Talk of the market: Eβδομάδα με πλούσια macro-ατζέντα, deals και αποτελέσματα

Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 11:13
UPD:11:13

Αύριο, 7 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιεύει τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ - με προσδοκίες για διψήφια αύξηση - στο πλαίσιο των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών για το β’ τρίμηνο του 2021. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο. 

Πέρα από την μακροοικονομική ατζέντα πλούσια είναι και η ατζέντα του πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα. Ξεκινά με συναντήσεις με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κ. Μέρφι και Τζ. Όσοφ, που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Στο επίκεντρο είναι η διμερής στρατηγική συνεργασία ενώ στο πλαίσιο των επαφών προβλέπονται συνομιλίες και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Μέτρα για το κύμα ακρίβειας στην αγορά μελετά η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι πιέσεις από επιχειρηματικούς φορείς που ζητούν αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων, με μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε περισσότερα βασικά αγαθά.

Εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας με την μετάλλαξη Δέλτα, αρκετές ελληνικές μετοχές βρήκαν αφορμή για ήπια άνοδο την περασμένη εβδομάδα λαμβάνοντας κατεύθυνση από τις εξελίξεις αναφορικά με τις επιτυχημένες επανεκδόσεις ομολόγων 5 και 30 ετών από τον Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με συνολικές προσφορές 19 δισ. ευρώ. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,07% σε εβδομαδιαία βάση με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,39% και με τη μέση αξία των συναλλαγών να ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ. Η εβδομάδα άνοιξε με θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές και στο ΧΑ.

Εντωμεταξύ, ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει χρεόγραφα 52 εβδομάδων στις 8 Σεπτεμβρίου με στόχο την άντληση έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και το 30% του ποσού της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού στην αντίστοιχη δημοπρασία της 9ης Ιουνίου είχε διαμορφωθεί σε -0,31%

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τον ΟΠΑΠ, αύριο Τρίτη και τον όμιλο Σαράντη την Τετάρτη ενώ καταγράφουμε και το ενδιαφέρον στη ΔΕΗ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενόψει της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών για τον ΔΕΔΔΗΕ προς το τέλος της εβδομάδας.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι μετά το πέρας της δεύτερης φάσης της διαδικασίας του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έλαβε 4 δεσμευτικές προσφορές από: CVC Capital Partners, Macquarie, KKR και First Sentier Investors. Η εταιρεία θα προχωρήσει στην αναθεώρηση των τεχνικών προσφορών μετά την οποία θα ακολουθήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. 

Συμφωνία με την Enel Green Power Romania SRL. μέλος του ομίλου Enel, υπέγραψε η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), για την πώληση χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας ισχύος περίπου 90MW στη Ρουμανία, αποτελούμενο από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία τέλη του 2022 με αρχές του 2023. Τα έργα αναπτύσσονται σε συνεργασία με την Renergy Power Plants, εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντική εμπειρία στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

Οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ Holding θα διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το δικαίωμα υπολοίπου μερίσματος και προμερίσματος (μεικτό) 0,103 ευρώ ανά μετοχή.

Η Frigoglass ανακοίνωσε ότι έχει λάβει προκαταβολή 15 εκατ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη ζημιάς από το περιστατικό πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις της στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που εκδόθηκε από τον φορέα διαχείρισης ΑΠΕ και εγγυήσεων προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για τον ειδικό λογαριασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν πλεόνασμα 133 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων 92 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο ντίζελ αλλά πριν από την αφαίρεση αποθεματικού 70 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2021, σε σύγκριση με προβλεπόμενο πλεόνασμα της προηγούμενης έκθεσης ύψους 172 εκατ. ευρώ.

Τα ξημερώματα της Κυριακής έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Κουρτάκης, κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), τη δεκαετία του '60 ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε το δρόμο του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, γυρνώντας από τη Γαλλία με σπουδές Οινολογίας και αναλαμβάνοντας την οικογενειακή οινοποιία της Αττικής που εξελίχθηκε σήμερα ως “Ελληνικά Κελλάρια Οίνων” στη μεγαλύτερη οινοποιία της χώρας μας.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα