Bear Stearns, Gome: Δημιουργία κεφαλαίου για εξαγορές στην Κίνα

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 09:14

ΜΕ ΤΟΝ πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας για τη δημιουργία κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. δολ. που θα επενδύσει στον κλάδο της λιανικής στη ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου, θα συνεργαστεί η Bear Stearns Cos., η επενδυτική τράπεζα που εισπράττει πλέον του 80% των εσόδων της στις ΗΠΑ.

Ο Huang Guangyu, πρόεδρος της Gome Electrical Appliances Holdings Ltd., θα χρησιμοποιήσει την συγγενική εταιρεία Eagle Investment Group για να επενδύσει 250 εκατ. δολ. αγοράζοντας εταιρείες λιανικής – εκτός του κλάδου των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών – ενώ η Bear Stearns θα βάλει τα υπόλοιπα, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση. Η Gome είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης ηλεκτρονικών της Κίνας με 850 καταστήματα σε 200 πόλεις.

Η κυβέρνηση της Κίνας επιδιώκοντας να μειώσει το περυσινό εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ ύψους 177,5 δισ. δολ., προσπαθεί να αυξήσει την τοπική ζήτηση και να αυξήσει τις εξαγωγές. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για την Bear Stearns που έχει επενδύσει περίπου 520 εκατ. δολ. σε εταιρείες λιανικής των ΗΠΑ.

Η Wal-Mart Stores Inc., η Carrefour SA και άλλες διεθνούς βεληνεκούς εταιρείες λιανικής έχουν ανοίξει καταστήματα στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς η λιανική ενδέχεται να τριπλασιαστεί φθάνοντας στα 20 τρισ. γιουάν (2,5 τρισ. δολ.) έως το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Κίνας. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 14%, φθάνοντας στα 770 δισ. δολ. το 2006 μετά την ανάπτυξή της κατά μέσον όρο 11% την δεκαετία έως το 2005.

Οι μετοχές της Gome υποχώρησαν 2,4%, φθάνοντας σήμερα στις 2 μ.μ. στο Χονγκ Κονγκ, τοπική ώρα, στα 8,47 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Οι μετοχές της Bear Stearns σημείωσαν χθες στη Ν. Υόρκη άνοδο 1%, φθάνοντας στα 147 δολ. η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα