Γιατί η Lufthansa βιάζεται να κλείσει συμφωνία προτού αποχωρήσει η Μέρκελ;

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 13:49
UPD:13:57
REUTERS/Ralph Orlowski

Η Lufthansa επιδιώκει να εξασφαλίσει μια συμφωνία που να υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα σταματήσει τις επενδύσεις της στην αεροπορική εταιρεία πριν από την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αποχώρηση της Μέρκελ και οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία θα μπορούσαν φέρουν στην εξουσία ένα λιγότερο συμπαθητικό στην αεροπορική εταιρεία συνασπισμό.

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου Κάρστεν Σπορ ισοδυναμούν με παραδοχή ότι έχει αλλάξει η προηγούμενη προθεσμία αποπληρωμής του υπολοίπου του πακέτου κρατικής διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ. Αρχικά προβλεπτόταν να αποπληρωθεί πριν από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Το κόμμα της απερχόμενης καγκελαρίου έχει χάσει έδαφος από τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, ένα κόμμα που οραματίζεται ότι το κράτος θα διατηρήσει το μερίδιό του στη Lufthansa για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με την καγκελάριο να σχεδιάζει να παραιτηθεί μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, η Lufthansa θα ήθελε να καταλήξει σε μια συμφωνία εξόδου το συντομότερο δυνατό - κατά προτίμηση με την τρέχουσα κυβέρνηση, δήλωσε ο Σπορ.

«Θέλουμε να αφήσουμε αυτό το θέμα πίσω μας όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε μιλώντας σε εκδήλωση για τα μέσα ενημέρωσης στη Φρανκφούρτη. «Θα προτιμούσαμε να χρωστάμε το χρέος μας στις χρηματοπιστωτικές αγορές παρά στους φορολογούμενους», συνέχισε.

Η Lufthansa πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαιο περίπου 2 δισ. ευρώ για να μπορέσει να αποκτήσει το μερίδιο 20% της κυβέρνησης, γεγονός που καθιστά τη Γερμανία τον μεγαλύτερο επενδυτή στον όμιλο αεροπορικών εταιρειών.

Ο κορωνοϊός και το SPD

Ωστόσο, όταν ο Σπορ είχε ως στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων μέχρι αυτόν τον Ιούνιο, η παγκόσμια αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού σταμάτησε την ανάκαμψη της αεροπορικής εταιρείας στέλνοντας τις τιμές των μετοχών της Lufthansa στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Το γεγονός αυτό μειώνει τις προοπτικές για γρήγορη πώληση μετοχών, θέτοντας τη Lufthansa σε κίνδυνο να επιβαρυνθεί με μια μακροπρόθεσμη κρατική συμμετοχή.

Το SPD υποστηρίζει μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία από ό, τι το CDU της Μέρκελ, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να συμφωνήσουν να αποχωρήσουν γρήγορα από τη συμμετοχή του κράτους στη Lufthansa. Η αεροπορική εταιρεία πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση προτού μπορέσει να πουληθεί το μερίδιο.

Η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει την συμμετοχή της κατά περίπου ένα τέταρτο, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Lufthansa για έξοδο από το κράτος πριν από τις εκλογές. Ο Σπορ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος και τον ακριβή χρόνο των ιδίων κεφαλαίων που θα αυξηθούν. Επανέλαβε ότι η πώληση των υπολειπόμενων δραστηριοτήτων τροφοδοσίας της εταιρείας ή ενός μειοψηφικού μεριδίου στον βραχίονα συντήρησής της, εξακολουθούν να είναι επιλογές για τη μείωση του χρέους της.

Τα σχόλια του Σπορ έρχονται αφού οι δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η υποστήριξη των ψηφοφόρων για το SPD αυξήθηκε κατά μία μονάδα στο 25%, ενώ η υποστήριξη για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ και το CSU μειώθηκαν κατά μία μονάδα στο 20%. Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης του CDU/CSU στις δημοσκοπήσεις της Insa.

Ενώ το κόμμα της Μέρκελ μπορεί να χάσει τις εκλογές, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να συμφωνήσουν τα κόμματα στη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού, δίνοντας στη Lufthansa περισσότερο χρόνο για να μιλήσει με την παρούσα κυβέρνηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα