Virgin Blue: Αγορά αεροσκαφών για πτήσεις στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 08:41

ΔΕΣΜΕΥΣΗ για την έναρξη της πραγματοποίησης πτήσεων στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, ανέλαβε η Virgin Blue Holdings Ltd., η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, μπαίνοντας στα πιο ελκυστικά δρομολόγια της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της, Qantas Airways Ltd.

Η Virgin Blue, που ιδρύθηκε από τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Richard Branson το 2000, θα αγοράσει έξι αεροσκάφη τύπου Boeing 777-300ER της Boeing Co. και την προοπτική απόκτησης άλλων έξι, για την έναρξη πραγματοποίησης διεθνών πτήσεων το 2008, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Brett Godfrey, μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα. Επίσης η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προχωρήσει στη μίσθωση επτά ακόμη αεροσκαφών.

Η Qantas και η United Airlines, σκέλος της αμερικανικής UAL Corp. με έδρα το Σικάγο, έχουν την αποκλειστική εκμετάλλευση των πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας. Η Qantas μετέφερε το 73% των επιβατών αυτού του προορισμού τον Δεκέμβριο του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αυστραλίας.

Η Qantas χρεώνει 38% περισσότερα ανά χιλιόμετρο στις πτήσεις μεταξύ Σύδνεϋ και Λος Αντζελες, από το πιο ανταγωνιστικό δρομολόγιο Σύδνεϋ-Λονδίνο, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Econtech Pty τον Φεβρουάριο του 2006, για λογαριασμό της Singapore Airlines Ltd.

Οι μετοχές της Virgin Blue, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 40% πέρυσι, έκλεισαν σήμερα αμετάβλητες στο Σύδνεϋ στα 2,64 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Qantas σημείωσαν άνοδο 1 σεντ, φθάνοντας τα 5,15 δολ. Αυστραλίας η μία, 5,5% χαμηλότερα της προσφοράς για την εξαγορά της στα 5,45 δολ. Αυστραλίας η μία. Από την ανακοίνωση της Qantas τον Νοέμβριο του 2006, για την προσέγγιση εξαγοράς, οι μετοχές της αεροπορικής εταιρείας έχουν σημειώσει άνοδο 18%.

Οι μέτοχοι του αερομεταφορέα, συμπεριλαμβανομένης της UBS Global Asset Management και της Balanced Equity Management, που μαζί ελέγχουν το 10% των μετοχών της Qantas, δεν έχουν αποφασίσει υπέρ ή κατά της προσφοράς εξαγοράς της.

Ο όμιλος εξαγοράς, στον οποίο μετέχει η Macquarie Bank, η Texas Pacific Group και η Allco Equity Partners, χρειάζεται την αποδοχή του 90% των μετοχών της Qantas αναγκάζοντας στην απόκτηση των λοιπών μετοχών. Με βάση τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο η εξαγορά έχει εγκριθεί από το 24,7%.

Σε συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα σε εφημερίδες, η πρόεδρος της Qantas, Margaret Jackson, πίεσε τους επενδυτές να δεχθούν την προσφορά, λέγοντας ότι οι μετοχές της θα σημειώσουν πτώση εάν η εξαγορά δεν επιτευχθεί.

Η είσοδος της Virgin Blue σε δρομολόγια στις ΗΠΑ θα προκαλέσει πρόβλημα στην Singapore Airlines που ανεπιτυχώς πίεσε για μία έγκριση πτήσεων μεταξύ Αυστραλίας και ΗΠΑ. Ο υπουργός Μεταφορών της Αυστραλίας, Mark Vaile είπε σήμερα στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει την πολιτική της για την Singapore Airlines στο εγγύς μέλλον.

Με τις σημερινές παραγγελίες, η Virgin Blue είπε ότι έχει επενδύσει 2,6 δισ. δολ. Αυστραλίας σε νέα αεροσκάφη. Το Boeing 777-300ER μπορεί να μεταφέρει έως 365 επιβάτες και να διανύσει έως 14.500 χλμ., όπως αναφέρεται στο Web site της Boeing.

O Vaile είπε ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον καθορισμό του αριθμού των πτήσεων που θα μπορεί να πραγματοποιεί η Virgin Blue και τα αεροδρόμια που θα μπορεί να χρησιμοποιεί.

Ο Godfrey από την πλευρά του είπε ότι στόχος της Virgin Blue, είναι η πραγματοποίηση 10 πτήσεων την εβδομάδα στις ΗΠΑ σε όλα τα αεροδρόμια των δυτικών ακτών των ΗΠΑ και των ανατολικών της Αυστραλίας.

«Θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στην Αυστραλία, θα φέρουμε περισσότερους τουρίστες και θα δώσουμε την ευκαιρία για υγιή ανταγωνισμό στις πτήσεις πάνω από τον Ειρηνικό», συμπλήρωσε ο Godfrey.

Η Econtech έχει εκτιμήσει ότι η διάθεση του δρομολογίου σε περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσει τον αριθμό των ταξιδιωτών μεταξύ Αυστραλίας και ΗΠΑ έως 8% και τις δαπάνες από τους Αμερικανούς τουρίστες στην Αυστραλία, έως τα 114 εκατ. δολ. Αυστραλίας ετησίως.

Η Qantas πραγματοποιεί 43 δρομολόγια μεταξύ Αυστραλίας και ΗΠΑ κάθε εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων 37 πτήσεων στο Λος Αντζελες κύρια πύλη εισόδου στις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στο Web site της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα