Αίτημα στην Ελλάδα σε σχέση με έργο στον τομέα της δασοκομίας στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να αποστείλει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το επίσημο αυτό αίτημα λαμβάνει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης», που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει που ορίζει το άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζήτησε επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση να της υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με το κατά πόσον συμβιβάζονται με το κοινοτικό δίκαιο οι διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων έξι υποέργων του συνολικού έργου (προστασία και αναβάθμιση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου).
Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα δύο υποέργα ανατέθηκαν με την εφαρμογή κριτηρίων ποιοτικής επιλογής ως κριτηρίων ανάθεσης, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 23, 32 και 36 της οδηγίας 92/50/ΕΟΚ. Παράλληλα, η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι οι διαδικασίες για τη σύναψη των συμβάσεων αυτών για τα έξι υποέργα ήταν αντίθετες με τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων, εξαιτίας του γεγονότος ότι δρομολογήθηκαν σε μία χρονική στιγμή στην οποία τα αντικείμενα των αντίστοιχων συμβάσεων δεν μπορούσαν να είναι καθορισμένα με ασφάλεια και ακρίβεια, γεγονός που καθιστά τα αντικείμενα αυτά ασαφή.