Μέχρι τον Ιούλιο η έξοδος από το καθεστώς επιτήρησης

Δηλώσεις του προέδρου του ΣΟΕ στο Reuters
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2007 10:01

ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ του ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός του καθεστώτος του υπερβολικού ελλείμματος έως τον Ιούλιο, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα εγκριθεί και η αναθεώρηση του ΑΕΠ, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), κ. Πλούταρχος Σακελάρης σε συνέντευξή του, στο Reuters.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ μιλώντας για τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής τόνιζε ότι «όχι μόνο βάλαμε τέλος στην κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά την καθιστούμε διατηρήσιμη σε μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Εκτίμησε επίσης ότι εάν οι εαρινές προβλέψεις της Commission τον ερχόμενο Μάιο επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, ότι το έλλειμμα θα παραμείνει αρκετά κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο για το 2007 όσο και για το 2008, τότε οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να αποφασίσουν να άρουν την επιτήρηση, έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα μειώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 και ο στόχος για το 2007 είναι η περαιτέρω μείωσή του στο 2,2% του ΑΕΠ. Κατά την εξέταση του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2006 - 2008, οι Βρυξέλλες διά στόματος του αρμοδίου επιτρόπου κ. Χοακίν Αλμούνια, επιδοκίμασαν τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομίας έχει δεσμευτεί διά του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη ότι παρά τις πιέσεις, δεν θα υποκύψει στο κλίμα της προεκλογικής παροχολογίας.

Παραμένει επίσης σταθερό στη θέση του υπέρ της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής με απώτερο στόχο το 2012 ο κρατικός προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος ή ελαφρά πλεονασματικός.

Η έγκριση αναθεώρησης του ΑΕΠ

Ο κ. Σακελλάρης στη συνέντευξή του στο Reuters κάνει επίσης την εκτίμηση ότι η έγκριση της αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 25% από την Eurostat είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο.

«Είναι ειλικρινά μια περίπλοκη διαδικασία, αλλά οι ενδείξεις που έχουμε λάβει είναι ότι είναι δυνατό να γίνει έως τον Οκτώβρη», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ τόνισε επίσης ότι η περαιτέρω δημοσιονομική σύγκλιση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί η κυβέρνηση, αν εξασφαλίσει την ανανέωση της θητείας της, θα είναι απαραίτητα για τη μείωση του χρέους εντός του ορίου του 60% που θέτει η Ε.Ε.

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε κάνει πολλά, δεν νομίζουμε ότι έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά μας.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή», κατέληγε στη συνέντευξή του ο κ. Σακελλάρης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν εγκριθεί η αναθεώρηση του ΑΕΠ από την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί στα 250 δισ. ευρώ Συνέπεια τούτου θα είναι το γεγονός ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 11% που είναι σήμερα στο 8%.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα