«Εάν υπάρχουν ευθύνες στα Ταμεία, ασφαλώς θα αποδοθούν»

Σύσκεψη για το νέο πλαίσιο επενδύσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 10:23

ΕΑΝ υπάρχουν ευθύνες στα Ταμεία θα αποδοθούν, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορά το θέμα του ομολόγου, ενώ αύριο συγκαλεί σύσκεψη, στην οποία θα εξεταστεί η επενδυτική πολιτική των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η υποχρέωση των Ταμείων να επενδύουν σε ομόλογα μέσω της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων ή όταν πρόκειται για ομόλογα που δεν διαπραγματεύονται στην ΗΔΑΤ, θα αποφασίζονται από ειδική επιτροπή.

Προηγήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η ζήτηση των παραιτήσεων του Δ.Σ. του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού, σύμφωνα με το πόρισμα που έχει στα χέρια του ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, φέρονται να έχουν ευθύνες τα μέλη του, για τη ζημιά που υπέστη το Ταμείο από το συγκεκριμένο ομόλογο.

Στην αυριανή σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα συμμετάσχουν ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξ. Πιλάβιος, ένδειξη της μεγάλης σημασίας που αποδίδεται στο συγκεκριμένα θέμα.

Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτώμενος χθες σχετικά με το ίδιο θέμα τόνισε χαρακτηριστικά ότι «να είστε βέβαιοι ότι σε όλα τα θέματα, και στη διαχείριση των αποθεματικών από τα Ταμεία, η Κυβέρνηση προχωρά και με διαφάνεια και με αποτελεσματικότητα. Εάν υπάρχουν κάπου ευθύνες στα Ταμεία, ασφαλώς θα αποδοθούν. Ο αρμόδιος Υπουργός (σ.σ. Απασχόλησης) έχει ήδη επιληφθεί. Τα θεσμικά θέματα θα τα αντιμετωπίσουμε, ώστε να μην υπάρχουν οι δυνατότητες να έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Εξάλλου σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι «υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα σχετικά με την επάρκεια των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο είναι διαχρονικό», φράση που αφήνει πολλά ανοιχτά μέτωπα, για ευρύτερες αλλαγές.

Ο κ. Γ. Κουρής

Το ομόλογο με τη δομή που εκδόθηκε δεν περιέχει καμίας μορφής υπερτιμολόγηση και το Γεν. Λογιστήριο του Κράτους δεν ευθύνεται για τις πράξεις άλλων που δραστηριοποιούνται δευτερογενώς στην ελεύθερη αγορά, μετά τον ανάδοχο που διεκπεραίωσε πρωτογενώς το δανεισμό.

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο γ.γ. του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Γιώργος Κουρής, με αφορμή τις αιχμές που άφησε εναντίον του το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, προειδοποιεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη όλους όσοι επιχειρούν να τον εμπλέξουν σε απάτες εις βάρος του Δημοσίου ή άλλης μορφής ιδιοτέλεια και σημειώνει ότι «η λάσπη των τελευταίων ημερών έχει υπερβεί κάθε όριο και κρύβει εμφανή σκοπιμότητα».

Επίσης ο κ. Κουρής αναφέρει ότι:

«* Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 22/2/2007 δανείστηκε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους 280 εκατ. ευρώ και πέτυχε επιτόκιο με έκπτωση 0,16% κάτω από ό,τι ίσχυε στην αγορά. Η επιτυχία αυτή δεν αμφισβητείται από κανένα.

* Οι χρηματοδοτήσεις των εθνικών αμυντικών αναγκών δεν δημοσιοποιούνται, γίνονται εκ του νόμου αποκλειστικά από το Γεν. Λογιστήριο του Κράτους και επί χρόνια με ιδιωτικές τοποθετήσεις σε τράπεζες κύρους.

* Η ανάδοχος τράπεζα του συγκεκριμένου δανείου, JP Morgan, πιστοποιεί ότι (α) πούλησε το ομόλογο σε ένα θεσμικό επενδυτή του Λονδίνου, (β) δεν πούλησε το ομόλογο στην Hypovereinsbank και (γ) ουδέπoτε είχε ή έχει επαγγελματική ή άλλου είδους σχέση με τη χρηματιστηριακή «Ακρόπολις».

* Δεν υπάρχει κανένα όφελος και δεν δημιουργείται καμία ευκαιρία αν κάποιος γνωρίζει εκ των προτέρων την ημερομηνία και τους όρους έκδοσης ενός ομολόγου του Δημοσίου. Αυτά τα ισχυρίζονται μόνον οι πολιτικολογούντες που δεν κατανοούν πως λειτουργεί η αγορά των ομολόγων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα