Η ρωσική Gazprom ενδέχεται να μεταφέρει αέριο στη Δ. Ευρώπη μέσω του Ναμπούκο

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 20:57

Η ρωσική Gazprom ενδέχεται τελικά να χρησιμοποιήσει το σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου του Ναμπούκο, για να μεταφέρει αέριο προς τη δυτική Ευρώπη, όμως δεν πρόκειται να εμπλακεί στη χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις του Βέρνερ Αουλι, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της αυστριακής OMV, που εμπλέκεται στο όλο εγχείρημα.

Οι δηλώσεις Αουλι προκάλεσαν εντύπωση, δεδομένου ότι η Gazprom θεωρούνταν -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- ανταγωνίστρια του έργου.

Σύμφωνα με την βουλγαρική εφημερίδα «Ντνέβνικ», τον Ιούνιο του 2006, η Gazprom και η ουγγρική MOL είχαν συμφωνήσει στην επέκταση του Blue Stream, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία, μέσω Μαύρης Θάλασσας. Το έργο επέκτασης, που φέρει την επωνυμία Blue Stream 2, αποτελεί αντίπαλο δέος για τον Ναμπούκο, καθώς θα μεταφέρει αέριο προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Γηραιά Ηπειρο, μέσω ΝΑ Ευρώπης.

Με βάση παλαιότερο ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα (τέλος 2006), «ο Blue Stream 2 στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών της Ιταλίας και της Ελλάδος, ενώ γίνεται λόγος και για τροφοδοσία της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, καθώς και του Ισραήλ. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Ρωσία αποκτά εναλλακτική οδό τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς παρακάμπτοντας την Ουκρανία».

Ο αγωγός του Ναμπούκο, μήκους 3.300 χλμ, εκτιμάται ότι θα αρχίσει να διακινεί περί τα 30 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη το 2011. Υπολογίζεται ότι θα καλύπτει το 10%-15% των απαιτούμενων προμηθειών του καυσίμου για την ενωμένη Ευρώπη, μέχρι το 2025. Το έργο είναι προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα