NIBC: Καθυστέρηση της δημόσιας εγγραφής

Εξ αιτίας της αστάθειας στα Χρηματιστήρια
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2007 13:39

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ τη δημόσια εγγραφή της η NIBC, η ολλανδική επενδυτική τράπεζα που ανήκει στην J.C. Flowers & Co., εξ αιτίας της αστάθειας της αγοράς, με αποτέλεσμα να καταστεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία που ματαιώνει πώληση μετοχών, εν μέσω έντονων αυξομειώσεων των τιμών των μετοχών, φέτος.

Η J.C. Flowers, επενδυτική εταιρεία που διοικείται από τον Christopher Flowers, σχεδίαζε να εισάγει τις μετοχές της τράπεζας στο Χρηματιστήριο για να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ (2 δισ. δολ.) κατά τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με ανθρώπους που γνώριζαν καλά το θέμα, τον μήνα που πέρασε, όπως μετέδωσε το Bloomberg. O Flowers που αύξησε τα κέρδη και επέκτεινε την τράπεζα σχεδίαζε τη δημόσια εγγραφή 16 μήνες μετά την απόκτησή της από επενδυτές των οποίων ηγήθηκε για την εξαγορά της. Οι επενδυτές ωστόσο έγιναν ιδιαίτερα νευρικοί μετά την υποχώρηση του Dow Jones Industrial Average (DJIA) κατά 6,3% τον μήνα που πέρασε.

«Η NIBC αποφάσισε να μην πλησιάσει τα Χρηματιστήρια εξ αιτίας της σημερινής τους αστάθειας», είπε η εκπρόσωπος της τράπεζας, Ingeborg Klunder μιλώντας σήμερα από τηλεφώνου, συμπληρώνοντας: «Δεν χρειαζόμαστε τα κεφάλαια για να στηρίξουμε τη στρατηγική μας, οπότε δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η τράπεζα που εδρεύει στη Χάγη, είχε πει ότι ετοιμάζεται να εισάγει τις μετοχές της στο Euronext του Αμστερνταμ, τους ερχόμενους μήνες. «Η NIBC σχεδιάζει ακόμη την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, αλλά αργότερα και θα περιμένει για κάποια καλύτερη γι αυτό στιγμή», είπε η εκπρόσωπός της.

Η ABN Amro NV, η NM Rothschild & Sons Ltd., η Goldman Sachs Group Inc., η Credit Suisse Group και η JPMorgan Chase & Co., διαχειριζόντουσαν την πώληση των μετοχών.

Η επενδυτική τράπεζα, παλαιότερα γνωστή ως NIB Capital, επιστρέφει στο Χρηματιστήριο οκτώ χρόνια μετά την εξαγορά της, από τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια ABP και PGGM. Τα κεφάλαια πούλησαν την τράπεζα σε έναν όμιλο με επικεφαλής την J.C. Flowers με έδρα τη Ν. Υόρκη αντί ποσού 2,1 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αντλήσει 12 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών κατά τη δημόσια εγγραφή τους φέτος, που ήδη υπερβαίνει τα 9,8 δισ. δολ., που είχαν αντλήσει το πρώτο δίμηνο του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. Στις 14 Μαρτίου η Smurfit Kappa Group άντλησε 1,3 δισ. ευρώ κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην Ιρλανδία, σε περίπου οκτώ χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα