TUI: Σήμερα η συζήτηση για τη συγχώνευση της First Choice

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 10:25

ΤΟ ΘΕΜΑ συγχώνευσης του σκέλους τουρισμού με την First Choice Holidays Plc, θα συζητήσει η μεγαλύτερη εταιρεία τουρισμού της Ευρώπης, TUI AG.

H εταιρεία δεν έδωσε σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες στην πρόσκληση για την ετήσια συνέντευξη για τα κέρδη της, που απέστειλε στους δημοσιογράφους. Η TUI με έδρα το Ανόβερο της Γερμανίας, θέλει να ενώσει το σκέλος, εξαιρουμένων των ξενοδοχείων, με την First Choice μέσω ανταλλαγής μετοχών, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στη γαλλική εφημερίδα «La Tribune», επικαλούμενο άνθρωπο κοντά στην TUI.

Η εμπορική συναλλαγή θα είναι η δεύτερη μεταξύ γερμανικής και βρετανικής εταιρείας ταξιδίων φέτος, καθώς οι εταιρείες του κλάδου μειώνουν το κόστος για να αμυνθούν των εκπτώσεων των αεροπορικών εταιρειών και των άλλων ανταγωνιστριών του Web. H KarstadtQuelle AG συμφώνησε να συγχωνεύσει το σκέλος της Thomas Cook AG με την MyTravel Group Plc τον περασμένο μήνα. Ο εκπρόσωπος της First Choice, Michael Sandler, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η TUI θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη για τα κέρδη της, δύο ημέρες νωρίτερα από ότι προγραμμάτιζε, ενώ χθες συσκέφθηκε το διοικητικό της συμβούλιο, αντί στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Robin Zimmermann.

Η γερμανική εταιρεία ενδέχεται να εμφανίσει ζημίες 371 εκατ. ευρώ το 2006, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά δεδομένα, όπως προέβλεψαν κατά μέσον όρο εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Πριν από ένα χρόνο, η εταιρεία πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 456,7 εκατ. ευρώ.

Η First Choice, που προσφέρει πακέτα διακοπών, δωμάτια ξενοδοχείων και αεροπορικά εισιτήρια, επεκτείνεται στον τομέα διακοπών πολυτελείας και ταξίδια δραστηριοτήτων για να αποφύγει τον άμεσο ανταγωνισμό από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού μεταφορικού κόστους.

Οι μετοχές της από τις 14 Μαρτίου σημείωσαν άνοδο 9%, καθώς εικάζετο πιθανή προσφορά εξαγοράς. Στις 12 Φεβρουαρίου σημείωσαν απώλειες έως 20%, όταν έθεσε τέλος στις συνομιλίες για την πώληση σκέλους της πακέτου διακοπών.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της First Choice, Peter Long, ενδέχεται να ηγηθεί της συγχωνευμένης εταιρείας, σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της «La Tribune». Η εμπορική συναλλαγή θα έχει παρόμοια δομή με τον διαχωρισμό της Thomas Cook και της MyTravel, είχε πει.

Οι μετοχές της TUI υποχώρησαν 4,4%, φθάνοντας στα 16,51 ευρώ η μία στις 16 Μαρτίου, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 4,14 δισ. ευρώ (5,5 δισ. δολ.). Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές σημείωσαν απώλειες 3,4%.

Η TUI παράγει περίπου το ήμισυ των εσόδων της από τα ταξίδια και το υπόλοιπο από τη μεταφορά κοντέϊνερ, μέσω του σκέλους της Hapag-Lloyd. Η TUI, που ανακοινώνει τα κέρδη της για το σύνολο της χρήσης στις 21 Μαρτίου, μείωσε το μέρισμά της τον Δεκέμβριο του 2006, τις προβλέψεις για τα κέρδη της και είπε ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 3.600, εν μέσω των χαμηλότερων ναύλων και των στάσιμων πωλήσεων στο σκέλος τουρισμού.

Οι μετοχές των 27 εταιρειών που απαρτίζουν τον FTSE 350 Travel & Leisure Index σημείωσαν φέτος ελαφρά διαφοροποίηση, έχοντας καλύτερη επίδοση από τον δείκτη που υποχώρησε 1,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα