Inditex: 30% υψηλότερες πωλήσεις το τρίμηνο

Από τη δημιουργία νέων καταστημάτων
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 09:58

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 305, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων της Ευρώπης, Inditex SA, καθώς άνοιξε περισσότερα από εάν καταστήματα την ημέρα, επεκτείνοντας τις αλυσίδες Zara και Bershka στην Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 368 εκατ. ευρώ (490 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, από 283 εκατ. ευρώ πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Κατά μέσον όρο 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 345,6 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η εταιρεία είπε ότι θα δαπανήσει έως 950 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρήση για την ανακαίνιση των καταστημάτων της και τη δημιουργία νέων. Η Inditex που επίσης έχει στην κυριότητά της τις αλυσίδες καταστημάτων Massimo Dutti υπερτριπλασίασε τα έξι τελευταία χρόνια τα καταστήματά της σε 3.131. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα προσθέσει από 440 έως 520 καταστήματα τη χρήση έως τον Ιανουάριο του 2008 καθώς πλησιάζει τον στόχο των 4.000 καταστημάτων μέχρι τα τέλη του 2009.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 21% φθάνοντας στα 2.53 δισ. ευρώ, καθώς ο κόσμος προχώρησε στην αγορά ασπρόμαυρων ενδυμάτων που ήταν στη μόδα τη δεκαετία του ’60. Η εταιρεία είπε ότι τα εν λόγω ρούχα έγινα καλά αποδεκτά από τους καταναλωτές το πρώτο τρίμηνο της χρήσης.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει το τελικό της μέρισμα για τη χρήση κατά 25%, στα 84 σεντς ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Inditex σημείωσαν άνοδο 38 σεντς, φθάνοντας χθες στδα 45,54 ευρώ η μία στη Μαδρίτη. Συνολικά πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 50%, ενώ οι μετοχές της ανταγωνίστριάς της Hennes & Mauritz AB σημείωσαν άνοδο 31%.

Η άνοδος των μετοχών της Inditex πέρυσι, κατέστησε τον ιδρυτή της εταιρείας, Amancio Ortega τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ισπανία, σύμφωνα με τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes. Με περιουσία που υπολογίζεται στα 24 δισ. δολ., πλησιάζει σε πλούτη τον Γάλλο Bernard Arnault, πρόεδρο της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, του οποίου η περιουσία ανέρχεται σε 28 δισ. ευρώ.

Για το σύνολο της χρήσης τα κέρδη της Inditex αυξήθηκαν 25%, φθάνοντας στο 1 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 22%, φθάνοντας τα 8,2 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις εκτός Ισπανίας, αποτέλεσαν το 60% των εσόδων το δωδεκάμηνο έως και τον Ιανουάριο, από 57% που ήταν το προηγούμενο έτος, η εταιρεία αύξηση το εμβαδόν πώλησης των ειδών της κατά 16%.

Η εταιρεία μείωσε το κόστος της αύξησης του αριθμού των καταστημάτων της κατά 40% και άλλαξε τις ώρες εργασίας ώστε τα καταστήματα να έχουν περισσότερους ταμίες και βοηθούς, όταν υπάρχει περισσότερη πελατεία και λιγότερους, όταν δεν υπάρχουν πολλοί πελάτες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα