Διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 582 εκατ. ευρώ

Τον Ιανουάριο
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 09:22

Έλλειμμα ύψους 2.804 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2007 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξημένο κατά 582 εκατ. ευρώ από εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2006.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη διεύρυνση του ελλείμματος κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία δεν αντισταθμίστηκε από τη μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 553 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγοραπωλησίες πλοίων κατά 310 εκατ. ευρώ και του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 209 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν μόνο κατά 34 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι συνεχίστηκε η σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 122 εκατ. ευρώ ή 14,0%), αλλά παράλληλα αυξήθηκαν και οι αντίστοιχες εισαγωγές (κατά 331 εκατ. ευρώ ή 12,3%). Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 40 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών (επισημαίνεται ότι το μήνα Ιανουάριο οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος είναι υψηλότερες των δαπανών στην Ελλάδα από μη κατοίκους) και δευτερευόντως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων αντανακλά κυρίως την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους δανείων και καταθέσεων και δευτερευόντως την αύξηση των πληρωμών τόκων επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού. Τέλος, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων οφείλεται στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων κυρίως από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Ιανουάριο του 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 74 εκατ. ευρώ, διπλάσιο εκείνου του αντίστοιχου μήνα του 2006. Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων (με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 2.730 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2007 έναντι ελλείμματος 2.186 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2007 δεν καταγράφηκαν σημαντικές ροές στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Ειδικότερα, όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους η κυριότερη εισροή (ύψους 22 εκατ. ευρώ) αφορούσε την εξαγορά του διαγνωστικού κλάδου της BAYER HELLAS από τη SIEMENS Γερμανίας. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους ανήλθαν σε 95 εκατ. ευρώ: η κυριότερη εκροή (ύψους 17 εκατ. ευρώ) αφορούσε την εξαγορά της εταιρίας TECHNO ACCION (Αργεντινή) από την INTRALOT. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 4.192 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στις αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές (ύψους 2.912 και 1.561 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και στη μείωση των τοποθετήσεων εγχώριων επενδυτών σε μετοχές και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (κατά 322 και 293 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των τοποθετήσεων εγχώριων επενδυτών σε ομόλογα και χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού (κατά 631 και 176 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 1.912 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή η αύξηση των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση των αντίστοιχων τοποθετήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού στην Ελλάδα.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2007 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,0 δισεκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα