Νέα αγορά αυξημένου κινδύνου στο Χ.Α.

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2007 15:44

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, το νομοσχέδιο που αφορά στις «Προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση», το οποίο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τη νέα αγορά αυξημένου κινδύνου που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Χ.Α., αλλά και άλλες που αφορούν στις εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Σημαντικά αυξημένες είναι πλέον οι υποχρεώσεις για τις εισηγμένες εταιρείες και αυστηρές οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων αυτών, ενώ δημιουργείται παράλληλα η δυνατότητα για αλλοδαπούς μετόχους, εάν αυτοί είναι κάτοχοι τίτλων άξιας τουλάχιστον 50.000 ευρώ, να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση από την αλλοδαπή.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, που αφορά σε προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2004/109 της Ε.Ε., καθορίζει σημαντικά ενισχυμένες υποχρεώσεις των βασικών μετόχων των εισηγμένων εταιρειών, τόσο ως προς τις υποχρεώσεις πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, ενώ παράλληλα προβλέπει πρόστιμα έως 1.000.000 σε περιπτώσεις παραβάσεων. Με την εφαρμογή του νομοσχεδίου αυτού καταργούνται τα Π.Δ. 360/85 και 51/92 που έως τώρα προέβλεπαν σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω πρόστιμα δύνανται να επιβάλλονται αυτοτελώς στον εκδότη, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στα διευθυντικά στελέχη του εκδότη, στον εσωτερικό ελεγκτή και στους εξωτερικούς ελεγκτές.

Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο ύψους από 3.000 έως 500.000 ευρώ σε όποιον παρακωλύει με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή αρνείται σε αυτή την παροχή πληροφοριών ή εγγράφων.

Τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών έχουν πλέον ευθύνη για όλα τα εταιρικά δρώμενα, για την υπογραφή των πεπραγμένων, ενώ υποχρεούνται να δημοσιοποιούν κατά το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο της εταιρικής χρήσης, ανακοίνωση η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει εξηγήσεις για οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να επιδράσει στην οικονομική θέση της εταιρείας.

Οι ανακοινώσεις αυτές θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στο χρονικό διάστημα μεταξύ δέκα (10) εβδομάδων από την έναρξη του εξαμήνου και έξι (6) εβδομάδων πριν από τη λήξη αυτού.

Με απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι δυνατόν να ορίζονται τα στοιχεία και οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις τριμηνιαίες καθώς και από τις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις προκειμένου να παρέχεται στο επενδυτικό κοινό γενική ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματα αυτού και των ελεγχόμενων από αυτόν επιχειρήσεω.ν καθώς και ο χρόνος δημοσιοποίησής τους.

Οι δημοσιοποιήσεις οικονομικών καταστάσεων δεν αλλάζουν, ωστόσο, τα Δ.Σ. των εταιρειών θα έχουν στο εξής την υποχρέωση να αναφέρουν αναλυτικά -στις ετήσιες και εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις- όλα τα σημαντικά εταιρικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αλλαγές υπάρχουν και στις υποχρεώσεις ενημέρωσης σε περίπτωση απόκτησης ή διάθεσης σημαντικών συμμετοχών, καθώς ο μέτοχος έχει πλέον σχετική υποχρέωση όταν τα ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει φθάνει, υπερβαίνει ή κατέρχεται των ορίων του 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 1/3, 50% και 2/3.

Πρόσθετες υποχρεώσεις προβλέπονται σχετικά και με ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία μπορεί να δημοσιεύει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις εισηγμένες επιχειρήσεις στην ιστοσελίδα της εφόσον αυτό επιβάλλεται για την προστασία της αγοράς ή την προστασία των επενδυτών.

Επίσης, όταν εκδότης προτίθεται να τροποποιήσει τη συστατική πράξη ή το καταστατικό του, ανακοινώνει το σχέδιο τροποποίησης στην Ε.Κ., καθώς και στο Χ.Α. Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιείται το αργότερο κατά την ημερομηνία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης που συνέρχεται για να ψηφίσει ή να ενημερωθεί σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση.

Ποντοπόρος ναυτιλία

Οσον αφορά στις ΕΕΠΝ, το ενεργητικό των Εταιρειών ποντοπόρου ναυτιλίας επενδύεται υποχρεωτικά ως εξής:

(α) Στο σύνολο των μετοχών και των ψήφων πλοιοκτητριών εταιριών τεσσάρων τουλάχιστον φορτηγών ποντοπόρων πλοίων. Η αξία κάθε επένδυσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) της συνολικής λογιστικής αξίας του ενεργητικού της Ε.Ε.Π.Ν. Στις παραπάνω πλοιοκτήτριες εταιρείες μπορούν να περιλαμβάνονται εταιρείες των οποίων ποντοπόρα πλοία βρίσκονται υπό ναυπήγηση.

Οι ανωτέρω μετοχές είναι δυνατόν να ανήκουν στην Ε.Ε.Π.Ν. είτε απευθείας είτε μέσω εταιρειών χαρτοφυλακίου των οποίων το 100% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στην Ε.Ε.Π.Ν.

(β) Σε μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις και πιστωτικούς τίτλους ισοδύναμης ρευστότητας.

Οι επενδύσεις της Ε.Ε.Π.Ν. των ανωτέρω περιπτώσεων (α) και (β) δεν μπορεί να υπολείπονται του εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της συνολικής λογιστικής αξίας του ενεργητικού της.

Το υπόλοιπο 25% του ενεργητικού δύναται να επενδύεται και:

(i) σε μετοχές που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 10% των μετοχών και ψήφων πλοιοκτητριών εταιρειών φορτηγών ποντοπόρων πλοίων. Στις παραπάνω πλοιοκτήτριες εταιρείες μπορούν να περιλαμβάνονται εταιρείες των οποίων τα ποντοπόρα πλοία βρίσκονται υπό ναυπήγηση.

Οι ανωτέρω μετοχές είναι δυνατόν να ανήκουν στην Ε.Ε.Π.Ν. είτε απευθείας είτε μέσω εταιρειών χαρτοφυλακίου των οποίων το 100% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στην Ε.Ε.Π.Ν., ή/και

(ii) σε μετοχές διαχειριστριών εταιρειών πλοίων, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του παρόντος, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον πενήντα ένα τοις εκατό (51%) του μετοχικού κεφαλαίου και των ψήφων, ή/και

(iii) σε ακίνητα ή κινητά πράγματα που εξυπηρετούν άμεσες λειτουργικές ανάγκες της Ε.Ε.Π.Ν., ή/και των εταιρειών των ανωτέρω περιπτώσεων (α), (i) και (ii).

Η Ε.Ε.Π.Ν. δύναται να συνάπτει συμβάσεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα με σκοπό την αντιστάθμιση (hedging) των συναλλαγματικών και των επιτοκιακών κινδύνων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα