Brothers να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι τα δάνεια υψηλού ρίσκου θα πλήξουν την κερδοφορία στο σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Συγκεκριμένα, άνοδο της τάξης του 8% σημείωσαν τα κέρδη πρώτου τριμήνου του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κολοσσού, καθώς τα υψηλότερα έσοδα από τα παράγωγα και τη διαπραγμάτευση χρεών προβληματικών εταιρειών υποσκέλισαν την ύφεση στην αγορά των στεγαστικών δανείων.

Ο Nikkei κέρδισε 1,10%, στις 16.860,39 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα