ΥΠΑΝ: Συμβουλές προς τους καταναλωτές εν όψει Πάσχα

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2007 14:52

Ανακοίνωση εν όψει των Εορτών του Πάσχα εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας - Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω είδη:

Παιχνίδια

α) Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν:

• κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τη σήμανση «CE», που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας

• το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα, καθώς και τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά

• τις οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα

β) Διαβάζετε προσεχτικά τις ετικέτες που αναγράφουν την ηλικία για την οποία το παιχνίδι είναι ασφαλές, καθώς και τις οδηγίες χρήσης του. Προσέξετε ιδιαίτερα τα παιχνίδια με το απαγορευτικό σύμβολο, το οποίο μέσα σε κύκλο φέρει την ένδειξη CE «0-3», η οποία σημαίνει ότι τα παιχνίδια αυτά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών, επειδή περιέχουν ή περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια, τα οποία μπορεί να τα καταπιεί ένα παιδί.

γ) Προσέξτε τα παιχνίδια που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων ή να συναρμολογούνται βάσει συγκεκριμένων κανόνων.

δ) Επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την πρωτοβουλία, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες του παιδιού. Το καλύτερο παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα και το πιο ακριβό, αλλά αυτό που ταιριάζει στην ηλικία, στην προσωπικότητα και ωριμότητα ενός παιδιού.

ε) Προσέξετε ιδιαίτερα τα παιχνίδια που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως παιχνίδια που προτρέπουν σε βίαιες συμπεριφορές και οδηγούν σε αύξηση της βίας και του τρόμου, σε διακρίσεις ή/και σε ρατσιστικές συμπεριφορές ή παροτρύνουν σε επιβλαβείς για τους ίδιους τους ανήλικους εθισμούς και δραστηριότητες.

Ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά ήδη

Κατά την αγορά και τη χρήση ηλεκτρολογικού υλικού, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ηλεκτρικών συσκευών, το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να προσέχει τα εξής:

α) Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να φέρουν:

• κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τη σήμανση «CE» που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το προϊόν είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας

• τα στοιχεία λειτουργίας (τάση λειτουργίας (V), ισχύς (W), συχνότητα (Hz) κλπ)

• τον τύπο ή το μοντέλο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη στην Ελλάδα

β) Τα προϊόντα αυτά πρέπει να συνοδεύονται με οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας που παρέχει εξουσιοδοτημένο service της συσκευής.

Σε περίπτωση απουσίας των προαναφερόμενων απαραίτητων στοιχείων, καλούνται οι καταναλωτές να ενημερώνουν τη Γραμμή Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (τηλ. 1520) ή τις αρμόδιες Υπηρεσίες Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι καταλληλότητας των συγκεκριμένων προϊόντων και, αν κριθεί αναγκαίο, να επιβληθούν κυρώσεις στους παραβάτες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα