Japan Airlines: Πουλά τρία ξενοδοχεία της στην Lone Star

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 11:42

ΤΡΙΑ ξενοδοχεία στην Οκινάουα πούλησε η Japan Airlines Corp., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ασίας, από πλευράς πωλήσεων, στην Lone Star Funds με έδρα το Ντάλας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα της πώλησης, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

H Japan Airlines πούλησε το Hotel Nikko Naha Grandcastle, το Hotel Nikko Yaeyama και το JAL Private Resort Okuma στην Οκινάουα, για τουλάχιστον 15 δισ. γιέν (128 εκατ. δολ.) στην Lone Star, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, έως ότου ανακοινωθεί η συμφωνία. Αυτή η εξαγορά ξενοδοχείων είναι η έβδομη της Lone Star στην Οκινάουα.

Η μη κερδοφόρα αεροπορική εταιρεία που εδρεύει στο Τόκυο, επιθυμεί να μειώσει τις υποχρεώσεις της κατά 1 τρισ. γιέν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, με στόχο την αύξηση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Οι ξένοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του George Soros της Goldman Sachs Group Inc. και της Lone Star, έχουν αγοράσει ιαπωνικά τουριστικά θέρετρα, πιστεύοντας ότι μπορούν να βελτιώσουν τη διοίκησή τους και τις αποδόσεις τους.

Ηδη η Japan Airlines πούλησε δύο ξενοδοχεία στην Goldman Sachs πέρυσι και επιθυμεί να πουλήσει το μερίδιο 30% στην Jalux Inc., μία διαχειρίστρια καταστήματος σε αεροδρόμιο, στην Sojitz Corp. μία ιαπωνική εταιρεία διαπραγματεύσεων έως τις 31 Μαρτίου.

Η Mizuho Securities Co., το σκέλος επενδυτικής τραπεζικής της Mizuho Financial Group Inc., ήταν σύμβουλος της Japan Airlines για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος της Japan Airlines, Geoffrey Tudor, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ στελέχη της Lone Star, που αρνήθηκαν να δώσουν το όνομά τους, επίσης δεν δέχθηκαν να κάνουν σχόλιο. Ο εκπρόσωπος της Mizuho, Keita Onuki, επίσης δεν έκανε σχόλιο.

Η Japan Airlines πιθανόν να αντιμετωπίσει αύριο 24ωρη απεργία, μετά την άρνησή της να αυξήσει τους βασικούς μισθούς των εργαζομένων της. Η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει 4.300 θέσεις εργασίας μέσα στα τρία επόμενα χρόνια, για να αποπληρώσει το χρέος της. Οι ενώσεις των εργαζομένων που εκπροσωπούν τους ιπτάμενους συνοδούς, το προσωπικό καμπίνας εκτός των πιλότων και των συνοδών εδάφους, σχεδιάζουν να απεργήσουν. Η απεργία θα επηρεάσει περίπου το 26% των εσωτερικών πτήσεων της εταιρείας.

Η απόφαση για την πώληση ξενοδοχείων αποτελεί παρόμοια στρατηγική της ανταγωνίστριας αεροπορικής εταιρείας, All Nippon Airways Co., της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας εσωτερικών πτήσεων της χώρας. Η All Nippon πουλά 13 ξενοδοχεία με αξία πλέον των 110 δισ. γιέν. Η εταιρεία μείωσε τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της κατά 16% τα δύο τελευταία χρόνια.

Μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2006, η Japan Air είχε μετρητά 197,8 δισ. γιέν. Το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες για τέταρτο τρίμηνο σε σύνολο πέντε τριμήνων, αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους καυσίμων. Στόχος της έως τα τέλη Μαρτίου είναι κέρδη ύψους 3 δισ. γιέν. Η JAL έχασε μερίδιο εσωτερικής αγοράς από την All Nippon, εξ αιτίας των προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετώπισε το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα