Ευρωπαϊκή διάκριση ελλήνων επιστημόνων για έρευνα στο υδρογόνο

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 19:20

Το έργο της ερευνητικής ομάδας Hydrosol για το ηλιακό υδρογόνο παρουσιάσθηκε σήμερα από τον Ελληνα συντονιστή της και διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, με αφορμή την πρόσφατη απονομή στην ομάδα του «Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρτέσιος 2006 για τη Συνεργατική Επιστημονική Ερευνα».

Πριν από την εκδήλωση αναγνώσθηκε συγχαρητήρια επιστολή του Πρωθυπουργού, όπου επισημαίνει ότι «καθώς το υδρογόνο αναμένεται να αποτελέσει τον ανανεώσιμο και ανεξάντλητο ενεργειακό πόρο του μέλλοντος, η βράβευσή σας αυτή και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς σας, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών καίριας σημασίας για την ενέργεια και το περιβάλλον».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας απένειμαν τιμητικά διπλώματα στα μέλη της ελληνικής ερευνητικής ομάδας Hydrosol για την εργασία της με θέμα «Προηγμένοι μονολιθικοί αντιδραστήρες για την ηλιακή παραγωγή υδρογόνου μέσω διάσπασης υδρατμών».

Η ερευνητική ομάδα Hydrosol ανέπτυξε έναν καινοτομικό, ηλιακό αντιδραστήρα, για την παραγωγή υδρογόνου από υδρατμούς, που μοιάζει με το γνωστό μονολιθικό καταλυτικό μετατροπέα των αυτοκινήτων. Η μοναδικότητα τής μεθόδου που ανέπτυξε η ομάδα Hydrosol έγκειται στο συνδυασμό ιδιαίτερα ενεργών νανοδομημένων υλικών και την εναπόθεσή τους σε ειδικούς πυρίμαχους κεραμικούς μονολιθικούς αντιδραστήρες με υψηλή ικανότητα απορρόφησης ηλιακής ενέργειας.

Τα μέλη της ομάδας είναι τα εξής:

- Ελλάδα: Δρ. Α. Γ. Κωνσταντόπουλος (Συντονιστής ομάδας HYDROSOL), Δρ. Χ. Αγραφιώτης, κα. Σ. Λορέντζου, κα. Χ. Παγκούρα, κα. Α. Ζυγογιάννη του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων (ΕΤΕΣΑ) και Δρ. Β. Θ. Ζασπάλης, Δρ. Λ. Ναλμπαντιάν, κα. A. Εύδου του Εργαστηρίου Ανοργάνων Υλικών (ΕΑΥ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών (ΕΚΕΤΑ/ΙΤΧΗΔ)

- Γερμανία: Δρ. C. Sattler, Δρ. M. Roeb, Δρ. R. Kl?ser, κα. N. Monnerie, κ. P.M. Rietbrock, κ. L. de Oliveira, κ. Mark Schmitz της Deutsches Zentrum fur Luft - und Raumfahrt (DLR)

- Δανία: κ. P. Stobbe της Stobbe Technical Ceramics

- Ηνωμένο Βασίλειο: κα. S. Ellis, Δρ. A. Steele της Johnson Matthey Fuel Cells.

Το βραβείο Descartes απονέμεται κάθε χρόνο, από το 2000, σε διεθνείς ερευνητικές ομάδες, οι οποίες έχουν επιτύχει εξαιρετικά επιστημονικά ή τεχνολογικά ερευνητικά αποτελέσματα, σε οποιοδήποτε τομέα της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Το βραβείο συνίσταται από χρηματικό έπαθλο 333.333 ευρώ και ειδικό δίπλωμα που απονεμήθηκε στο συντονιστή της ομάδας HYDROSOL, Δρ. Αθανάσιο Γ. Κωνσταντόπουλο, σε ειδική τελετή στις 7 Μαρτίου 2007, στις Βρυξέλλες.

O κ. Κωνσταντόπουλος είναι ο ένας από τους δύο Eλληνες επιστήμονες που τιμήθηκαν το 2005 με το βραβείο ECO-TECH Awards που λειτούργησε στο πλαίσιο της EXPO 2005 στην Ιαπωνία για την πρότασή του να χρησιμοποιείται το νερό ως καύσιμη ύλη. Οι προτάσεις των δύο Ελλήνων επιστημόνων είχαν καταταχθεί ανάμεσα στις εκατό καλύτερες περιβαλλοντικές τεχνολογίες από διακόσιες τριάντα έξι υποψηφιότητες.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, αφού τόνισε ότι σκοπός του έργου είναι να αναπτυχθεί μία νέα μέθοδος παραγωγής υδρογόνου, από αποκλειστικά Ανανεώσιμε Πηγές Ενέργειας, όπως είναι ο ήλιος και το νερό, αναφέρθηκε στο μέλλον αυτής της τεχνολογίας. Το ανανεώσιμο υδρογόνο, το οποίο παράγεται χωρίς να έχουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, χωρίς να έχουμε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί κάπου τοπικά ή να μεταφερθεί με αγωγούς.

Υπάρχουν πάρα πολλές χημικές χρήσεις, όπως στην παραγωγή της αμμωνίας.

Στο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί σε κυψελίδες καυσίμου. Ηδη χρησιμοποιείται σε κινητήρες εσωτερικής καύσης.

«Ολη η οικονομία μας, όλη η κοινωνία μας, από τον καιρό του Προμηθέα, στηρίζεται στη φωτιά, στην καύση. Το πρόβλημα της καύσης είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Υπάρχει, όμως, μια πολύ ωραία λύση να παντρέψουμε αυτά τα δύο, διότι το κάρβουνο και το υδρογόνο μπορούν να ξανασυνδυαστούν, και το μεν κάρβουνο να χρησιμοποιηθεί προερχόμενο από απόβλητα, κλπ., με το ανανεώσιμο υδρογόνο HYDROSOL, για να φτιάξει καινούριες ενώσεις (μεθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες). Οπως, επίσης το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει, να το ενώσει πάλι με αυτό το υδρογόνο και να κλείσει αυτούς τους δύο κύκλους. Αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον. Αντιδρώντας το υδρογόνο με το διοξείδιο του άνθρακα να το γυρίσουμε πάλι πίσω σε καύσιμο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα