Ποιους δρόμους συντηρεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και ποιους άλλοι φορείς

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 20:36

Με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά καθορίζονται οι αρμοδιότητες στη συντήρηση του οδικού δικτύου της χώρας μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφερειών και Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Σουφλιάς:

1. Καθορίζουμε με ακρίβεια και ονομαστικά όλες τις δημόσιες οδούς, η συντήρηση των οποίων ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αφορά περίπου 1.000 χλμ οδικού δικτύου, 320 χλμ στο νομό Αττικής και τα υπόλοιπα στα ολοκληρωμένα τμήματα των εθνικών αυτοκινητοδρόμων (ΠΑΘΕ, ΒΟΑΚ, Κόρινθος-Τρίπολη κ.α.)

2. Με βάση τη σημερινή απόφαση καλούνται οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών, εντός 6 μηνών, με αποφάσεις τους να καθορίσουν με ακρίβεια και ονομαστικά τις οδούς που ανήκουν στην αρμοδιότητα συντήρησης των υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

3. Για τις υπόλοιπες δημόσιες οδούς, αρμόδιοι προς συντήρηση είναι οι δήμοι και οι κοινότητες, ο καθένας μέσα στα όρια της διοικητικής του περιφέρειας.

4. Εξειδικεύουμε την έννοια της «συντήρησης» των οδών. Στη συντήρηση δεν περιλαμβάνονται τα πεζοδρόμια, τα οποία συντηρούνται κατά τις οικείες διατάξεις από τους οικείους ΟΤΑ.

5. Ξεκαθαρίζουμε τις αρμοδιότητες μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΔΑΠ για τον καθαρισμό του αποχετευτικού δικτύου στο νομό Αττικής.

- Αν μία βλάβη κριθεί ως επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια επισημαίνεται με σχετικές πινακίδες και άλλους ενδεικνυόμενους τρόπους επί τόπου και άμεσα, και η αρμόδια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να την αποκαταστήσει εντός 10 ημερών. Ολα τα παραπάνω καταγράφονται σε ειδικό πρωτόκολλο της υπηρεσίας, ώστε να είναι πλέον διαφανής η κατανομή των ευθυνών σε περίπτωση που τα όργανα παραμελούν τις υποχρεώσεις τους. Και πλέον συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα η μη τήρηση των υποχρεώσεων για τη συντήρηση των δημόσιων οδών με υπαιτιότητα των αρμόδιων οργάνων".

- Για πρώτη φορά βάζουμε τάξη και ασκούμε ουσιαστική εποπτεία στο θέμα της εκτέλεσης έργων στο οδικό δίκτυο από τρίτους (οργανισμοί κοινής ωφέλειας κ.α.). Οι φορείς αυτοί υποχρεούνται να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά την εκτέλεση των έργων και να αποκαθιστούν πλήρως τις φθορές που δημιουργούν το πολύ μέσα σε 10 μέρες από την ολοκλήρωση των εργασιών τους. Αν δεν το πράξουν ή δεν το πράξουν ικανοποιητικά η αποκατάσταση γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία και η δαπάνη επιβαρύνει αυτόν που έκανε τη ζημιά και εισπράττεται με τις διατάξεις είσπραξης των δημόσιων εσόδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα