Airbus: Στάση εργασίας, κατά των 10.000 απολύσεων

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2007 12:49

Αφησαν τα εργαλεία τους οι εργαζόμενοι στην Airbus, για να συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας σήμερα στη Γαλλία κατά του σχεδίου απόλυσης 10.000 εργαζομένων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών.

Η Airbus και η μητρική της εταιρεία EADS, έχουν ανακοινώσει τη μείωση των θέσεων εργασίας και την πώληση, μερική ή ολική, έξι εργοστασίων παραγωγής, μετά τα προβλήματα στην καλωδίωση του γιγαντιαίου αεροσκάφους A-380, που προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοσή του, αλλά και τα προβλήματα στα οικονομικά του ομίλου.

Η Airbus επιδιώκει να προσαρμοστεί στο χαμηλότερο δολάριο και να αυξήσει τις ευκαιρίες της αγοράς για το νέο αεροσκάφος της Α-350.

Η δίωρη στάση εργασίας σε ένα από τα δύο εργοστάσια συναρμολόγησης της εταιρείας στην Τουλούζη, στα νότια της Γαλλίας, άρχισε το πρωΐ και οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο των κεντρικών γραφείων του ομίλου στο Μπλανιάκ.

Ο Jean-Francois Knepper εκπρόσωπος των εργαζομένων είπε ότι περίπου 2.000 εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί και ότι ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στους 4.000.

«Η κινητοποίηση συνεχίζεται, ακόμη και εάν είναι λιγότερο εμφανής από την προηγούμενη ημέρα στους δρόμους της Τουλούζης, και παραπέμπει στην αντίστοιχη συγκέντρωση που έγινε στις 6 Μαΐου του 2006 όταν 10.000 έως 12.000 εργαζόμενοι στην Airbus και οι προμηθευτές της συμμετείχαν στην κινητοποίηση».

«Στόχος της διοίκησης είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Boeing διώχνοντας όσους περισσότερους μπορεί. Λέμε «όχι» και πάλι «όχι». Και εάν δεν μας ακούσουν θα κάνουμε χρήση σκληρότερων μέτρων. Γιατί να μην κλείσουμε τις γραμμές συναρμολόγησης;», επεσήμανε.

Στο Παρίσι η πορεία είχε προγραμματιστεί να αρχίσει γύρω στις 9 το πρωΐ, προς τα κεντρικά γραφεία της EADS.

Από τις 10.000 απολύσεις που σχεδιάζεται να γίνουν, οι 4.300 θα γίνουν στη Γαλλία, 3.700 στη Γερμανία, 1.600 στη Βρετανία και 400 στην Ισπανία.

Οι απολύσεις, αποτελούν πηγή έντασης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, από τότε που ανακοινώθηκαν και κύριο μέρος της καμπάνιας των υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία, που επισκέπτονται τα εργοστάσια της Airbus.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα