Κανονισμός για την έκδοση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.,

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 12:38

Την υπογραφή της απόφασης για τον Κανονισμό Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), σε εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 3468/2006 για την «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ΣΗΘΥΑ», ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, «η απόφαση για τον Κανονισμό Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., μετά και την πρόσφατη σύσταση των δύο Επιτροπών των άρθρων 19 και 20 του νόμου 3468/2006 για την ταχεία προώθηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση της πολιτικής μας για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο».

«Με τις διατάξεις του Κανονισμού Αδειών», πρόσθεσε, «ολοκληρώνεται η συστηματοποίηση και οργάνωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για την έκδοση της ¶δειας Παραγωγής και εισάγονται ρυθμίσεις που απλοποιούν και επιταχύνουν τη διαδικασία σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, σε συμμόρφωση με τις επιταγές του ν. 3468/2006».

Παράλληλα επεσήμανε πως για πρώτη φορά εισάγεται καθεστώς έκδοσης άδειας παραγωγής και για Υβριδικούς Σταθμούς, που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί κυρίως για τη νησιωτική Ελλάδα.

Με τον νέο Κανονισμό καθορίζεται και οργανώνεται με λεπτομέρεια, μεταξύ άλλων, η διαδικασία υποβολής αίτησης για χορήγηση άδειας παραγωγής από Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Υβριδικούς Σταθμούς, η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, οι όροι και η διαδικασία τροποποίησης και μεταβίβασης της ¶δειας Παραγωγής, η διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων, καθώς και οι υποχρεώσεις των Αδειούχων.

Οι βασικές ρυθμίσεις, που διαφοροποιούνται σε σχέση με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο για την έκδοση της ¶δειας Παραγωγής, είναι οι ακόλουθες:

α) Εισάγεται νέο καθεστώς υποβολής αιτήσεων, δηλαδή «κύκλος υποβολής αιτήσεων». Οι αιτήσεις υποβάλλονται κάθε δύο μήνες από την πρώτη έως και τη δέκατη ημέρα του πρώτου μήνα κάθε διμήνου με εκκίνηση από το δεύτερο μήνα κάθε ημερολογιακού έτους.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης γνωμοδότησης εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος, καθώς και στη διευκόλυνση των επενδυτών οι οποίοι γνωρίζουν εκ των προτέρων το κρίσιμο χρονικό σημείο υποβολής αλλά και αξιολόγησης της αίτησής τους.

Επιπλέον, η ρύθμιση αποσκοπεί στην ίση αντιμετώπιση όλων των έργων και δίνει λύση στο θέμα της αξιολόγησης αιτήσεων που υποβάλλονταν σε διαφορετικούς χρόνους και αξιολογούνταν συγκριτικά, αφού με τη νέα ρύθμιση συναξιολογούνται μόνο αιτήσεις που υποβάλλονται εντός του ίδιου κύκλου υποβολής.

β) Παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής των τεχνικών στοιχείων της αίτησης, αν μετά τη διενέργεια της Προκαταρκτικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης προκύψει ότι είναι δυνατή η υλοποίηση ενός έργου με μείωση της ισχύος ή περιορισμό του χώρου εγκατάστασης του έργου.

γ) Σε περιοχές με περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος, δίδεται προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση λήψης ¶δειας Παραγωγής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μικροί παραγωγοί και να ευνοηθεί η διάσπαρτη παραγωγή.

δ) Προκειμένου να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση των επενδυτών σε περιοχές με περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος, γίνεται επιμερισμός της συνολικής ισχύος που αναφέρεται στις υποβαλλόμενες αιτήσεις που πληρούν τις κατά νόμο απαιτούμενες προϋποθέσεις, εφόσον η συνολική αυτή ισχύς υπερβαίνει το περιθώριο ισχύος που ανακοινώνεται με απόφαση της Ρ.Α.Ε..

ε) Για την απλοποίηση της διαδικασίας τροποποίησης της άδειας πέραν των προβλεπομένων στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 για τις οποίες δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας τροποποίησης της άδειας παραγωγής, αλλά έκδοση βεβαίωσης από τη Ρ.Α.Ε., ο Κανονισμός προβλέπει και άλλες περιπτώσεις μεταβολής των στοιχείων της άδειας με έκδοση βεβαίωσης από τη Ρ.Α.Ε., στα όρια της εξουσιοδοτικής διάταξης της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 3468/2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα