Αλλαγές στον ΦΠΑ ζητούν αρτοποιοί και εστιάτορες

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 18:15
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Από την έντυπη έκδοση 

Αυξήσεις μέχρι και 15% έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν πολλά αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και τα υπόλοιπα, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν -όπως τονίζουν- έναντι των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος, αλλά και του κόστους των πρώτων υλών που έχει επιφέρει διεθνώς η πανδημία. Στον αντίποδα, στην πόλη που «γέννησε» -ως γνωστόν- τον «φραπέ» το 1957, κατά τη διάρκεια της 22ης ΔΕΘ, και έχει καθιερωθεί στην κοινή γνώμη με το προσωνύμιο της «φραπεδούπολης», οι ανατιμήσεις στην τιμή του καφέ, σύμφωνα με την Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, δεν πρόκειται να περάσουν στους πελάτες.

Αύξηση στην τιμή του ψωμιού, όπως επισημαίνει στη «Ν» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια, έχει να γίνει από το 2008, με τους επαγγελματίες του κλάδου να έχουν απορροφήσει όλα αυτά τα χρόνια κάθε επιβάρυνση που προέκυπτε κατά διαστήματα (αλλαγές ΦΠΑ, τιμολογίων ΔΕΗ κ.ά.). Τώρα, όμως, όπως προσθέτει, οι επιβαρύνσεις είναι τέτοιες που δεν μπορούν να απορροφηθούν και χαρακτηρίζει τις ανατιμήσεις κατά 15% στο ψωμί «αυξήσεις επιβίωσης».

«Έχουμε αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα 40%, στα ηλιέλαια, βούτυρα κ.ο.κ. 25%, στα άλευρα 20%-30%. Αγοράζαμε, λ.χ., μέχρι πρότινος τα 10 σακιά κίτρινο αλεύρι 146 ευρώ και τώρα τα αγοράσαμε 174» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Σωματείου. Επισημαίνει επίσης ότι το ψωμί μπορεί να θεωρούνταν ανέκαθεν είδος πρώτης ανάγκης στην καθημερινή διατροφή, αλλά αυτό πλέον δεν ισχύει σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο στο παρελθόν, λόγω των μοντέρνων διαιτητικών μοντέλων.

Πρόταση-αίτημα των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης είναι η υπαγωγή του ψωμιού σε καθεστώς ΦΠΑ 6%, έναντι 13% που ισχύει σήμερα, όπως ισχύει σε κάποιές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Είμαστε περίπου 12.000 αρτοποιεία πανελλαδικά και περίπου 400.000 άτομα που βιοποριζόμαστε από τον κλάδο, μαζί με τους προμηθευτές και το προσωπικό μας. Πίσω απ’ αυτά τα νούμερα είναι ολόκληρες οικογένειες, γι’ αυτό ελπίζουμε να εισακουστεί η πρότασή μας» τονίζει η πρόεδρος των αρτοποιών της συμπρωτεύουσας.

Ο γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης εκτιμά από την πλευρά του και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η τιμή διάθεσης του καφέ προς τον καταναλωτή και ότι δεν θα γίνουν γενικότερα αυξήσεις τιμών από την εστίαση. Τονίζει, πάντως, και εκείνος, από την πλευρά του, με δεδομένο και τον περιορισμό της πελατείας που θα αντιμετωπίσει η εστίαση τον χειμώνα στους κλειστούς χώρους λόγω των μέτρων για την πανδημία, την ανάγκη μετάπτωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τον καφέ και το φαγητό και από το 24% στο 13% για τα αλκοολούχα ποτά. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό πρέπει να αποφασιστεί άμεσα, καθώς το καθεστώς ΦΠΑ 13% για τον καφέ και το φαγητό ισχύει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

B. Βεγ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα