Wolseley: Η επέκταση στην Ευρώπη εξισορροπεί την συρρίκνωση στις ΗΠΑ

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 12:10

Η ΑΥΞΗΣΗ των πωλήσεων στην Ευρώπη, περιόρισε τη μείωση των κερδών στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της εκεί συρρίκνωσης της αγοράς κατοικιών, ανακοίνωσε σήμερα η Wolseley Plc, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής υδραυλικών και εξοπλισμού θέρμανσης στον κόσμο. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο έως 6,6%.

Τα έσοδά της στην Ευρώπη αυξήθηκαν 44% το πρώτο εξάμηνο της χρήσης μετά την αύξηση της ζήτησης στη Βρετανία και τη Γαλλία και τις εξαγορές εταιρειών που την έκαναν να εισέλθει σε οκτώ νέες χώρες. Και ενώ τα κέρδη μειώθηκαν 15% εξ αιτίας της χειρότερης συρρίκνωσης της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ σε 17 χρόνια, οι 4.000 περικοπές θέσεων εργασίας θα εξοικονομήσουν κεφάλαια το δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με την Wolseley.

H εταιρεία που εδρεύει στη νότιο Αγγλία, δαπάνησε 2 δισ. δολ. τον περασμένο Σεπτέμβριο για την DT Group, αποκτώντας πρόσβαση στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Αλλες εξαγορές έγιναν στην Κροατία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η εταιρεία εισπράττει πλέον του ημίσεως των εσόδων της στη Βόρειο Αμερική, όπου οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, μειώθηκαν 19% πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1990, μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού και τη μείωση των εμπιστοσύνης των αγοραστών.

Οι μετοχές της Wolseley σημείωσαν σήμερα άνοδο 79 πένες, φθάνοντας στις 1.278 πένες η μία και διαπραγματεύθηκαν στις 1.240 πένες η μία στις 9:26 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Το τελευταίο εξάμηνο σημείωσαν άνοδο 3,8%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 8,16 δισ. λίρες Αγγλίας (16 δισ. δολ.).

Το εξάμηνο έως και τον Ιανουάριο τα καθαρά κέρδη της Wolseley υποχώρησαν στα 209 εκατ. λίρες στερλίνες ή 32,78 πένες ανά μετοχή από 245 εκατ. λίρες ή 41,13 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 17%, φθάνοντας στα 7,87 δισ. λίρες.

Η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, από τις 31 Ιανουαρίου μείωσε άλλες 500 θέσεις εργασίας στη Βόρειο Καρολίνα όπου είναι το σκέλος της Stock και 150 στο σκέλος προμήθειας υδραυλικών, Ferguson στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Η Stock, που αγοράστηκε το 1986, εξυπηρετεί κατασκευαστικές εταιρείες σε 33 πολιτείες των ΗΠΑ. Το σκέλος παράγει και πουλά υλικά για στέγες και πατώματα, καθώς και άλλα, που απαιτούνται για την κατασκευή νέων κατοικιών.

Η Ferguson διανέμει αγωγούς και βαλβίδες που χρησιμοποιούνται σε συστήματα θέρμανσης, μαζί με εξοπλισμό για αερισμό καθώς και είδη μπάνιου, σύμφωνα με το Web site της. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1953 και πουλήθηκε το 1982 εξυπηρετεί 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Wolseley σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών στις 14 Φεβρουαρίου, κατά 7,2% μετά το δημοσίευμα στη λονδρέζικη εφημερίδα, City A.M., που ανέφερε ότι η Cinven Ltd. ενδέχεται να κάνει προσφορά για την εξαγορά της, ύψους 10 δισ. λιρών, επικαλούμενο πηγές. Ο εκπρόσωπος της Cinven, Edward Bridges, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Wolseley, Hornsby, 51 ετών, που ηγείτο της Ferguson ανέλαβε αυτή τη θέση τον Αύγουστο του 2006, μετά την συνταξιοδότηση του Charlie Banks.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα