Αυστραλία: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1996 το νόμισμα

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 08:24

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα σε μία δεκαετία αναρριχήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας, καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, ελκύοντας επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Από τις 16 Μαρτίου το νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο έως 1,3%, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας σηματοδότησε την ανάγκη αύξησης του κόστους δανεισμού για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε πάνω από τα 80 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ για δεύτερη μόλις φορά από το 1996 και ενδέχεται να αναγκάσει του εξαγωγείς να το αγοράσουν για να προστατέψουν τα κέρδη έναντι και άλλης ανατίμησης.

Το δολάριο της Αυστραλίας άγγιξε τα 80,33 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2006, πριν διαπραγματευθεί στα 79,89 σεντς στις 4:25 μ.μ. στο Σύνδεϋ, από 79,79 σεντς που ήταν αργά χθες στην Ασία. Την τελευταία φορά που το δολάριο της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο από τα χαμηλότερα των 47,75 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ ήταν τον Απρίλιο του 2001, τα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που επετράπη αν διαπραγματευθεί ελεύθερα από το 1983.

Ισχυρό νόμισμα περιορίζει την αξία των κερδών των εξαγωγέων στο εξωτερικό, που συμμετείχαν με περίπου 20% στην οικονομία της Αυστραλίας, η οποία εισέρχεται στο 16ο έτος ανάπτυξης, καθώς οι καταναλωτές και οι εταιρείες δαπάνησαν περισσότερα. Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής μαλλιού στον κόσμο και η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα