Προτάσεις ΣΜΕΧΑ για την αγορά ομολόγων

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας η υπόθεση της Aκρόπολις ΑΧΕΠΕΥ
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 16:45
UPD:16:48

Με τον υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα συναντήθηκε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις για την αγορά των ομολόγων και τη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, ο ΣΜΕΧΑ ζήτησε από τον υφυπουργό Οικονομικών:

α) να ενεργοποιηθεί το σύστημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως προς τη διαπραγμάτευση των ομολόγων,

β) να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες διαχείρισης διαθεσίμων και

γ) να ανοίξει η αγορά της διαχείρισης διαθεσίμων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας η υπόθεση της Aκρόπολις ΑΧΕΠΕΥ

Ο ΣΜΕΧΑ παρέπεμψε την υπόθεση της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Συνδέσμου και, όπως επισημαίνει, θα σταθεί αμείλικτος σε οποιαδήποτε περίπτωση ή παράβαση των νόμων και κανονισμών αποδειχθεί πραγματικά για μέλος του.

«Αδιαφανή τα ομόλογα»

Kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, o πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης τόνισε ότι «τα ομόλογα είναι αδιαφανή, όχι μόνο για το μέσο επενδυτή, αλλά όπως αποδείχθηκε και για το θεσμικό επενδυτή. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι όχι ο όγκος συναλλαγών στα ομόλογα, αλλά ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη αγορά, ο οποίος σήμερα είναι πολύ μικρός».

Σύμφωνα με το ΣΜΕΧΑ, τα βασικά προβλήματα της αγοράς ομολόγων προέρχονται από τον πλημμελή, όπως αποδείχθηκε, έλεγχο που ασκείται στην ΗΔΑΤ, από το γεγονός ότι οι συναλλαγές δεν καταγράφονται στην ΗΔΑΤ, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μετοχές και το σύστημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και από το ότι η ΗΔΑΤ είναι κλειστή αγορά και εξυπηρετεί μόνον τους χονδρεμπόρους, δηλαδή τις τράπεζες.

AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα